Ειδησεογραφικό site

Το παρελθόν του κ. Δημήτρη Μάρδα

65

Του Κώστα Τσαούση

Όλα έχουν την σημασία τους στις μέρες μας. Ακόμη και η …κοντή μνήμη. Και τέτοια διαθέτουμε άφθονη και οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί – αλλά και οι πολίτες… Κανείς δεν εξαιρείται.

Ας αρχίσουμε από τα απλά, τα εύκολα στο παιχνίδι της μνήμης. Είναι καινούργιος στη πιάτσα ο κ. Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος σήμερα συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα την θέση του υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις; Κάθε άλλο. Οι παλαιότεροι των συναδέλφων θυμούνται τις «σεντονιάδες» (ας πούμε εκτενή άρθρα για να είμαστε στο πλαίσιο του καλώς νοούμενου Savoir Vivre) του σημερινού υφυπουργού σε κορυφαίο οικονομικό περιοδικό της εποχής στα τέλη της δεκαετίας του ΄90.

Τον Απρίλιο του 2000 – δεύτερη και τελευταία περίοδος κυβέρνησης Κώστα Σημίτη- ο καθηγητής ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας αναλαμβάνει γενικός γραμματέας Εμπορίου στο τότε υπουργείο Ανάπτυξης. Ο κ. Μάρδας παραμένει στη θέση του μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2002 – με άλλα λόγια, τοποθετείται αμέσως μετά τις εκλογές του 2000 με υπουργό τον κ. Νίκο Χριστοδουλάκη και υφυπουργό την κα Μιλένα Αποστολάκη και παραμένει για ένα διάστημα και επί υπουργίας Ακη Τζοχατζόπουλου. Ο τελευταίος αντικαθιστά τον κ. Χριστοδουλάκη τον Οκτώβριο του 2001.

Αλλά, ο κ. Μάρδας μετά την έξοδο του από την κυβερνητική θέση που κατείχε δεν χάνεται… Τοποθετείται λίγους μήνες μετά και πάλι σε κρατικό πόστο – και μάλιστα, σε «μαγαζί γωνία» για τα δεδομένα της εποχής. Τον Οκτώβριο του 2002 ο κ. Μάρδας αναλαμβάνει – πάντα με κυβέρνηση Σημίτη- Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου ΟΠΕ ΑΕ. Η ανάληψη αυτής της ευθύνης για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους σήμαινε ότι ο κ. Μάρδας είχε άκρες στη κυβέρνηση και απολάμβανε σε μεγάλο βαθμό της εμπιστοσύνης κορυφαίων υπουργών του οικονομικού επιτελείου. Γιατί διαφορετικά δεν δίνεις το κατεξοχήν εργαλείο της οικονομικής διπλωματίας μιας χώρας σε ένα καθηγητή Οικονομικών από το ΑΠΘ όσες περγαμηνές και αν έχει.

Το θέμα, πάντως, δεν είναι αν ο κ. Μάρδας ήταν …σημιτικός ή όχι ( εκ των υστέρων προκύπτει και η απάντηση) αλλά αν στο τέλος της θητείας του κυβερνητικού αξιωματούχου υπήρξε ένας απολογισμός πεπραγμένων και μια αξιολόγηση έργου. Είμαι σίγουρος ότι δεν υπήρξε. Τον Απρίλιο του 2004 ο κ. Μάρδας επιστρέφει στα καθήκοντα του ως καθηγητής στις αίθουσες του ΑΠΘ και η νέα κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή τοποθετεί τον δικό της άνθρωπο στο πόστο.

Μεταξύ του Απριλίου του 2004 και του Ιανουαρίου 2015 -όταν ορίζεται αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στη πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα- ο κ. Μάρδας (όπως αναφέρει και ο ίδιος στο βιογραφικό του) είναι εκλεγμένος εκπρόσωπος στη Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Αλήθεια με ποια παράταξη; Λεπτομέρεια θα πείτε αλλά έχει και αυτή την αξία της…

Σήμερα, ο κ. Μάρδας είναι υφυπουργός Εξωτερικών με ευθύνη τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις (δηλαδή επικεφαλής της οικονομικής διπλωματίας αν η Ελλάδα ήταν ένα κανονικό δυτικοευρωπαϊκό κράτος) με έναν γενικό γραμματέα – και αυτός με διευρυμένη ευθύνη στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις- τον εξάδελφο του πρωθυπουργού κ. Γιώργο Τσίπρα και με τον ΟΠΕ ( σήμερα ονομάζεται Enterprise Greece) να εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης (λέγε με Γιώργο Σταθάκη).

Ο κ. Μάρδας μέσα σε 16 χρόνια έχει περάσει από θέσεις ευθύνης σε διαφορετικές μεταξύ τους κυβερνήσεις. Ποιος θυμάται κάτι από το έργο που άφησε πίσω του; Μην βιαστείτε να απαντήσετε – όλοι την γνωρίζετε την απάντηση. Εκείνο που μένει από το έργο του είναι οι δηλώσεις του. Άντε και οι «σεντονιάδες» του…

Υ.Γ.: Πάντως, ανεξαρτήτως των δηλώσεων Μάρδα για τους πρόσφυγες- επενδυτές των 250 χιλ. ευρώ καλό θα ήταν σε αυτή τη χώρα να συζητήσουμε κάποια στιγμή με πρέπουσα σοβαρότητα για το τι καταγωγή θα έχουν τα κεφάλαια που αναμένουμε… Ας το πάρουμε οριστικά απόφαση: Αν δεν προχωρήσει ένα ανατρεπτικό των σημερινών δεδομένων πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, παραχωρήσεων κ.λπ τα μόνα κεφάλαια που αναμένεται να έλθουν στην Ελλάδα είναι κεφάλαια τριτοκοσμικά – άντε και με λίγο άρωμα «Θεού, Κράτους και Κόμματος».

Αναδημοσίευση από protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.