Ειδησεογραφικό site

«Ελάτε να δείτε πως οι γυναίκες βάζουν γκολ»

232

Της Πέννυς Κροντηρά

Πολλοί είναι οι άνδρες που επιλέγουν να φεύγουν από τα σπίτια τους και να πηγαίνουν να παρακολουθούν σε καφενεία ποδοσφαιρικούς αγώνες ή να φωνάζουν τους φίλους τους στο σπίτι ζητώντας από την γυναίκα τους να μην τους ενοχλήσει, παρά μόνο για να φέρει μπύρες και μεζέδες! Τι θα συνέβαινε, όμως, σε μια αντιστροφή του σκηνικού; Το «Κ» σας παρουσιάζει τη γυναικεία πλευρά του ποδοσφαίρου που ο περισσότερος κόσμος αγνοεί.

Ο πρόεδρος του γυναικείου ποδοσφαίρου της Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αρκαδίας επί σειρά ετών, κ. Νικόλαος Προύντζος μας εξηγεί ότι υπάρχουν 3.000 αθλήτριες ποδοσφαίρου και 100 γυναικείες ποδοσφαιρικές ομάδες στην Ελλάδα (10 στην Α΄ Εθνική, 14 στην Β΄, 40 στην Γ΄) που δυστυχώς είναι στην αφάνεια. «Είναι δεδομένο πως σε ό, τι αφορά το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα η προβολή του είναι κάτω του μετρίου, ίσως και περισσότερο. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραγνωριστεί πως τα πρώτα πραγματικά και σημαντικά βήματα για την ανάπτυξή του στη χώρα μας έγιναν την τελευταία πενταετία με την καλύτερη οργάνωση του συστήματος λειτουργίας του, αλλά και τη βοήθεια που μας παρέχει η UEFA, στης οποίας το ειδικό πρόγραμμα έχουμε ενταχθεί. Επί της ουσίας, το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι ακόμη στα σπάργανα. Είναι κάτι νέο το οποίο γεννήθηκε και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να το βοηθήσουμε προκειμένου να αναπτυχθεί σωστά και σε στέρεες βάσεις. Σίγουρα τα όσα χρειάζεται να γίνουν είναι πολλά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου έχει επηρεαστεί καταλυτικά από την οικονομική κρίση. Όμως, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν και τις αδυναμίες που μπορεί να έχουμε κι εμείς ως Ομοσπονδία σε αυτό το εγχείρημα, που και για μας είναι κάτι νέο, τα δείγματα αποδεικνύουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Εδώ και πολύ καιρό έχει εκπονηθεί ειδικό πλάνο, το οποίο με προβλήματα που προκύπτουν ασφαλώς κατά καιρούς, εφαρμόζεται και είναι χαρακτηριστικό ότι το αποτέλεσμά του ήταν η δημιουργία δεκάδων σχολών αποκλειστικά για το γυναικείο ποδόσφαιρο ανά την επικράτεια».

