Ειδησεογραφικό site

Πέθανε ο Βαγγέλης Ρωχάμης, ο «θρύλος» των αποδράσεων από τις φυλακές

Πέθανε το μεσημέρι της Τρίτης (6/2) σε ηλικία 73 ετών ο Βαγγέλης Ρωχάμης, ο Έλληνας «πεταλούδας», ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός για τις πάνω από 10 αποδράσεις του από τις φυλακές.

Αναλυτικότερα, η εμβληματική μορφή των δεκαετιών του 1970 και του 1980 ζούσε στο Λευκαντί, ενώ μέχρι πρότινος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπου και τελικά κατέληξε, σύμφωνα με το egnomi.gr.

Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Ρωχάμης

roxamis_1_b227b.jpg

Γεννήθηκε το 1951 στην Εύβοια. Μέλος πολυμελούς οικογένειας, σε ηλίκια 16 ετών ξεκίνησε να εργάζεται με σκοπό την συντήρηση της. Στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στη Σύρο (1971) και επειδή δεν του χορηγήθηκε άδεια προκειμένου να επισκεφθεί τη νεογέννητη κόρη του, απέδρασε από το στρατόπεδο. Κατηγορήθηκε επίσης για κλοπή μοτοποδηλάτου και ήλθε σε προστριβή με ανωτέρους του στον στρατό οπότε και έλαβε προσωρινή αναβολή ως Ι-5.

Για την κλοπή καταδικάστηκε σε τρεισήμισι μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού. Το 1976 φυλακίστηκε για την κλοπή που πραγματοποίησε στο ταχυδρομείο του χωριού του. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’70 πήρε άτυπο διαζύγιο από τη σύζυγό του και για λίγους μήνες μετέβη στην Κύπρο. Το 1980 συνελήφθη για απόπειρα πώλησης κλεμμένων τηλεοράσεων και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό. Τον Δεκέμβριο του 1981 πρωταγωνίστησε στην πρώτη στάση κρατουμένων στις φυλακές αναπτύσσοντας πολιτικό, διεκδικητικό ρόλο. Για τη δράση του στη στάση δικάστηκε το 1986 και καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλακή.

Καταδικάστηκε για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες.

Έχει πραγματοποιήσει πάνω από δέκα αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού. Στις αποδράσεις του τον βοήθησαν φίλοι, ενώ στην απόκρυψή του βοήθησαν γυναίκες. Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οπότε η αστυνομία τον αναζητούσε με συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας και ο Ρωχάμης διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο, οι θαμώνες του οποίου δεν τον κατέδωσαν.

Ο Ρωχάμης αποφυλακίστηκε με βούλευμα τον Απρίλιο του 2000 και έκτοτε ζει στο Λευκαντί της Εύβοιας.

Η αποδοχή του Ρωχάμη από την ελληνική κοινωνία

Συνεχές ήταν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ που τον αντιμετώπιζαν αμφίσημα. Σημαντικό ρόλο στην ευνοϊκή αποδοχή του έπαιξε το γεγονός της μη καταδίκης του για έγκλημα κατά της ανθρώπινης ζωής

Τα σχόλια είναι κλειστά.