Ειδησεογραφικό site

Πινγκ πονγκ δηλώσεων στο ΠΑΣΟΚ, για εξεταστικές, συνέδριο και ηγεσία

372

Toυ Γιώργου Γερόπουλου

Σε ένα ιδιότυπο πινγκ πονγκ δημοσίων δηλώσεων και αποκάλυψης προθέσεων εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και των διαδικασιών στα άλλα κόμματα της κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς, έχουν επιδοθεί ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και επαφές για την ενότητα του χώρου μέσα από τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχήματος.

Τα λιμνάζοντα νερά της Χαριλάου Τρικούπη ήρθε να ταράξει με άρθρο της η Φώφη Γεννηματά. Με αφορμή τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για την αναγκαιότητα «υπεράσπισης της βασικής στρατηγικής πολιτικής επιλογής για την αποφυγή της ολοσχερούς καταστροφής όλων των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών κατακτήσεων της Μεταπολίτευσης – οι περισσότερες των οποίων έχουν τη σφραγίδα ΠΑΣΟΚ»  και υπογραμμίζει ότι αυτή η προσπάθεια «πρέπει να βρει την παράταξή μας συντεταγμένη». Τουτέστιν μεθερμηνευόμενο να διασφαλιστεί ο διάλογος μεταξύ των κομματιών της παράταξης –βλέπε ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ–, με στόχο την ενότητα του χώρου.

Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη συντελούνται διεργασίες με πολλά μεσαία κομματικά στελέχη να ζητούν συντεταγμένα ενωτική πορεία, ενώ ανάλογες κινήσεις γίνονται και από την πλευρά του Κινήματος του Γιώργου Παπανδρέου. Ενδεικτική του προβληματισμού που επικρατεί είναι και η παρέμβαση του Πάνου Μπεγλίτη.  Ο παλιός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου  δήλωσε ότι  «είναι αναγκαίος ο συντονισμός εν όψει της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για έναν ειλικρινή διάλογο χωρίς όρους μεταξύ των δυο κινημάτων, με στόχο την ενότητα του Κινήματός μας» και προσθέτει ότι « θα συνδράμω ώστε να προχωρήσουν οι δύο ηγεσίες άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση». Εξάλλου και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ήδη μέλη του ΚΙΔΗΣΟ κατά καιρούς έχουν εκφραστεί θετικά για μια τέτοια προοπτική επανένωσης του χώρου, αφού όμως οι σημερινές ηγεσίες αποχωρήσουν.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ωστόσο οι θέσεις αυτές βρίσκουν αντιδράσεις σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι έχουν στηρίξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και σε νεότερα στελέχη όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλο, η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Γιάννη Κουτσούκου, ο οποίος μέσω twitter διαμήνυσε ότι είναι αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σημαντική ήταν η παρέμβαση Σκανδαλίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ, όπως το ξέραμε, δεν υπάρχει», κατέστησε σαφές ότι το συνέδριο θα αποφασίσει για όλα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του σε μια μεταβατική ηγετική λύση που θα έχει και συλλογικά χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος για τον αποφασιστικό ρόλο του συνεδρίου και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ στο παρασκήνιο διακινείται η ιδέα για συλλογική ηγετική λύση από τη νέα γενιά. Η συσπείρωση στελεχών  στη βάση αυτών των απόψεων βρίσκεται σε αντίθεση με τις κινήσεις της κ. Γεννηματά, η οποία βλέπει να ωθείται στο περιθώριο του κομματικού μηχανισμού.

