Ειδησεογραφικό site

Του Κώστα Στούπα: Η χώρα που διασκέδαζε με τον χαμό της…

2.018

 

Θυμάμαι αρκετά χρόνια ένα επετειακό ντοκιμαντέρ για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 όπου ο δικτάτορας Στυλιανός Παττακός λίγες μέρες μετά το πραξικόπημα δήλωνε μπροστά στην κάμερα: «Το θέλατε αλλά φοβόσαστε να το πείτε, το κάναμε…».

Για πολλά χρόνια αναρωτιόμουν τι εννοούσε ο «ποιητής» μέχρι που κατάλαβα την περίοδο που είχε προηγηθεί με τα Ιουλιανά της αποστασίας, την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ  κλπ.  Κυρίως όμως το άλμα του πληθωρισμού μεταξύ 1960-65 από το 1 στο 6%. Η Χούντα ήρθε το ’67 και έπεσε το ’73 όταν η διεθνής πετρελαϊκή κρίση εκτόξευσε τον πληθωρισμό πάνω από το 25%.

Το ίδιο αναρωτιόμουν για τη μεταστροφή της γερμανικής κοινωνίας η οποία στις αρχές της δεκαετίας του ’20 έδινε στην αριστερά και την  κεντροαριστερά πάνω από 60% (SPD 37,8% ISPD -αριστερή διάσπαση- 7,62%) και το ’33 έδωσε στους Εθνικοσοσιαλιστές του Χίτλερ πάνω από 43% με δεύτερους τους Σοσιαλδημοκράτες με 18,2% και το ΚΚΓ με 12,3%.

Η κοινωνική ανασφάλεια που δημιουργεί η αύξηση της εγκληματικότητας και η οχλοκρατία,  η απαξίωση του κύρους των δημοκρατικών θεσμών, η γενικευμένη διαφθορά και κυρίως η οικονομική ανασφάλεια διαμορφώνουν παράλογες μαζικές συμπεριφορές οι οποίες ενίοτε είναι αυτοκαταστροφικές και καταστροφικές.

Στην Ελλάδα τα έχουμε όλα και βιώνουμε μια κατάσταση η οποία συνεχώς επιδεινώνεται.

Προχθές μια ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε σε ομάδα αστυνομικών μέσα στα δικαστήρια και τραυμάτισε μερικούς αστυνομικούς.

Δυο μέρες νωρίτερα ομάδα αναρχικών έκανε έλεγχο εξακρίβωσης στοιχείων σε ομάδα αστυνομικών.

Δυο-τρεις μέρες νωρίτερα ομάδα ατόμων επετέθη και πυρπόλησε περιπολικό που είχε κληθεί κοντά στην περιοχή των Εξαρχείων λόγω τροχαίου.

Λίγες μέρες νωρίτερα ομάδα Ρομά επετέθη και τραυμάτισε αστυνομικούς οι οποίοι δεν μπορούσαν να καλέσουν ενισχύσεις επειδή δεν είχαν ασυρμάτους.

Εν τω μεταξύ κοινή είναι η διαπίστωση πλέον πως υπάρχουν περιοχές ακόμη και στο κέντρο της πρωτεύουσας που οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν πρόσβαση. Δηλαδή, έχουμε περιορισμένη κυριαρχία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πριν λίγες μέρες ανώτατη εισαγγελέας κινήθηκε νομικά εναντίον άλλης εισαγγελέως κατηγορώντας πως διέρρευσε σε συμπολιτευόμενη  σκανδαλοθήρικη εφημερίδα στοιχεία που δημιουργούν υποψίες για την ίδια.

Ανώτατοι εισαγγελείς έχουν καταγγείλει παρεμβάσεις από κυβερνητικούς παράγοντες σε υποθέσεις προκειμένου αυτές να χρησιμοποιηθούν για μικροπολιτικούς επικοινωνιακούς λόγους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και για διαφθορά πολιτικών. Ούτε είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία αδυνατεί να επιβάλει τον νόμο…

Η αποσύνθεση έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και επί προηγούμενων κυβερνήσεων. Επί της παρούσης κυβέρνησης όμως οι καταστάσεις αυτές έχουν ξεπεράσει κάθε όριο…

Δεδομένη τείνει να γίνει στην κοινή γνώμη η πεποίθηση πως η αστυνομία δεν μπορεί να επιβάλει την τάξη, πως η δικαιοσύνη είναι παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης, πως όλοι οι πολιτικοί τα παίρνουν και είθισται όποιος είναι στην κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές να αποκαλύπτει τις πομπές των αντιπάλων του.
Καθώς έχουμε εισέλθει σε προεκλογική τροχιά η σκανδαλολογία και η παροχολογία θα χτυπήσουν «κόκκινο». Το ίδιο και η απονομιμοποίηση των δημοκρατικών θεσμών στα μάτια της κοινής γνώμης.

Οι συγγραφείς  Steven Levitsky και Daniel Ziblatt οι οποίοι είναι πολιτικοί επιστήμονες και καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στο βιβλίο τους «Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες» υποστηρίζουν πως στην εποχή μας οι δημοκρατίες δεν τελειώνουν πλέον με κάποιο πραξικόπημα που το βαφτίζουν επανάσταση αλλά μέσω μιας αργής αποδυνάμωσης των θεσμών, όπως η δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ, και της σταδιακής αποσάθρωσης πολιτικών κανόνων.

Η αποσύνθεση θεσμών και κράτους γίνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο αισθητή. Η επόμενη οικονομική κρίση η οποία για την Ελλάδα προβλέπεται χειρότερη από εκείνη του 2010 γιατί τα νοικοκυριά έχουν κάψει πολύ από το «λίπος» απλά θα αποτελέσει την αφορμή να ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου της ιστορίας…

Η Ελλάδα μοιάζει με τη χώρα που διασκεδάζει παρακολουθώντας τον θάνατό της σαν να παρακολουθεί ριάλιτι ή τηλεοπτική σειρά…

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.