Ειδησεογραφικό site

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη: Καταστρέφουν την οικονομία

2.004

Για να εξαγοράσουν ψήφους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου η κυβέρνηση που συγκρούεται με την ΕΕ επεξεργάζεται έναν αυτόματο μηχανισμό μείωσης των δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης του στόχου για το έλλειμμα για να καθησυχάσει την Κομισιόν. Με τον μηχανισμό αποκλείεται το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων με την Ιταλική κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε περικοπή των δαπανών.
Αυτά στην Ιταλία που η Κυβέρνηση είναι ένα συνονθύλευμα λαικιστών, ακροδεξιών και αντιευρωπαίων.

Στην Ελλάδα που έχουμε αριστερή Κυβέρνηση ακολουθούμε διαφορετικό δρόμο και συνεχίζουμε να φορτώνουμε τους πολίτες με εξοντωτικούς φόρους. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ο φετινός Δείκτης Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας του ΟΟΣΑ. Η Ελλάδα κατατάχθηκε 29η στις 35 χώρες, ενώ από το 2014 – την πρώτη χρονιά δημοσίευσης του Δείκτη – μέχρι και σήμερα, η Ελλάδα καταλαμβάνει σταθερά τις θέσεις μεταξύ 27ης και 32ης.

Σε σχέση με πέρσι, η Ελλάδα υποχώρησε στους τρεις από τους πέντε επιμέρους τομείς που μετρά ο δείκτης του ΟΟΣΑ : τους εταιρικούς φόρους, τους φόρους επί της ιδιοκτησίας και τη φορολογία της κατανάλωσης. Δηλαδή τους φόρους που πλήττουν την ανάπτυξη, την κτηματαγορά και τους πολίτες.

Τα μηνύματα ότι η κατάσταση με τους εξοντωτικούς φόρους δεν πάει άλλο έρχονται από όλες τις κατευθύνσεις. Δεν είναι μόνον οι θλιβερές στατιστικές των κατασχέσεων και του αριθμού των πολιτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Είναι και το δαιδαλώδες πλέγμα των επιβαρύνσεων κάθε είδους που πνίγουν την επιχειρηματικότητα και τα εισοδήματα. Οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν προκαταβολή φόρου 100%, ενώ μια επιχείρηση για να προσλάβει ένα νέο επιστήμονα με καθαρό μισθό 1500 ευρώ τον μήνα πρέπει να πληρώνει 2.727 ευρώ.

Πρόσφατα σε μελέτη που παρουσίασε το ΙΟΒΕ, αναφέρεται πως με την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ θα αυξανόταν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και θα ενισχυόταν η κατανάλωση, καθώς το ΑΕΠ θα αυξανόταν περίπου 1,35 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2018 – 2022, ενώ θα δημιουργούσε περίπου 32.000 θέσεων εργασίας το χρόνο για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Φυσικά η Κυβέρνηση αγνοεί τα μηνύματα για τη ζημία που προκαλεί στην οικονομία η υπερφορολόγηση και παραμένει προσηλωμένη στην παραγωγή υπερπλεονασμάτων για να εξυπηρετεί τη μικροκομματική ψηφοθηρική τακτική της. Δεν πρέπει λοιπόν να απορούμε γιατί η ελληνική οικονομία το 2007 είχε ετήσιες επενδύσεις 60 δις. και σήμερα μόλις 21-22 δις.

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.