Ειδησεογραφικό site

Του Χρ. Ι. Στεφανάδη: Σεισμολόγοι και πολιτικοί

1.989

O Μανώλης Ρασούλης έγραψε τους στίχους που μελοποίησε ο Χρήστος Νικολόπουλος, και πρωτοερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας, το έτος 1981. Το τραγούδι εκείνο έγινε μεγάλη επιτυχία .

Μεταξύ άλλων έλεγε:

“Πέστε να έρθουν σεισμολόγοι, είναι σοβαροί οι λόγοι…»…

Οι σεισμoί στον πλανήτη μας συνήθως προκαλούνται από ξαφνική απελευθέρωση συσσωρευμένης ενέργειας στον φλοιό της Γης. Τον αντιλαμβανόμαστε στην επιφάνειά της καθώς μέρος της ενέργειας μεταφέρεται εκεί με τα σεισμικά κύματα. Τα κύματα αυτά διαδίδονται στον φλοιό με ταλαντώσεις των πετρωμάτων και φθάνοντας στην επιφάνεια προκαλούν τις αναταράξεις του εδάφους που αισθανόμαστε.

Ανάλογα με το μέγεθος του σεισμού, προκαλούνται και καταστροφές. Σε σεισμούς μεγάλης έντασης, μπορεί οι καταστροφές να είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα ανθρώπινα θύματα.

Η χώρα μας είναι κατ’ εξοχή σεισμογενής, και από την αρχαιότητα έχουν καταγραφεί μεγάλοι σεισμοί που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές..

Άλλωστε, όλη η διαμόρφωση του Ελλαδικού χώρου, με την σημερινή του μορφή, προέκυψε από μεγάλους σεισμούς.

Ένα πρόβλημα της επιστήμης, που ακόμα δεν έχει επιλυθεί επαρκώς, είναι η έγκαιρη πρόβλεψη των σεισμών. Και όταν αναφερόμαστε σε πρόβλεψη, εννοούμε τον τόπο που θα γίνει ένας σεισμός, το μέγεθός του και τον χρόνο που θα γίνει.

Έχουν γίνει, και γίνονται, συνεχείς προσπάθειες από την επιστήμη για την επίλυση του προβλήματος.

Μέχρι σήμερα όμως, καμία προτεινόμενη μέθοδος δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις τρείς βασικές παραμέτρους μιας σεισμικής δραστηριότητας. Δηλαδή τον τόπο, το μέγεθος και τον χρόνο. .
Ελληνική επιστημονική ομάδα, η ομάδα BAN, της οποίας ηγείται ένας καταξιωμένος καθηγητής φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια ,σύστημα πρόβλεψης σεισμών.
Η εργασία τους αυτή, εκ των αποτελεσμάτων, φαίνεται ότι είναι πολύ ελπιδοφόρα, αλλά όμως παράλληλα φαίνεται ότι αυτή την στιγμή δεν μπορεί να τύχει ευρείας εφαρμογής, κυρίως λόγω αδυναμίας προσδιορισμού του ακριβούς χρόνου, και όχι κατά προσέγγιση, έλευσης του φαινομένου.

Λόγω αυτής της σχετικής αδυναμίας της μεθόδου, έχει προκληθεί μια ασύμμετρη αντίδραση άλλων επιστημόνων της επιστήμης της σεισμολογίας και της γεωλογίας γενικότερα. Η αντίδραση αυτή, εκδηλώνεται μετά από κάθε ανακοίνωση της ομάδας ΒΑΝ που σχετίζεται με σεισμούς που συμβαίνουν στην χώρα μας. Και η αντίδραση αυτή, πολλές φορές ξεφεύγει από τα πλαίσια μιας τεκμηριωμένης επιστημονικής διαφωνίας, και δημοσιοποιείται με τρόπο ακραίο στα ΜΜΕ…

Αυτό δυστυχώς συνέβη και πρόσφατα, με τον σεισμό στα Επτάνησα…Υπέρμαχοι και πολέμιοι της ομάδας ΒΑΝ, υπερβαίνοντας τα όρια της επιστημονικής δεοντολογίας, επιδιδόταν σε σκληρές αντιπαραθέσεις, προκαλώντας σύγχυση στον λαό , χωρίς να προσφέρουν κάτι στην εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

… Στον χώρο της ιατρικής επιστήμης, υπάρχουν ανάλογοι προβληματισμοί, που αφορούν την ασφαλή πρόβλεψη σοβαρών παθήσεων. Και εκεί εξελίσσεται συνεχώς η έρευνα και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Ο φυσικός χώρος όμως αντιπαράθεσης των επιστημόνων δεν είναι τα ΜΜΕ σε κοινή θέα από τον μη ειδικό λαό, αλλά τα επιστημονικά συνέδρια και τα επιστημονικά περιοδικά… Γιατί οι Έλληνες σεισμολόγοι και γεωλόγοι δεν επιλέγουν αυτό τον σωστό και παραγωγικό δρόμο και αναλίσκονται σε χωρίς τέλος και αποτέλεσμα δημόσιες συγκρούσεις;
Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, που η χώρα βυθισμένη στην παρακμή, προσπαθεί να ανανήψει;

Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, που ορισμένοι πολιτικοί της κεντρικής πολιτικής σκηνής, έχουν υπερβεί κάθε όριο αξιοπιστίας.
Εγκαταλείπουν πολιτικούς σχηματισμούς με τους οποίους εκλέχθηκαν από τον λαό.

Αλλάζουν θέσεις και απόψεις για το ίδιο θέμα, ανάλογα με τα κίνητρα που τους προσφέρονται …

Υβρίζονται από τους πρώην συναδέλφους τους και υβρίζουν τους επικριτές τους…

Αυτή την εποχή, οι σεισμολόγοι πρέπει να δώσουν το παράδειγμα. Το παράδειγμα της σύνεσης, της δεοντολογίας και της αξιοπιστίας. Γιατί στην αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας , ο χειρότερος σύμβουλος είναι η εμμονή σε μια άποψη, η υποτίμηση του έργου άλλων και η ιδεοληψίες…

Σε αντίθετη περίπτωση, θα τους αποδοκιμάσει η ιστορία της επιστήμης.

Το ίδιο ισχύει και για τους πολιτικούς, που υπερβαίνουν τα όρια της αξιοπιστίας, της συνέπειας και της αξιοπρέπειας… Αυτούς που κινούνται ανενδοίαστα στην λάθος πλευρά της ιστορίας, αντί να δίνουν στον λαό που τους εξέλεξε παράδειγμα
αρετής …
Γιατί, όπως γράφει παρακάτω ο Ρασούλης στους στίχους του :

…”το κακό παραμονεύει και τη χώρα υπονομεύει”!

*Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης
Είναι Καθηγητής Καρδιολογίας

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.