Το ποδόσφαιρο είναι ένα, ανεξαρτήτως αν παίζεται από γυναίκες ή άνδρες, υποστηρίζει ο κ. Προύντζος. «Αποτελεί προσωπική μου γνώμη, καθώς δεν θέλω να δεσμεύσω κανέναν για ό, τι πω, πως οι παράγοντες που ασχολούνται με το γυναικείο ποδόσφαιρο, σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο σε αυτό της Ομοσπονδίας ή των σωματείων, οφείλουν να το αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο. Όπως οργανώνουν και λειτουργούν τα τμήματα υποδομής αλλά και τις πρώτες τους ομάδες στις οποίες συμμετέχουν άνδρες, θα πρέπει να έχουν την ίδια λογική και προγραμματισμό και με τις γυναίκες. Οι κανονισμοί είναι ίδιοι, τα συστήματα, τα γήπεδα, το κοινό που απευθύνονται και πάει λέγοντας. Ένα ακόμη στοιχείο το οποίο θα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι εκ μέρους όσων δαπανούν χρήματα για το ποδόσφαιρο. Είτε ως παράγοντες, είτε ως χρηματοδότες, είτε ως χορηγοί. Το κοινό στο οποίο επί της ουσίας απευθύνονται αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας, όπως συμβαίνει παγκοσμίως. Το έδαφος είναι παρθένο και η δίψα του κόσμου για το νέο αυτό –επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό – προϊόν, είναι μεγάλο. Κομβικό ζήτημα είναι τα σωματεία, πάντα και με τη δική μας βοήθεια και προτροπή, να αντιληφθούν ότι υποστηρίζοντας τα τμήματα γυναικείου ποδοσφαίρου, μόνο να κερδίσουν έχουν και όχι να χάσουν. Σημασία έχει η εικόνα που βγάζει η όποια ομάδα πάνω στο χορτάρι αλλά και εκτός αυτού. Δηλαδή, να είναι ομάδα, οργανωμένη, με αρχές, με αξίες με στάση ίδια και απαράλλακτη όπως αυτή που περιμένουμε ότι θα έχει μια ανδρική ομάδα. Αρκεί όλοι μας να δούμε τι συμβαίνει σε όλον τον κόσμο με το γυναικείο ποδόσφαιρο, πως το αντιμετωπίζουν, όχι μόνο όσοι ασχολούνται, αλλά και ο κόσμος, οι φίλαθλοι, και πολλά μπορούν ν’ αλλάξουν».

Βούλα Μαρινοπούλου: Δεν λείπει ούτε το πάθος, ούτε η ένταση

marinopoulouΗ προπονήτρια, κ. Βούλα Μαρινοπούλου, της ομάδας Κένταυρος W.F.C. της Λάρισας που ανήκει στην Γ΄ Εθνική μιλά για την απόφασή της να ασχοληθεί επαγγελματικά με το γυναικείο ποδόσφαιρο σε ένα τόσο ανδροκρατούμενο αθλητικό χώρο. «Με το γυναικείο ποδόσφαιρο ασχολούμαι 15 χρόνια, έχοντας παίξει σε πολλές ομάδες. Ο αθλητισμός για μένα είναι τρόπος ζωής. Συγκεκριμένα, το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που αγάπησα από νεαρή ηλικία, ξεκινώντας να παίζω από αλάνες κατέληξα σε ομάδες Α’ εθνικής κατηγορίας. Όσο περνούσαν τα χρόνια το αγαπούσα όλο και περισσότερο. Γι’ αυτό σήμερα κατέληξα να προπονώ την γυναικεία ομάδα Κένταυρο Λάρισας, μέσα από την οποία διοχετεύω την αγάπη μου για το ποδόσφαιρο και προσπαθώ για το καλύτερο της ομάδας. Ο χώρος μας είναι ιδιαιτέρως υποβιβασμένος και έτσι έχουμε κάποιους χορηγούς που στηρίζουν την προσπάθεια μας. Στόχος μας για φέτος είναι μια καλή θέση στο πρωτάθλημα. Θέλει μεγάλη προσπάθεια να κρατήσεις ενωμένη μια ομάδα που αποτελείται από 23 αθλήτριες. Η διαφορά ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες είναι ότι οι άνδρες είναι πιο υπάκουοι απ’ ότι οι γυναίκες και πιο συνεργάσιμοι. Η ομάδα προπονείται 6 με 8 ώρες την εβδομάδα».

Για τις φημολογίες που θέλει τις γυναίκες να μην κατέχουν το άθλημα απαντά: «Αυτά είναι προκαταλήψεις. Προσπαθούμε να κάνουμε το έργο μας σωστά και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό το σκληρό άθλημα. Στους άνδρες το παιχνίδι είναι πιο σκληρό, χωρίς αυτό να μειώνει τις γυναίκες που μέσα στο γήπεδο δείχνουν την αγάπη για την ομάδα τους εκφράζοντας το με πάθος και ένταση. Η τοπική κοινωνία στηρίζει ιδιαίτερα την προσπάθειά μας και αυτό αποδεικνύεται με την παρουσία τους στους αγώνες μας. Μάλιστα, θα προσκαλούσα-προκαλούσα τους άνδρες να έρθουν να δούνε πώς παίζουν μπάλα οι γυναίκες!»

