Ειδησεογραφικό site

Μπλεγμένος στα δίχτυα των βαρόνων ο Κυριάκος

171

Μπλεγμένος στα δίχτυα των βαρόνων και  εξαρτημένος από την προδοτική ακροδεξιά που ρίζωσε ξανά στη Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγεί την παράταξη του σε νέα αδιέξοδα και την κοινωνία σε ακόμη μεγαλύτερα.

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Η στήριξη από τους διαπλεκόμενους καναλάρχες και τους κρατικοδίαιτους «εργολάβους» φαίνεται ξεκάθαρα από τις δημοσκοπήσεις που του δίνουν 20 μονάδες διαφορά και τις προσβλητικές για τη νοημοσύνη αγιογραφίες που κάθε τόσο του «φιλοτεχνούν». Κι ενώ παριστάνει τον ακηδεμόνευτο και τον απαλλαγμένο από συμφέροντα, καθημερινώς αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο, ακολουθώντας από την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, το «Όχι σε όλα» με παράλληλο άνοιγμα σε ψηφοφόρους άλλων ιδεολογικών  χώρων.  Έτσι μετακινείται από τη Δεξιά και την Κεντροδεξιά προς το νεοφιλελεύθερο και το «εκσυγχρονιστικό» ακροατήριο, εγκαταλείποντας  τον χώρο της παραδοσιακής αναφοράς της ΝΔ τον οποίο βέβαια  θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν ο Αντ. Σαμαράς και τα τσουτσέκια του, όπως ο Αδ. Γεωργιάδης.
Ο  τέως προδότης Σαμαράς (αν και μια φορά προδότης, πάντα προδότης) τον είχε υποστηρίξει σθεναρά κατά την εσωκομματική προεκλογική περίοδο, επιβάλλοντας για αντιπρόεδρο της ΝΔ τον Γεωργιάδη ο οποίος είχε έλθει πρώτος σε ψήφους στη Μεσσηνία. Τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα συναντιέται το «ακροδεξιό κονκλάβιο» στο γραφείο του Σαμαρά στην οδό Δημοκρίτου και δεν κάνουν τίποτε  άλλο παρά να υπονομεύουν τον Μητσοτάκη.
ΟΙ ΑΣΤΕΙΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο πρόεδρος της ΝΔ από την πλευρά του, απέκοψε πλήρως το κόμμα από τη νεοδημοκρατική βάση,  στελεχώνοντας τις υπηρεσίες και το επιτελείο των νέων γραφείων της οδού Πειραιώς με πρόσωπα  παντελώς άγνωστα και εν πολλοίς ανυπόληπτα, αδιαφορώντας για το ότι ο πυρήνας της ΝΔ είναι άνθρωποι μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, μισθωτοί αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της εναπομείνασας αστικής τάξης, το οποίο δεν ανέχεται «παιδιαρίσματα» σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία.  Οι περισσότεροι του νέου περιβάλλοντος είναι νέοι, παντελώς  άσχετοι με την πολιτική, αδοκίμαστοι σε μνημονιακές συνθήκες και κάποιες… «κοκότες» που παριστάνουν τις τεχνοκράτισσες στην επικοινωνία, τον στρατηγικό σχεδιασμό, την οργάνωση, την  προβολή κτλ.

