Ειδησεογραφικό site

ΝΔ: Αδειάζει η κλεψύδρα του Σαμαρά

75

Toυ Γιάννη Χρηστάκου

Σε οριακές καταστάσεις κινούνται τα στελέχη της ΝΔ καθώς βλέπουν το κόμμα τους να έχει εξαφανιστεί από την επικαιρότητα και να παραμένει εγκλωβισμένο στη ρητορική της αριστερής παρένθεσης. Η αδυναμία όμως της κυβέρνησης να παράξει έργο και ιδιαίτερα η ακροβασία με τους θεσμούς που απομακρύνει το ενδεχόμενο συμφωνίας, οδηγεί τους περισσότερους στην ομολογία ότι πράγματι ο Σαμαράς μπορεί να δικαιωθεί, στην μοναδική περίπτωση βέβαια που επέλθει η ρήξη ή το ατύχημα.

Με τη βοήθεια του κυβερνητικού αλαλούμ, ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και οργανώνει τον αντιπολιτευτικό του λόγο, χωρίς όμως να υπάρχουν, σήμερα, αυτιά στον ελληνικό λαό που να θέλουν να ακούσουν τη ΝΔ. «Αυτό θα γίνει σύντομα» εξηγεί στέλεχος της ΝΔ που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο του κόμματος. «Πρέπει να καταλάβει κανείς τη δυσκολία που υπάρχει σήμερα, με έναν πρώην πρωθυπουργό που έχει προβλέψει ότι η χώρα θα ζήσει τραγικές στιγμές απομονωμένη και όλοι τον κακολογούν. Δυστυχώς για την Ελλάδα, το σχέδιο Τσίπρα είναι να οδηγήσει τον λαό να στραφεί στη δραχμή χωρίς να χρειάζονται ούτε δημοψηφίσματα ούτε εκλογές. Δείτε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις».

ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΣΙΠΡΑ

Πράγματι τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι αρχίζει να αυξάνει το ποσοστό των ερωτηθέντων που αρχίζουν να καλοβλέπουν τη δραχμή. Η μέτρηση της Marc έδειξε ότι παραμονή στο ευρώ θέλει το 61,2% ενώ δραχμή θέλει το αξιοσημείωτο πιά ποσοστό του 32,5% των πολιτών. Σε ανάλογες μετρήσεις προ των εκλογών τα ποσοστά των «δραχμιτζήδων» ήταν χαμηλότερα. «Εκεί ποντάρει ο Τσίπρας» εξηγεί άλλο στέλεχος της Συγγρού «στην αύξηση του ποσοστού εκείνων που οργισμένοι από τη στάση των εταίρων θα πουν στο τέλος να φύγουμε από το ευρώ να ησυχάσουμε. Γι αυτό και οι κινήσεις του είναι τέτοιες ώστε να βλέπουν οι Έλληνες έναν πρωθυπουργό να προσπαθεί να μείνει στην ευρωζώνη κάνοντας συνεχώς παραχωρήσεις, ενώ οι εταίροι να συνεχίζουν τις εμμονές για περικοπές συντάξεων και αύξηση φορολογικών βαρών. Θα το πάει μέχρι τέλους, σηκώνοντας στο εσωτερικό όλα τα όπλα που μπορεί να οδηγήσουν τους πολίτες σε αυτή την οργισμένη στροφή: Εξεταστικές, επιτροπές για το χρέος, σκάνδαλα, χάος, διλήμματα για αιματηρές αποφάσεις ώσπου να πεις αντε πιά, έξω από το ευρώ να τελειώνουμε».

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις ο χρόνος τελειώνει τόσο για τον Αλέξη Τσίπρα όσο και για τον Αντώνη Σαμαρά. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Μαίου, αν δεν υπάρχει ενδιάμεσα (eurogroup 20 Απριλίου) συμφωνία για άμεση παροχή ρευστότητας στην Αθήνα τα γεγονότα θα τρέξουν.