Ξένια Καρανάσιου: Γυναίκες μην διστάσετε να ακολουθήσετε το άθλημα

karanasoyΗ Ξένια Καρανάσιου είναι παίκτρια της ομάδας Κένταυρος Λάρισας και μιλάει στο «Κ» για την απόφασή της να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και όχι κάποιο άλλο άθλημα. «Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου κλωτσούσα μια μπάλα σε κάθε αλάνα του χωριού, με άλλα πόσα αγόρια! Ξεκίνησα πολλά αθλήματα αλλά αυτό νομίζω ήθελα πραγματικά! Το οξύμωρο είναι ότι δεν παρακολουθώ ιδιαίτερα αγώνες! Προτιμώ να βλέπω συγκεκριμένες φάσεις από κάποιους αθλητές παρά να παρακολουθώ έναν αγώνα. Όταν ξεκίνησα τις προπονήσεις ήμουν ιδιαίτερα αγχωμένη, γιατί είχα καιρό να προπονηθώ και δεν ήξερα κατά πόσο μπορώ να ανταπεξέλθω στις προσδοκίες της ομάδος. Με πολύ θέληση, όμως, και προπόνηση όλα γίνονται! Το ποδόσφαιρο με κάνει να νιώθω ο εαυτός μου! Μου βγάζει ένταση, ενέργεια, γρήγορη σκέψη, αναζωογόνηση, φυσική κατάσταση και ομαδικό πνεύμα με τις συμπαίκτριές μου. Προσφάτως παίξαμε σε ένα από τα καλυτέρα γήπεδα που έχουν φτιαχτεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αυτό της ΑΕΛ και ένιωσα απίστευτα.»

Για το πώς αντιμετώπισε ο κόσμος αυτή της την ενασχόληση μας δηλώνει: «Άλλοι φίλοι στην πορεία της ζωής μου ενθουσιαστήκαν και κάποιοι κορόιδευαν! Όπως κάθε γυναίκα που κάνει ένα τόσο ανδρικό άθλημα έτσι και εγώ έχω δεχτεί αρνητικά σχόλια! «Κοίτα πως περπατάει σαν άντρας, έχει κοντό μαλλί κ.τ.λ!» Ο κόσμος έχει μάθει να βάζει ταμπέλες, χωρίς να ξέρει αν αυτό που κάνω εγώ το αγαπώ πολύ και το ζω καθημερινώς έντονα. Θεωρητικά είναι ένα καθαρά ανδρικό άθλημα, οπότε έχει δυσκολίες. Κλωτσάς μια μπάλα και δεν ξέρεις στην κυριολεξία κατά που θα πάει, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι πάνω από όλα είμαστε γυναίκες! Υπάρχουν, όμως, πολλά ταλέντα και πολύ καλά προπονημένες αθλήτριες. Οπότε ας μην βγάζουν συμπεράσματα χωρίς να έχουν γνώση. Το μήνυμα που επιθυμώ να στείλω σε γυναίκες που θέλουν αλλά διστάζουν να ασχοληθούν με το άθλημα είναι να μην ακούσετε κανέναν και να κάνετε αυτό που πραγματικά σας αρέσει! Από το ποιο άθλημα να επιλέξετε μέχρι και τι θέλετε να σπουδάσετε! Είναι καθαρά δική σας επιλογή, άλλωστε μια ζωή έχουμε, οπότε δεν θα αφήσουμε κάποιους άλλους να επιλέξουν για εμάς!»