Οι πραγματικά έμπειροι δίπλα στον Μητσοτάκη ζήτημα είναι αν μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ο διευθυντής Τύπου Μακάριος Λαζαρίδης, ο γραμματέας Οργανωτικού Βασίλης Σπανάκης και οι περισσότεροι εκ των επιτελών του θέλουν να πολιτευτούν στις επόμενες εκλογές. Επομένως αν όλοι αυτοί φύγουν από δίπλα του την προεκλογική περίοδο, τότε με ποιους θα κάνει περιοδείες; Ποιοι θα του οργανώσουν τα «χαρακώματα»; Ο  δημοσκόπος Τάκης Θεοδωρικάκος ή γενικός διευθυντής του κόμματος Θανάσης Παπαθανάσης, τον οποίο γνωρίζουν ελάχιστοι και πάντως κανείς στη Λάρισα, τα  Γρεβενά, τα Γιάννενα, τη Ρόδο, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη κτλ. Ο Παπαθανάσης θυμίζει τον προκάτοχό του Κώστα Τσιμάρα, που ο Σαμαράς τον είχε  «φυτέψει» γενικό  διευθυντή κι έλεγε: «είμαι 35 χρόνια στην πρώτη γραμμή» χωρίς να τον θυμάται κανείς από τους παλαιότερους. Πέραν τούτων οι σύμβουλοι (σ.σ. και ο ίδιος φυσικά έχει ακέραιη ευθύνη) τον έχουν πείσει να μην κάνει δηλώσεις παρουσία δημοσιογράφων, για να αποφεύγει τις… ενοχλητικές ερωτήσεις, αλλά και να περιοδεύει μόνος του με το συνεργείο της ΕΡΤ ώστε να μη  μπαίνουν στα «κάδρα» των πλάνων οι… μη αρεστοί. Η αποθέωση της γελοιότητας και της ανεπάρκειας που θα τον οδηγήσει βέβαια σύντομα σε αποξένωση από το εκλογικό σώμα.
ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ
Βλέποντας ο Σαμαράς ότι ο Μητσοτάκης, παρά τις φοβερές αδυναμίες, οδεύει προς αυτοδυναμία με σύμμαχο την «αγανακτισμένη  ψήφο», σχεδιάζει να του κόψει τον δρόμο όπως ακριβώς είχε κάνει και στον Κωνσταντίνο  Μητσοτάκη το 1993.  Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κατάφερε να τον απομονώσει από την αδελφή του, την Ντόρα Μπακογιάννη, να θέσει στο περιθώριο ως «μαθουσάλα» τον πατέρα του και να ενεργοποιήσει τον Γεωργιάδη, τον Βορίδη, τον Σταμάτη, τον Τασούλα και μερικούς ακόμη «κομμένους» βουλευτές της επιρροής  του.
Παράλληλα πριμοδοτεί τη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών όπως του Φαήλου Κρανιδιώτη και του γιου του Σάββα Καλεντερίδη, οι οποίοι εξαρτώνται άμεσα από τον «μικρομέτοχο του ΟΠΑΠ» Δ. Μελισσανίδη και αναφέρονται στον Σαμαρά. Στόχος του είναι την κατάλληλη στιγμή, όταν «μυριστεί» εκλογές, να τραβήξει το χαλί στον Μητσοτάκη και να φτιάξει νέο κόμμα στα όρια μεταξύ Δεξιάς και Ακροδεξιάς, διεμβολίζοντας ακόμη και τη Χρυσή Αυγή την οποία ως πρωθυπουργός είχε στείλει φυλακή. Πόσο μάλλον αυτή την περίοδο που η παγκόσμια κοινότητα δοκιμάζεται από εθνικιστικές μεταβολές, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τον Τραμπ στις ΗΠΑ, το  Brexit, τον  Ούρμπαν  στην  Ουγγαρία, τη Λεπέν στη Γαλλία και τον Νόρμπερτ Χόφερ στην Αυστρία.

Ο «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΟΦΑΓΟΣ»

