Ειδησεογραφικό site

Όταν κλείνει η τηλεόραση τα οικονομικά αδιέξοδα παραμένουν

67

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Η προσοχή επικεντρώθηκε στη Βουλή και τη συζήτηση για τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και τη διαφθορά υποβαθμίζοντας τη σημαντικότερη είδηση: Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι στόχος είναι να βρεθούν έσοδα 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από την άμεση φορολόγηση και 1% του ΑΕΠ από την έμμεση φορολόγηση. Με δεδομένο ότι το 1% του ΑΕΠ αντιστοιχεί σε 1,8 δισ. ευρώ μιλάμε για μέτρα συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η διαδικασία της αξιολόγησης έχει δρομολογηθεί και ουσιαστικά το μοναδικό θέμα που αποκλίνουν Κυβέρνηση και δανειστές είναι το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Αν δεν υπάρξει κάποια  αιφνίδια ανατροπή, τέλος Απριλίου αρχές Μαίου η συμφωνία με το κουαρτέτο θα έχει ψηφιστεί και οι Ελληνες θα κληθούν να πληρώσουν πληθώρα άμεσων και έμμεσων φόρων.

Η ελληνική οικονομία μετά από επτά χρόνια βαθειάς κρίσης παραμένει εγκλωβισμένη στην τροχιά των μνημονίων. Η αιτία είναι ότι τα πολιτικά κόμματα αρνούνται να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές αιτίες που προκάλεσαν την κρίση. Στο σημείο που έχει φτάσει η κοινωνία και η οικονομία αυτό που θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως και της επόμενης κυβέρνησης είναι η δυνατότητα να διαχειριστεί  αποτελεσματικά την ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση δείχνει να πιστεύει ότι αν τελειώσει η αξιολόγηση, η οικονομία θα εκτιναχτεί σαν πιεσμένο ελατήριο. Με την ήδη εξοντωτική φορολογία που γίνεται ακόμη βαρύτερη με την επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές, οι συνθήκες στην οικονομία δεν πρόκειται να βελτιωθούν. Η μοναδική σωτηρία της χώρας είναι να αγωνιστεί να προσελκύσει επενδύσεις που θα προσθέσουν έσοδα  και θέσεις εργασίας.

Ο ΣΕΒ πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε πακέτο προτάσεων προς την Κυβέρνηση  για τη ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων. Μεταξύ άλλων πρότεινε σταθερή φορολογία 20% για επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ ή τις 1000 νέες προσλήψεις. Η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο που κατασκευάζει συνεχώς νέους φόρους με το πρόσχημα της μεταφοράς των βαρών στους έχοντες,   δεν μπορούν για λόγους ιδεοληψίας να αποδεχθούν τέτοιες προτάσεις. Για αυτό και δεν μπορούν, ούτε και θα μπορέσουν μετά την αξιολόγησ να αντιμετωπίσουν  τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Οι συζητήσεις για τη διαπλοκή, τα μέσα ενημέρωσης, τα θαλασσοδάνεια κλπ μπορεί να δημιουργούν εντυπώσεις, αλλά όταν κλείσει η τηλεόραση παραμένουν η ανεργία και τα οικονομικά αδιέξοδα.

Αναδημοσίευση από protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.