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα από το 1987

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Γυναικών ξεκίνησε το 1987. Μέχρι το 1990 το πρωτάθλημα ήταν ανεπίσημο και το διοργάνωναν τα ίδια τα σωματεία. Το 1990 η ΕΠΟ δημιούργησε Επιτροπή Γυναικείου Ποδοσφαίρου, η οποία ανέλαβε να διοργανώσει το πρώτο πρωτάθλημα. Η πρώτη διοργάνωση της ΕΠΟ, το 1990, ονομάστηκε δοκιμαστική και η Ομοσπονδία δεν την αναγνώρισε ως επίσημη.

Το πρωτάθλημα διεξαγόταν σε 2 φάσεις. Στην Α’ φάση οι ομάδες ήταν χωρισμένες σε 2 ομίλους με βάση γεωγραφικά κριτήρια. Οι 3 πρώτες ομάδες κάθε ομίλου περνούσαν στην τελική φάση, όπου 6 ομάδες στο σύνολο μάχονταν για το πρωτάθλημα χωρίς να μεταφέρουν αποτελέσματα και βαθμολογία από την Α’ φάση. Από την περίοδο 2010-2011, το πρωτάθλημα είναι ενιαίο. Το 1993 δημιουργήθηκε και Β΄ Εθνική κατηγορία.(πηγή wikipedia)

 

 

Οι Ομάδες Α-Β-Γ Κατηγορίας

Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2014-2015

 

Σ  Ω  Μ  Α  Τ  Ε  Ι  Ο

ΕΝΩΣΗ

1

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΑΡΔ. 94

ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

2

ΑΜΑΖΟΝΕΣ ΔΡΑΜΑΣ ΑΣ

ΔΡΑΜΑΣ

3

ΑΡΗΣ ΘΕΣ. ΑΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

4

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΣ

ΑΘΗΝΩΝ

5

ΒΟΛΟΣ 2004 ΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

6

ΓΛΥΦΑΔΑ ΑΕ ΠΟΣΕΙΔΩΝ-ΟΔΥΣΣΕΑΣ
ΑΘΗΝΩΝ

7

ΙΚΑΡΟΣ ΠΕΤΡΩΤΟΥ ΑΟ

ΑΧΑΙΑΣ

8

ΝΕΟΙ ΕΡΓΟΤΕΛΗ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

9

ΠΑΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

10

ΧΑΝΙΑ ΑΟ

ΧΑΝΙΩΝ

 

 

Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2014-2015

1ος ΟΜΙΛΟΣ

Σ  Ω  Μ  Α  Τ  Ε  Ι  Ο

ΕΝΩΣΗ

1

ΑΒΑΝΤΕΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΑΣ

ΕΥΒΟΙΑΣ

2

ΑΓΡ. ΑΣΤ. ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΗΜΑΘΙΑΣ

3

ΜΑΓΝΗΣΙΑΚΟΣ ΑΣΒ

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

4

ΜΕΝΤΕΚΑΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΑΓΠΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

5

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΗ ΑΕ

ΣΕΡΡΩΝ

6

ΡΟΔΟΠΗ 87 ΓΑΠΣ

ΘΡΑΚΗΣ

7

ΤΡΙΚΑΛΑ 2011 ΑΟΓΠ

ΤΡΙΚΑΛΩΝ

2ος ΟΜΙΛΟΣ

Σ  Ω  Μ  Α  Τ  Ε  Ι  Ο

ΕΝΩΣΗ

1

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΟ

ΑΘΗΝΩΝ

2

ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΑΟ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

3

ΕΝΩΣΗ ΚΑΜΙΝΙΩΝ

ΠΕΙΡΑΙΑ

4

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 2008

ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

5

ΣΕΠΟΛΙΑΚΟΣ ΠΑΡΝΗΘ0Σ ΑΣ

ΕΠΣΔΑ

6

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ ΠΥΡΓΟΥ ΑΟ

ΗΛΕΙΑΣ

7

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΥΘΙΩΝ ΡΟΔΟΥ ΑΕ

ΔΩΔ/ΣΟΥ

 

Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2014-2015

 

