Ειδησεογραφικό site

Προγραμματική αντιπολίτευση σήμερα – κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία αύριο

187

Από το βράδυ των εκλογών στις 21 Μαΐου έχει συντελεστεί μια σημαντική αλλαγή. Μια αλλαγή που δεν αφορά τόσο τα εκλογικά ποσοστά όσο την ίδια τη δομή του κομματικού ανταγωνισμού στην πολιτική ζωή.

Άρθρο του Μιχάλη Τζελέπη,  βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝΑΛ, νομού Σερρών

Η εκλογική κατάρρευση του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, η μεγάλη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και η σημαντική άνοδος του ΠΑ.ΣΟ.Κ δημιούργησαν μια νέα– και μη αντιστρέψιμη – δυναμική στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Τον ρόλο της οιονεί αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δημόσιο διάλογο, τον έχει αναλάβει πλέον το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εμείς γνωρίζαμε καιρό πριν ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ είχε τη δυνατότητα – και το έκανε συστηματικά – να ασκήσει σοβαρό έλεγχο στην διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να αντιπροτείνει εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης. Μετά τις εκλογές το κατανόησε η μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών.

Άλλωστε ήταν πασιφανές ότι το καλύτερο στήριγμα της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και χρυσός χορηγός του κ. Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας – στις εκλογές απλά αυτό αποτυπώθηκε ευκρινώς.Όπως επίσης προφανές αλλά και πρωτοφανές είναι το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία απολαμβάνει μια τρομακτική στήριξη από την πλειοψηφία των ΜΜΕ της χώρας, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από εξωτερικούς παρατηρητές.

Πριν αλλά και μετά τις εκλογές το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει καταφέρει να αναδείξει με σαφήνεια μια σειρά ζητημάτων που βρίσκονται στον πυρήνα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου. Πρώτα και κύρια το ζήτημα του άδικου φορολογικού συστήματος – όσο και αν επιχειρήθηκε να τρωθεί η αξιοπιστία της δικής μας προσέγγισης. Πλέον έχουν καταλάβει όλοι ότι οι έμμεσοι φόροι είναι μια κοινωνικά άδικη, ταξική και αντιαναπτυξιακή επιλογή. Ότι η αναλογία έμμεσων – άμεσων φόρων πρέπει να αντιστραφεί. Ότι είναι παράλογο περιουσίες μέχρι και 4,8 εκ ευρώ να κληροδοτούνται χωρίς να φορολογούνται σαν να είμαστε σε καθεστώς φεουδαρχικού μεσαίωνα. Ότι στα μερίσματα – όχι στα κέρδη – πρέπει να επιβληθεί κλιμακωτός φόρος  5%, 10% και 15%, τα οποία είναι απολύτως αντιστοιχισμένα με το ευρωπαϊκό παράδειγμα. Έχουμε τον χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας μερισμάτων μετά τη Βουλγαρία, τη Λετονία και την Εσθονία – και ο ΟΟΣΑ μας προτρέπει να το αλλάξουμε.

Το σημαντικότερο είναι πως μέσα από τον δημόσιο διάλογο για τη φορολογία γίνονται αντιληπτές οι προτεραιότητες κάθε κόμματος. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ για παράδειγμα προτείνει αυτά τα φορολογικά μέτρα και ταυτόχρονα την επαναφορά του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η Νέα Δημοκρατία προτιμά να εξυπηρετεί τα συμφέροντα μερικών χιλιάδων προνομιούχων με φοροαπαλλαγές στα μεγάλα πορτοφόλια.

Από εκεί και πέρα, η πραγματική πολιτική αναμέτρηση για το μέλλον της χώρας είναι μπροστά μας. Πως θα αξιοποιήσουμε το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης;  Αρκούν οι πολυδιαφημισμένες επενδύσεις στο realestateκαι σε ακίνητα; Αλλάζει με αυτόν τον τρόπο το παραγωγικό υπόδειγμα; Αφελληνίζεται ή όχι η ελληνική οικονομία και μάλιστα με τα δικά μας χρήματα αφού οι δικές τράπεζες χρηματοδοτούν αυτές τις εξαγορές; Ποιες είναι οι πολιτικές ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ ; Πώς αντιστεκόμαστε στην καταβαράθρωση του Κράτους Δικαίου και των θεσμών; Με το στεγαστικό ζήτημα; Το δημογραφικό;

Αυτά είναι τα ερωτήματα με τα οποία πρέπει να προσέλθουμε στην κάλπη και να ενισχύσουμε το ΠΑ.ΣΟ.Κ γιατί απέδειξε ότι έχει το στελεχιακό δυναμικό, τη θεσμική γνώση και μνήμη, το πρόγραμμα αλλά και την  πολιτική ικανότητα για να αντιπαρατεθεί με τη Νέα Δημοκρατία.

Σήμερα ουσιαστική αντιπολίτευση, αύριο κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.