Ειδησεογραφικό site

Νέα ένταση στο Κόσοβο – Φόβοι για ανάφλεξη στα Βαλκάνια

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΕ και τις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο ανάφλεξης στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων. Οι αρχές του Κοσόβου ανακοίνωσαν την οριστική απαγόρευση του σερβικού νομίσματος και αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήσαν εφόδους σε εγκαταστάσεις οργανώσεων που συνεργάζονται με τη σερβική μειονότητα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

Κατά τις εφόδους κατασχέθηκαν έγγραφα και υπολογιστές που, σύμφωνα με τις αρχές, περιείχαν αποδείξεις για παραβιάσεις των νόμων της χώρας. Η αστυνομία υποστήριξε πως ορισμένα από τα έγγραφα έφεραν το έμβλημα της σερβικής κυβέρνησης στο Βελιγράδι, ενώ άλλα αναφέρονταν σε παράνομες παράλληλες δομές κυβέρνησης που δημιουργήθηκαν από Σέρβους, αλλά δεν είχαν γίνει αποδεκτές από την κυβέρνηση του Κοσσόβου.

Με την ένταση να κλιμακώνεται επικίνδυνα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες στην περιοχή, η Σερβία ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σημειώνεται πως σε ένα γενικό πλαίσιο, η Ρωσία και η Κίνα υποστηρίζουν τη Σερβία και οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο μέρος του Κοσσυφοπεδίου χρησιμοποιεί το ευρώ, παρόλο που η χώρα δεν είναι μέλος της ΕΕ. Ωστόσο στα βόρεια τμήματα της χώρας, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Σέρβοι, χρησιμοποιείται το δηνάριο. Εξάλλου πολλοί από τους κατοίκους των βόρειων περιφερειών βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση από το Βελιγράδι, λαμβάνοντας οικονομική υποστήριξη σε δηνάρια.

Όπως αναφέρει το Associated Press, διπλωμάτες των ΗΠΑ και τις ΕΕ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις, πιέζοντας τόσο το Κόσοβο, όσο και τη Σερβία να εφαρμόσουν τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του περασμένου έτους ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι.

Υπενθυμίζεται πως η παρέμβαση των Βρυξελλών για μια εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, μετά και τα αιματηρά ένοπλα επεισόδια του περασμένου Σεπτεμβρίου, κατέληξε σε ναυάγιο. Η Σερβία και το Κόσοβο έχουν δηλώσει πως επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ. Ωστόσο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση όσο οι δύο πλευρές δεν οδηγούνται σε συμβιβασμό για τα ακανθώδη ζητήματα.

Η ΕΕ υπογράμμισε πως το κλείσιμο των γραφείων των εν λόγω οργανώσεων «θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή και τις συνθήκες διαβίωσης των σερβικών κοινοτήτων του Κοσσυφοπεδίου, καθώς θα περιορίσει την πρόσβασή τους σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες δεδομένης της προφανούς απουσίας εναλλακτικών λύσεων αυτή τη στιγμή».

«Η ΕΕ προτρέπει το Κοσσυφοπέδιο να αποφύγει μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα μέσω του διαλόγου που διευκολυνθεί από την ΕΕ», ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΕ

Τα σχόλια είναι κλειστά.