ΟΝΕΙΡΑ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ

Στον αντίποδα, άλλα κορυφαία στελέχη της ΝΔ προχωρούν ένα ακόμη βήμα πιο πέρα από την κριτική που έχουν ασκήσει ως τώρα και τονίζουν ότι η τακτική Σαμαρά να περιμένει τον Τσίπρα να καταστραφεί, κάνει κακό μόνο στον ίδιο. Για τους περισσότερους, το δημοσίευμα των Financial Times ότι οι εταίροι θέλουν Τσίπρα απαλλαγμένο από την αριστερή του πτέρυγα και τον Καμμένο και με την συμμετοχή Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητο. Όσοι έχουν εμπειρία και επαφές με αξιωματούχους στην ΕΕ, γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο συζητείται στα κονκλάβια των Βρυξελλών. Οι Ευρωπαίοι που έχουν εμπλοκή στο ελληνικό πρόγραμμα και γνωρίζουν τις πολιτικές ισορροπίες στη χώρα μας, συζητούν το ενδεχόμενο να παράσχουν στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα, εάν πράγματι εννοεί ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Αυτά έχουν συζητηθεί και στις κατ’ ιδίαν επαφές που έχει ο πρωθυπουργός, λένε τα στελέχη της ΝΔ και επισημαίνουν ότι στις προβλέψεις τους για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνουν τη Νέα Δημοκρατία.

ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

«Ο Σαμαράς έχασε την εμπιστοσύνη που είχε κερδίσει ο ίδιος και μάλιστα με κόπο» λέει κορυφαίο στέλεχος της Συγγρού όταν διαπίστωσαν ότι από το καλοκαίρι και μετά άρχισαν οι κορώνες και οι λαϊκισμοί του τύπου φεύγει το ΔΝΤ κ.λπ. ενώ δεν προχώρησαν οι συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Το κατάλαβε και ο ίδιος όταν στο Παρίσι οι συνεργάτες του τον ενημέρωσαν ότι έχουν αλλάξει στάση και δεν συζητούν ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Το ίδιο κάνουν τώρα και στον Τσίπρα για να τον οδηγήσουν σε οικονομική και πολιτική ασφυξία που θα φέρει κυβερνητικές αλλαγές, με τον ίδιο, φυσικά, πρωθυπουργό». Η ανάγνωση αυτή εξελίσσεται καθώς οι σκέψεις για το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα θα πρέπει να περιλαμβάνουν και αντιπολίτευση. Η ΝΔ θα έχει όλο τον χρόνο να ανασυνταχθεί ως βασικός κεντροδεξιός πόλος απέναντι σε αυτόν που θα προκύψει από την πιθανή συνεργασία των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ – Ποτάμι – ΠΑΣΟΚ. Γίνονται αυτά; Η απάντηση απλή. Ποιος θα πίστευε τον Σεπτέμβριο του 2009 ότι τρία χρόνια αργότερα θα συγκυβερνούσε η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ;

Γιατί μίλησε για κυβέρνηση εθνικής ανάγκης

Το σενάριο μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμετοχή ή στήριξη από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, έχει και μία άλλη ανάγνωση, αυτή της πολιτικής αυτονομίας, μπροστά στην κυβερνητική κρίση εκείνων των ημερών και αρκετών βουλευτών της ΝΔ! Εάν υπάρξει ανάγκη εθνικής συνεννόησης, σε περίπτωση που ο Α. Σαμαράς επιλέξει σκληρή γραμμή, τότε υπάρχουν βουλευτές που θα ακολουθήσουν άλλο δρόμο και θα το εκφράσουν ανοιχτά. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος της ΝΔ αισθάνθηκε την ανάγκη να μιλήσει για στήριξη κυβέρνησης εθνικής ανάγκης. Και αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή «ποιος σας κάλεσε κ. Σαμαρά για συγκυβέρνηση»; Για όλα αυτά, Κυριακή κοντή γιορτή που λέει κι ο λαός μιας και τα γεγονότα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και θα αποδειχθεί εάν ο κ. Σαμαράς καταφέρει να ελέγξει τις εξελίξεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.