Ειδησεογραφικό site

Έρευνα Metron Analysis για τη Μεταπολίτευση: Κυρίαρχο πρόσωπο ο Ανδρέας Παπανδρέου

87

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την άποψη του ελληνικού κοινού όσoν αφορά στη Μεταπολίτευση, το τέλος της και τη θέση της χώρας μας στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, το 63% των ερωτηθέντων βλέπει θετικά τη σύνδεση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 62% αποτιμά θετικά τη Μεταπολίτευση, ενώ το κόμμα που έπαιξε κυρίαρχο ρόλο αυτή την 50ετια ήταν το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Το «πρόσωπο» της Μεταπολίτευσης

Το «πρόσωπο» της Μεταπολίτευσης δεν είναι ένα αλλά πολλαπλά.

Μια μακρά περίοδος που σημαδεύτηκε από πολιτικές προσωπικότητες, πολιτικές δυνάμεις, αλλά και κομβικά γεγονότα που υποδεικνύουν περιοδολογήσεις και εσωτερικές τομές.

Πάντως, το βάρος της αρχικής, «ιδρυτικής» περιόδου φαίνεται να παραμένει μεγαλύτερο από τις περιόδους που ακολούθησαν – ένδειξη ότι η «μήτρα» της Μεταπολίτευσης διατηρείται ισχυρή.

Ποιο κόμμα θα λέγατε ότι άφησε περισσότερο τη σφραγίδα του στην περίοδο της Μεταπολίτευσης;

Στο παραπάνω ερώτημα το 63% δήλωσε ΠΑΣΟΚ, το 24% απάντησε ΝΔ και οι υπόλοιποι δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ.

pasok

Τα στοιχεία δείχνουν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως το κυρίαρχο πρόσωπο της περιόδου της Μεταπολίτευσης και ακολουθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

papamdre


Κατά πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι η περίοδος της Μεταπολίτευσης είναι η καλύτερη της νεότερης ελληνικής ιστορίας;

Στο παραπάνω ερώτημα το 62% των ερωτηθέντων συμφώνησε, ενώ μοιρασμένες ήταν οι απόψεις στο ερώτημα αν η Μεταπολίτευση έχει τελειώσει και η χώρα μας έχει μπει σε μια νέα φάση της ιστορίας της.

metapolitevs

Ποιο πολίτευμα θα ήταν για εσάς το πιο κατάλληλο για μια χώρα όπως η δική μας;

Στο παραπάνω ερώτημα το 44% δήλωσε ότι το σημερινό πολίτευμα είναι το πιο κατάλληλο (Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία), το 23% δήλωσε ότι η Ημιπροεδρική Δημοκρατία θα ήταν καλύτερη, ενώ το 6% απάντησε ότι η Βασιλεία θα ήταν προτιμότερη.

politevma

Ποια από τις κρίσεις της εποχής μας θεωρείτε ότι επηρεάζει πιο πολύ τη ζωή μας;

Στο παραπάνω ερώτημα το 58% απάντησε η Οικονομική Κρίση, ενώ ακολουθεί η Κλιματική κρίση με 15%, το Μεταναστευτικό με 13% και τέλος ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία covid.

Τα σχόλια είναι κλειστά.