Σ  Ω  Μ  Α  Τ  Ε  Ι  Ο

ΕΝΩΣΗ

1

ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΡΙΣΙΟΥ ΠΑΟ
ΛΑΚΩΝΙΑΣ

2

ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΑΕ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΠΟ

3

ΑΜΑΖΟΝΕΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΑΣΓ

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

4

ΑΜΑΖΟΝΕΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 2013 ΑΠΣΓ

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

5

ΑΜΑΖΟΝΕΣ ΜΕΓ. ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΑΕ

ΤΡΙΚΑΛΩΝ

6

ΑΠΟΛΛΩΝΙΔΕΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ
ΕΥΒΟΙΑΣ

7

ΑΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΚΟΡΙΝΘΟΥ

8

ΑΡΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΑΟ

ΑΡΚΑΔΙΑΣ

9

ΑΡΙΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΟ

ΛΑΣΙΘΙΟΥ

10

ΑΡΤΑΣ ΑΟ

ΑΡΤΑΣ

11

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΖΑΡΟΥΧΛΕΙΚΩΝ
ΑΧΑΙΑΣ

12

ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΑΣ
ΗΠΕΙΡΟΥ

13

ΑΣΤΗΡ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΡΕΘ. ΑΕ

ΡΕΘΥΜΝΟΥ

14

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΜΠΣ
ΞΑΝΘΗΣ

15

ΔΟΞΑ ΠΗΓΑΔΑΚΙΩΝ ΑΟ

ΖΑΚΥΝΘΟΥ

16

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ Ο ΓΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

17

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΑΣ (ΑΣΙ)

ΛΑΣΙΘΙΟΥ

18

ΚΑΒΑΛΑ 86 ΑΟ

ΚΑΒΑΛΑΣ

19

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΟ
ΛΑΡΙΣΑΣ

20

ΚΕΡΚΥΡΑΣ-1996 ΑΟ
ΚΕΡΚΥΡΑΣ

21

ΚΩΑΚΟΣ ΦΙΛΙΝΟΣ ΑΟ

ΔΩΔ/ΣΟΥ

22

ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΕΛ

ΛΑΡΙΣΑΣ

23

ΜΕΤΕΩΡΑ ΑΣ

ΤΡΙΚΑΛΩΝ

24

ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΑΕ

ΛΑΣΙΘΙΟΥ

25

ΝΕΦΕΛΕΣ ΑΠΣ

ΠΙΕΡΙΑΣ

26

ΝΗΡΗΙΔΕΣ ΦΘΙΑΣ ΑΣ

ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

27

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΥΜΗΤΤΟΥ ΑΣ

ΕΠΟ

28

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΡΓΟΥΣ
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

29

ΟΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΕΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΑΣ
ΛΑΡΙΣΑΣ

30

ΠΑΟΚ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΚΟΖΑΝΗΣ

31

ΠΗΓΑΣΟΣ ΘΡΙΑΣΙΟΥ 2012 ΑΟ

ΕΠΣΔΑ

32

ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΟ
ΠΕΙΡΑΙΑ

 

 

Σ  Ω  Μ  Α  Τ  Ε  Ι  Ο

ΕΝΩΣΗ

33

ΠΙΕΡΙΔΕΣ ΜΟΥΣΕΣ ΑΟΓ
ΠΙΕΡΙΑΣ

34

ΡΟΔΙΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΠΑΣ

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

35

ΣΥΚΑΜΙΝΟΥ ΑΟ

ΕΠΣΑΝΑ

36

ΤΡΙΑΝΤΩΝ ΙΑΛΥΣΟΥ ΡΟΔΟΥ
ΔΩΔ/ΣΟΥ

37

ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΑΟ

ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

38

ΦΕΙΔΩΝ ΑΡΓΟΥΣ ΣΥΝ. ΑΟ

ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

39

ΦΙΛΥΡΙΑΚΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΜΕΑΟ

ΦΛΩΡΙΝΑΣ

40

ΩΡΕΩΝ ΑΟ

ΕΥΒΟΙΑΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.