«Μπροστινός» στη βρόμικη δουλειά του Σαμαρά είναι φυσικά ο Άδωνις, ο οποίος εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα και προσπαθεί να αποδώσει στη ΝΔ ετικέτα «κόμματος κομμουνιστοφάγων».  «Πάντα έλεγα ότι οι αριστεροί δεν είναι δημοκράτες και με έλεγαν υπερβολικό. Σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν πας, όταν πεις ότι είσαι κομμουνιστής σε βάζουν φυλακή. Στην Ελλάδα γίνεται το αντίθετο», ανέφερε προσφάτως ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων όχι μόνον από στελέχη της ΝΔ και του  πολιτικού φάσματος αλλά και στις τάξεις της λαϊκής Δεξιάς. Και τούτο διότι ο Κωνσταντίνος  Μητσοτάκης ως  υπουργός της Ένωσης Κέντρου διαφωνούσε ριζικά με τη σκληρή στάση του Γεωργίου Παπανδρέου απέναντι στους εξόριστους, ενώ το 1989 πέτυχε το ακατόρθωτο έως τότε, σχηματίζοντας οικουμενική κυβέρνηση με τον  Χαρίλαο  Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο, τις εμβληματικές  μορφές του κομμουνισμού και της  Αριστεράς. Ο  δε Κωνσταντίνος  Καραμανλής νομιμοποίησε  πλήρως το ΚΚΕ το 1974, κλείνοντας έτσι μια αιματοβαμμένη και διχαστική περίοδο 40 ετών. Ο στόχος  όμως του Σαμαρά επετεύχθη. Η συνοχή της ΝΔ δοκιμάζεται και ο ίδιος ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα του παρέα με τον Βενιζέλο.

ΔΥΟ ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Δεν είναι λίγοι εκείνοι  που πιστεύουν ότι για να μη φαίνεται ο Σαμαράς δίπλα στον Μητσοτάκη, του έστειλε για συμβουλάτορα τον Βενιζέλο. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διαφοροποιούμενος πλήρως από το κόμμα του, ταυτίζεται με το  «Όχι σε όλα» του προέδρου της ΝΔ στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών και της συγκρότησης του ΕΣΡ, καταφέρνοντας να διασπάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι έμπειροι κοινοβουλευτικοί, όπως οι Β. Μεϊμαράκης και Ν. Κακλαμάνης, προέκριναν τη συναινετική λύση τουλάχιστον ως προς τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης προκειμένου να σταματήσει η κατρακύλα και σε αυτό το θέμα, παρά ταύτα ο Κυριάκος ακούγοντας τους «Σαμαροβενιζέλους» υιοθέτησε τις ακραίες θέσεις τους χάνοντας τις δύο ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν για να βγει από πάνω.  Η πρώτη ήταν η απόφαση του  ΣτΕ  που έκρινε αντισυνταγματική την παράκαμψη του ΕΣΡ και η δεύτερη η  επιλογή Τσίπρα στο πρόσωπο του Πολύδωρα.  Ο  Μητσοτάκης θα  μπορούσε, αφού ανεδείκνυε την  αντιθεσμική συμπεριφορά των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να  ζητούσε συγκρότηση ΕΣΡ με πρόσωπο κοινής  αποδοχής κι έτσι να φαινόταν ότι εκείνος οδηγεί τις εξελίξεις και δίνει λύση σε ένα πρόβλημα που η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί. Αντ΄ αυτού διέσυρε δημοσίως τον Πολύδωρα, κυβερνητικό εκπρόσωπο του πατέρα του και βουλευτή της ΝΔ επί 32 χρόνια, είπε ΟΧΙ αρχικώς και  ΠΑΡΩΝ ακολούθως στη Διάσκεψη των Προέδρων για συγκρότηση του ΕΣΡ και τελικώς πρότεινε τον Αθ. Κουτρομάνο για πρόεδρο, ο οποίος είχε καταδικάσει πρωτοδίκως σε ισόβια το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ  Γιάννη Καλαμπόκα για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, τον Ιανουάριο του 1991 στην Πάτρα. Ο Κουτρομάνος (πρώην αρεοπαγίτης) είναι «βαθύ ΠΑΣΟΚ» και στο άκουσμα του ονόματός του ο  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και οι παλαιότεροι ΟΝΝΕΔίτες δεν πίστευαν ότι ο Κυριάκος θα υπέπιπτε σε ένα τέτοιο λάθος. Όταν έχεις τον Λαζαρίδη, τον Σπανάκη, τον Κουμουτσάκο και όλους τους «χθεσινούς» δίπλα σου,  μόνον τέτοια και χειρότερα μπορούν να σου συμβούν.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ  ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Πρόσφατα Μητσοτάκης και Καραμανλής συναντήθηκαν στο σπίτι του πρώτου. Ο πρώην πρωθυπουργός  βλέποντας ότι το κλίμα δεν είναι καθόλου καλό, του υπενθύμισε ότι κανείς από τους εκάστοτε αρχηγούς της ΝΔ (σ.σ. ούτε ο Σαμαράς) δεν είχε αμφισβητηθεί  από τους παράγοντες της παράταξης. Τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια της θητείας του και πάντως όχι πριν από εκλογές. Ακολούθως του ζήτησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπερ και εγένετο κατά τη συνάντηση που είχαν οι κ. Παυλόπουλος και Μητσοτάκης στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι… σύμβουλοι  βέβαια (λόγω άγνοιας, απειρίας και εμπάθειας) εισηγούνταν στον  Μητσοτάκη να αγνοήσει τη συγκεκριμένη παραίνεση Καραμανλή καθώς «ο Προκόπης είναι  πιο ΣΥΡΙΖΑ από τον Τσίπρα».  Αποσιωπούσαν βέβαια ότι όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας στήριζαν εμφανώς και σθεναρά τον εκάστοτε πρωθυπουργό όπως ο Στεφανόπουλος με τον Σημίτη, ο Παπούλιας (επιλογή Καραμανλή) με τον Παπανδρέου αλλά και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον Ανδρέα Παπανδρέου για το εμπάργκο στα Σκόπια το 1994. Αλλά πού να τα ξέρουν αυτά οι όψιμοι διευθυντές και επικοινωνιολόγοι; Ο Καραμανλής του ζήτησε ακόμη να κόψει το «τροπάριο» με τις αποστρατείες των παλαιών βουλευτών όπως είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Μάκης Γιακουμάτος κτλ. και να αξιοποιήσει όλους όσοι έχει θέσει στο περιθώριο επειδή στήριξαν Βαγγέλη  Μεϊμαράκη, όπως τους Γ. Βλάχο, Κ. Γκιουλέκα κτλ.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ  «ΜΙΝΤΙΑΡΧΩΝ»

