Ειδησεογραφικό site

Στον «Καιάδα» οι Σπαρτιάτες – Εκτός ευρωεκλογών με απόφαση του Αρείου Πάγου

Εκτός τροχιάς ευρωεκλογών θα βρεθούν, όπως όλα δείχνουν σήμερα, οι «Σπαρτιάτες». Μία εξέλιξη, που αν επιβεβαιωθεί, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει «οδηγό» και για την απόφαση του Εκλογοδικείου που θα κληθεί να αποφασίσει αν το κόμμα του Β. Στίγκα θα κηρυχθεί έκπτωτο και θα οδηγηθεί εκτός Βουλής.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι με φόντο και τα υπομνήματα που κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η Νέα Αριστερά ζητώντας τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών, το Α1 Πολιτικό Τµήµα του Αρείου Πάγου που συνεδριάζει σήμερα, αναμένεται μην συμπεριλάβει το κόμμα του Β. Στίγκα στα κόμματα και του συνασπισμούς κομμάτων που θα μετάσχουν στις εκλογές της 9ης Ιουνίου. «Με βάση τον νόμο περί «πραγματικής ηγεσίας» των κομμάτων, πρέπει να θεωρείται βέβαιη η απαγόρευση καθόδου των Σπαρτιατών» σημειώνουν νομικοί κύκλοι.

Κατά τις ίδιες πηγές, μία τέτοια εξέλιξη θα επιδράσει και στην απόφαση του Εκλογοδικείου για την παραμονή ή μη του κόμματος στη βουλή καθώς και το θα γίνει με τις έδρες των 12 βουλευτών που εκλέχτηκαν στις βουλευτικές κάλπες τον περασμένο Ιούλιο.
Πολιτικοί και νομικοί σχεδόν προεξοφλούν την έκπτωση και των 12 βουλευτών που εκλέχθηκαν με τη σημαία των Σπαρτιατών και συγκεκριμένα των επτά βουλευτών που έχουν παραμείνει στο κόμμα αλλά και των πέντε που ανεξαρτητοποιήθηκαν.

Τι θα γίνει με τις έδρες των Σπαρτιατών

Εν αναμονή της σχετικής απόφασης, η οποία κατά ορισμένες πηγές δεν αποκλείεται να ληφθεί ακόμα και στη σημερινή, προγραμματισμένη συνεδρίαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τί θα γίνει με τις 12 έδρες που κατέχουν. Απόφαση, η οποία εκκρεμεί μετά από προσφυγές που έχουν κατατεθεί για τη νομιμότητα της συμμετοχής στο Κοινοβούλιο του κόμματος των Σπαρτιατών.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία, τα σενάρια για τις έδρες των Σπαρτιατών είναι δύο:

  • α). Να επαναληφθούν οι εκλογές στις περιφέρειες που εκλέχτηκαν οι βουλευτές των Σπαρτιατών. Είναι ένα σενάριο που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εφόσον κριθεί ότι πρέπει να στηθούν κάλπες το δίλημμα που προκύπτει είναι αν θα γίνουν οι εκλογές στις συγκεκριμένες περιφέρειες μαζί με τις Ευρωεκλογές ή σε άλλο χρόνο.
  • β). Το ποσοστό του 4,68% που έλαβαν οι Σπαρτιάτες στις εθνικές εκλογές και μεταφράζεται σε 12 έδρες να μοιραστούν αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα.

Το τελευταίο είναι και το πιθανότερο, καθώς ουδείς στην κυβέρνηση επιθυμεί να γίνουν επαναληπτικές εκλογές σε 12 περιφέρειες της χώρας, οι οποίες αριθμούν περισσότερο από το μισό εκλογικό σώμα.

Παράλληλα με το Εκλογοδικείο, όμως, οι Σπαρτιάτες βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και βάσει της παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη για απαγγελία της κατηγορίας της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος για τους 11 εκλεγμένους βουλευτές με το ψηφοδέλτιο των Σπαρτιατών και του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη.

Η παραγγελία της Γεωργίας Αδειλίνη εξαιρεί τον Βασ. Στίγκα, ο οποίος είχε προβεί σε δημόσιες καταγγελίες για έκνομες και υπόγειες πρακτικές στο κόμμα του που παραπέμπουν σε Greek Mafia και Don Korleone και με βάση τις οποίες εκκίνησε η εισαγγελική έρευνα που διενέργησε προσωπικά η Ανώτατη εισαγγελική λειτουργός.

Για τον Ηλία Κασιδιάρη, η Εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου ζητά από τις εισαγγελικές αρχές να του ασκήσουν δίωξη ως ηθικό αυτουργό της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, καθώς η εισαγγελική έρευνα έδειξε ότι στο κόμμα υπήρχε υποκρυπτόμενη ηγεσία και ότι ήταν ο πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.