Ειδησεογραφικό site

Στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν κάλπες και ετοιμάζουν ψηφοδέλτια

85

Κινητικότητα εκ νέου παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, με νέες διεργασίες να συντελούνται τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο.

Του Χρήστου Δρούζια

Εκδηλώσεις, συζητήσεις και βολιδοσκοπήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και πολλές συναντήσεις, με κάποιες από αυτές να γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Μετά το «διαζύγιο» με το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιπες συλλογικότητες που συγκροτούν το σχήμα της ΔΗΣΥ (ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία) χαράσσουν αυτόνομη πορεία και μπαίνουν σε μια περίοδο ανασύνταξης.

Στρατηγική που αναμένεται να επικυρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα υπάρξει συνεδρίαση του ενιαίου πολιτικού κέντρου του ΠΑΣΟΚ, κοινή συνάντηση των Γραμματέων ΝΕ του κόμματος, Γραμματέων των Τομέων Δράσης και Πολιτικής, συνεδρίαση της ΚΕ ΠΑΣΟΚ, καθώς και κοινή συνεδρίαση των ΚΕ ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών.

Στο επίκεντρο αυτών αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα του συντονισμού μεταξύ των θεσμικών οργάνων ΠΑΣΟΚ – ΔΗΣΥ, ο τρόπος συγκρότησης των πυρήνων σε επίπεδο δήμων, αλλά και η διάταξη των κεντρικών στελεχών, έτσι ώστε η όλη προσπάθεια να πάρει υπεραξία.

Για το λόγο ότι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ακούν σειρήνες εκλογών, βλέποντας την κυβέρνηση να αποτυγχάνει σε όλα τα μέτωπα, έχει θέσει τα στελέχη της σε διάταξη συλλογικής δράσης.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζει πανελλαδική εξόρμηση κλιμακίων σε όλους τους νομούς της χώρας, αλλά και στα αστικά κέντρα, όπου λόγω της πόλωσης και της ρευστότητας συμπιέζεται.

Εκτιμώντας δε ότι η χώρα βρίσκεται σε οιονεί προεκλογική περίοδο, ανακοίνωσε τη σύνθεση της Επιτροπής Ψηφοδελτίων, όπου περιλαμβάνει «βαριά ονόματα», ένδειξη ότι στη Χαριλάου Τρικούπη είτε οσφρίζονται άμεσα εκλογές, είτε επιθυμούν να εφαρμόσουν τη γνωστή παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

Για τη νέα περίοδο ανασύνταξης που εισέρχεται η ΔΗΣΥ, μίλησε στο «Κ» ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, τονίζοντας ότι «μετά τις άγονες συνεννοήσεις κορυφής, απευθυνόμαστε σ’ αυτούς που πραγματικά θέλουν και μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους την προσπάθεια ανασυγκρότησης της Προοδευτικής Παράταξης. Στην κοινωνία των πολιτών, σε όλα εκείνα τα δυναμικά, παραγωγικά στρώματα που βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να υποχωρεί και το μέλλον τους να καθίσταται αβέβαιο» προσθέτοντας ότι «με προμετωπίδα αυτούς, εκκινούμε την προσπάθεια για να αποτελέσουμε την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη δημοσκοπικά διαφαινόμενη παλινόρθωση της Δεξιάς».

«Την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς συνεχίζει η ΔΗΜΑΡ μέσα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη» σημειώνει, μιλώντας στο «Κ», ο γραμματέας του κόμματος Γιώργος Μπουλμπασάκος, υπογραμμίζοντας ότι γίνεται συζήτηση με όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες που έχουν αναφορά στη σοσιαλδημοκρατία, στο προοδευτικό κέντρο, στις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας και της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Κάνει λόγο για ένα οδοιπορικό με την κοινωνία που ξεκίνησε η ΔΗΣΥ – στο Μοσχάτο, το Μενίδι, τη Χίο, την Κρήτη και το Σαββατοκύριακο στη Μαγνησία- στη συγκρότηση έξι επιτροπών, τη δημιουργία δικτύων σε όλους τους δήμους, καθώς και στην προετοιμασία του συνεδρίου για τον ενιαίο φορέα εντός του 2017.

ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ

Περιοδείες και συναντήσεις πραγματοποιεί και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, παρεμβαίνοντας παράλληλα στα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του πραγματοποιούν εξορμήσεις σε νομούς της χώρας, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς είναι αυτά που έδωσαν στο Ποτάμι υψηλά ποσοστά.