Δέκα μήνες πρόεδρος της ΝΔ ο Μητσοτάκης δεν βρήκε χρόνο να επισκεφθεί εφημερίδες και ΜΜΕ προσκείμενα στη φιλελεύθερη παράταξη. Αντίθετα μπαινοβγαίνει στα γραφεία του Αλαφούζου, ενώ  πήρε το επιτελείο του και πήγαν στο συγκρότημα Λαμπράκη όπου συνέφαγαν και φωτογραφήθηκαν με τον Ψυχάρη και τα στελέχη του  ΒΗΜΑΤΟΣ και των ΝΕΩΝ. Οι παραδοσιακές σχέσεις με τις οικογένειες  Μπόμπολα και Βαρδινογιάννη έχουν δυναμώσει έτι περαιτέρω καθώς οι συγκεκριμένοι εκπροσωπούνται στην Ολομέλεια και τις επιτροπές της Βουλής από νεοδημοκράτες βουλευτές όπως  ο Νίκος Δένδιας, ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης. Η παρουσία στελεχών της ΝΔ στα πάνελ του  ΣΚΑΙ είναι υποχρεωτική. Οι σοβαρές ανακοινώσεις και οι «βαριές δηλώσεις» γίνονται μόνον μέσω του ΣΚΑΙ ενώ η «γραμμή» της  απόλυτης άρνησης που υιοθέτησε στα ραδιοτηλεοπτικά συμφέρει όσους βαρόνους των ΜΜΕ  θέλουν να συνεχίσουν να εκπέμπουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και δίχως την παραμικρή εισφορά στα κρατικά ταμεία.

Αλήθεια, πιστεύει ότι ακόμη και αν εκλεγεί πρωθυπουργός με αυτοδυναμία θα καταφέρει να ισορροπήσει ανάμεσα σε  τόσα ανοιχτά μέτωπα που έχει δημιουργήσει και με τόσους διαπλεκόμενους γύρω του;

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.