Όλες οι πλευρές πάντως συνομιλούν είτε με στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως οι Μαργαρίτης, Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Θεοχαρόπουλος, είτε με αποχωρήσαντες από την Αγ. Κωνσταντίνου, όπως ο Θ. Παπαθεοδώρου. Στον άτυπο διάλογο συμμετέχουν και κοινοβουλευτικά στελέχη του Ποταμιού, με στόχο τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων δημιουργίας ενός νέου ενιαίου πολιτικού σχήματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Όλοι ωστόσο, ενώ διαπιστώνουν κοινή βούληση, εκτιμούν ότι εμπόδια στις διεργασίες είναι η ύπαρξη των σημερινών ηγεσιών, οι οποίες ανακυκλώνουν  βεντέτες  του παρελθόντος, καθώς και η έλλειψη μιας ηγετικής προσωπικότητας, η οποία θα μπορούσε να εκφράσει το όλον της Κεντροαριστεράς. Πρόσφατα στη δημοσιότητα επανήλθε το σενάριο για τον Γιώργο Καμίνη, κάτι το οποίο ο ίδιος διέψευσε και, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, φρόντισε να παρουσιάσει τον σχεδιασμό του για την ανάπτυξη στην Αθήνα έως το 2020, στέλνοντας έτσι μήνυμα αποχής από τις συντελούμενες κομματικές διεργασίες.

Στο στόχαστρο η Ζωή και ο Πρόεδρος

Η πρώτη προειδοποιητική βολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να περιοριστεί αυστηρά στα πολιτειακά καθήκοντά του έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με επιστολή του προς την Προεδρία αναφορικά με τη συμμετοχή του κ. Παυλόπουλου στην εναρκτήρια συνεδρίαση της επιτροπής της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το χρέος.

Ο κ. Βενιζέλος  σε άψογα διατυπωμένη κοινοβουλευτική γλώσσα επισήμανε:  «Ως παλαιός κοινοβουλευτικός και ως καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου γνωρίζετε, καλύτερα από κάθε άλλον, ότι δεν  συνηθίζεται, αλλά ούτε και συνάδει προς το Σύνταγμα, η παρουσία, και μάλιστα με ομιλία, του Προέδρου της Δημοκρατίας  σε διαδικασία της Βουλής  που δεν είναι καν κοινοβουλευτική, αλλά δήθεν τεχνική. Είναι θεσμικά οδυνηρό για το δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό πολίτευμά μας να ομιλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της αίθουσας της Γερουσίας σε μια διαδικασία που υποδύεται την κοινοβουλευτική, χωρίς να είναι τέτοια».

Χωρίς να επιρρίπτει άμεση ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον προειδοποιεί να μην υποκύπτει στα κελεύσματα της προέδρου της Βουλής, την οποία «αδειάζει» στην επιστολή του, κατηγορώντας την για άγνοια του συνταγματικού και κοινοβουλευτικού της ρόλου, καθώς και για την εξυπηρέτηση προσωπικών σκοπιμοτήτων.

Η κίνηση αυτή του κ. Βενιζέλου δημοσίως δεν αποδοκιμάστηκε από τη Συγγρού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και η ηγεσία της ΝΔ είναι σύμφωνη με το περιεχόμενο της επιστολής Βενιζέλου.

Εξάλλου, η απαντητική επιστολή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κινείται σε χαμηλούς τόνους δικαιολογώντας απλώς τη στάση του κ. Παυλόπουλου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Παυλόπουλος έγινε δέκτης έκφρασης ανησυχίας από Ευρωπαίους παράγοντες για τον ρόλο της σχετικής επιτροπής και τις στοχεύσεις της κ. Κωνσταντοπούλου.

Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας που υπάρχει για τον τρόπο λειτουργίας της κ. Κωνσταντοπούλου είναι και το γεγονός ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο παρασκήνιο εκφράζουν την ανησυχία τους, ειδικά μετά την επίθεση της προέδρου της Βουλής προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και τη δημοσιοποίηση τηλεοπτικού σποτ για το χρέος που κινείται εκτός των επίσημων κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων. Μάλιστα, η κ. Κωνσταντοπούλου σε αυστηρό ύφος εγκάλεσε τους δημοσιογράφους ότι δεν προβάλλουν το έργο της και δη  αυτό της Επιτροπής για το χρέος, προκαλώντας την αντίδραση των δημοσιογράφων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.