Μεγάλο βάρος στη Σεβαστουπόλεως ρίχνουν στην ενίσχυση των ιντερνετικών κοινοτήτων –αποτελούν για τους ίδιους χρήσιμα εργαλεία προβολής των θέσεών του – όπου μέσω αυτών κρατούν την επαφή με τους πολίτες.

Οι συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι συχνές και θεματικές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του Ποταμιού συνομιλεί τακτικά και με στελέχη του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού – μεταρρυθμιστικού χώρου.

«Νέα Κεντροαριστερά για μας δεν υπάρχει», αναφέρει στο «Κ» ο γραμματέας του Ποταμιού, Παντελής Αβραμίδης, προσθέτοντας ότι «αυτό που πρέπει και μπορεί να υπάρξει είναι ένας νέος, εκσυγχρονιστικός, μεταρρυθμιστικός κεντρώος φορέας που θα εκφράσει την ανάγκη να υπάρξουν ρεαλιστικές πολιτικές με ορίζοντα αλλά κι άμεσα αποτελέσματα για την κακοποιημένη -από το πολιτικό σύστημα- χώρα μας».

«Δυστυχώς η φοβική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οπισθοχώρησε μια και το παρελθοντολογικό αφήγημά της δεν ταίριαζε με το μέλλον. Εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας με μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου», τονίζει.

Χαρακτηριστική της έντονης κινητικότητας αποτελεί και η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου και του Θανάση Θεοχαρόπουλου, μετά από πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού, που για πολλούς αποτελεί προάγγελο επιστροφής του στο ΠΑΣΟΚ.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν οι προσπάθειες συγκρότησης ενός ισχυρού αυτόνομου πόλου της Κεντροαριστεράς, ενώ οι δηλώσεις των δύο πολιτικών έγιναν σε αισιόδοξους τόνους για τις προοπτικές του εγχειρήματος.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ φέρεται να διεμήνυσε στον κ. Παπανδρέου ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ένα κόμμα ανοιχτό, όπου το ΚΙΔΗΣΟ μπορεί να προσέλθει, διατηρώντας την οργανωτική του αυτονομία.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ…

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε «τη δημιουργία ενός σοβαρού βήματος διαλόγου, ενός φόρουμ τακτικών συναντήσεων των ηγετών του χώρου» και αποκάλυψε ότι προγραμματίζεται συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Ωστόσο, η προσέγγιση ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα περάσει χωρίς ενστάσεις και τριβές. Ενδεχομένως να προκαλέσει έντονη δυσφορία σε στελέχη της βενιζελικής πτέρυγας, αλλά και σε όσους δεν έχουν «συγχωρήσει» ακόμα στον πρώην πρωθυπουργό τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συντονιστικού της ΔΗΣΥ, η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τα μέλη του οργάνου να μην υπάρξει διάλογος για το ζήτημα του ΚΙΔΗΣΟ, αλλά μια τέτοια συζήτηση να γίνει καλύτερα κατ’ ιδίαν.

Σε διάταξη μάχης έχει θέσει τα στελέχη του και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δηλώνει ότι είναι εδώ και παρών στην πολιτική σκηνή.

Τα στελέχη του κόμματός του δηλώνουν ενεργά και κάνουν αισθητή την παρουσία τους με περιοδείες και παρεμβάσεις σε καθημερινά ζητήματα.

Το Κίνημα έχει συγκροτήσει τομείς, ενώ τα κεντρικά του στελέχη, -στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν τις θέσεις του κόμματός του – πραγματοποιούν επισκέψεις σε νομούς, όπου έρχονται σε επαφή με τοπικούς φορείς, στελέχη και ψηφοφόρους τους.

ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ

Για δεξιά και αριστερή συντήρηση που συσσώρευσαν δεινά στη χώρα και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο ρόλο που ψευδώς ευαγγελίζονταν κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Πεταλωτής.

Μιλώντας στο «Κ» σημειώνει ότι «τα πιο προοδευτικά στοιχεία, παρά τις παθογένειες, προστέθηκαν και δημιουργήθηκαν από την προοδευτική και σοσιαλιστική διακυβέρνηση».

«Αυτήν» προσθέτει, «που με αποκορύφωμα τη διετία 2009-2011 πρωτοφανώς απαξιώθηκε και κατασυκοφαντήθηκε. Πολλές φορές από εμάς τους ίδιους».

«Σήμερα που δεν υπάρχουν περιθώρια για τη χώρα, οφείλουμε να συζητήσουμε, να συγκλίνουμε, να δράσουμε από κοινού χωρίς τους πρόσφατους τακτικισμούς, διχασμούς και παιχνίδια. Με μια ατζέντα γνήσια προοδευτική, προωθητική, αναπτυξιακή. Να καταφέρουμε να πείσουμε την πολύ πλέον δύσπιστη κοινωνία και να αποφασίσουμε να κριθούμε από την αρχή. Άμεσα, χωρίς βοναπαρτισμούς και λαϊκισμούς», τονίζει.

Το προηγούμενο διάστημα συναντήσεις πραγματοποίησαν και οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», που αποτελούν την τρίτη συνιστώσα της ΔΗΣΥ.

ΛΥΚΟΥΔΗΣ – ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Συγκεκριμένα, συναντήθηκαν με τον βουλευτή του Ποταμιού και επικεφαλής των «Μεταρρυθμιστών» Σπύρο Λυκούδη, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ενιαίας Κεντροαριστεράς, και με την πρώην υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία προτείνει νέο φορέα και ανασυγκρότηση από μηδενική όμως βάση.

Κάλεσμα συμπόρευσης στις τοπικές κοινωνίες, σε όλους τους πολίτες, τα στελέχη και τους πολιτικούς φορείς που έχουν τις ίδιες αγωνίες και πιστεύουν στην αναγκαιότητα του εγχειρήματος, απευθύνει το μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, Μιχάλης Χάλαρης.

Μιλώντας στο «Κ» υπογραμμίζει ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη αγωνίζεται καθημερινά, τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία, εκφράζοντας πειστικά την προοπτική του αύριο με «όχημα» την κοινωνική και πολιτική της διεύρυνση και στόχο τη συντεταγμένη μετεξέλιξή της».

Τον προσυνεδριακό της διάλογο ξεκινά η Δημοκρατική Ευθύνη, με σκοπό να οδηγηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου στο ιδρυτικό της συνέδριο. Με εμπροσθοφυλακή περισσότερα από 1.800 στελέχη σε όλη τη χώρα, -έχουν υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη- ως επί το πλείστον νέα σε ηλικία αλλά και καινούργια στην πολιτική, και με τη στήριξη και καθοδήγηση του Αλέκου Παπαδόπουλου, στη συνεδρίαση του Γενικού της Συμβουλίου της επόμενης Κυριακής 13 Νοεμβρίου θα κηρύξει επίσημα την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου.

Όσον αφορά στη θέση της για τις συνεργασίες, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν συνομιλεί με τα υπάρχοντα κόμματα αλλά πορεύεται με σκοπό την αλλαγή του πολιτικού συστήματος και επιδιώκει μόνο συμπράξεις με υγιείς συσσωματώσεις και στελέχη.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

«Η αναβάθμιση του χώρου που υπηρετούμε μπορεί να γίνει μόνο με όρους πολιτικής αξιοπιστίας και ποιότητας από ανθρώπους της εποχής και όχι από συνενώσεις παλιών μηχανισμών, οι οποίοι κατά βάση εξυπηρετούν την προσωπική επιβίωση των στελεχών τους», σημειώνει, μιλώντας στο «Κ», το μέλος του τριμελούς συντονιστικού της Δημοκρατικής Ευθύνης, Θωμάς Παπαλιάγκας, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν πολλές υγιείς δυνάμεις και στελέχη στην κοινωνία και στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, με τα οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί η ποιοτική ενοποίηση των δυνάμεων της προοδευτικής παράταξης μακριά από λογικές μηχανιστικής σύμπλευσης με μηχανισμούς και στελέχη άλλων εποχών».

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα και πληροφορίες θέλουν στελέχη του εκσυγχρονισμού – μεταρρυθμιστικού χώρου να βρίσκονται σε εντατικές συζητήσεις για να προχωρήσουν μαζί, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου φορέα.

Κάτι που επιτάχυνε τις διεργασίες ήταν η δέσμευση του Σταύρου Θεοδωράκη ότι είναι διατεθειμένος να «θυσιάσει» την αυτονομία του Ποταμιού, στην προοπτική ενός νέου, μεγάλου Κινήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρότασή του αυτή σχολιάστηκε θετικά από τα τρία αυτά στελέχη του χώρου, με την Άννα Διαμαντοπούλου να τη χαρακτηρίζει «γενναία».

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.