Ειδησεογραφικό site

Σε ξαναβρίσκω, που σε είχα χάσει, μικρέ μου ήρωα Γιώργο Θαλάσση!

135

mikros-iroas

Της Πέννυς Κροντηρά

anemodouras«Υπό μία έννοια ο σημερινός μέσος Έλληνας, οικογενειάρχης ή μη, που δυσκολεύεται να τα φέρει εις πέρας, ο σημερινός φοιτητής που ζει σε ένα αβέβαιο για το μέλλον του περιβάλλον αλλά και άλλες κατηγορίες ανθρώπων κρύβουν έναν Μικρό Ήρωα μέσα τους», δηλώνει στο «Κ» ο εγγονός του δημιουργού και εκδότη του «Μικρού Ήρωα» Λεωκράτης Ανεμοδουράς. Για τους ενήλικες που θέλουν να θυμηθούν και πάλι τα παιδικά τους χρόνια μέσα από τα νεανικά τους αναγνώσματα, η σειρά βιβλίων τσέπης ο «Μικρός Ήρωας» επανακυκλοφορεί! Ο Γιώργος Θαλάσσης, το παιδί που πήρε μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών με την παρέα του, ο αφελής αλλά γενναίος Σπίθας και η Κατερίνα, ζωντανεύουν και πάλι μεταφέροντάς μας σε παρελθούσες δεκαετίες άλλων εποχών.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον εκδοτικό οίκο με αναφορές από την εποχή του παππού σας μέχρι σήμερα…

Η εκδοτική δραστηριότητα του Στέλιου Ανεμοδουρά ξεκινάει το 1949 με τα περιοδικά «ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ» και «ΤΟΞΟ», τα οποία συγγράφει και εκδίδει ο ίδιος. Ακολουθεί η περίοδος της ακμής, τη δεκαετία του ’50 και ’60, όπου εκδίδει περίπου 40 τίτλους με πιο εμβληματικούς, τον Μικρό Ήρωα, τον Υπεράνθρωπο, τον Γκρέκο και πολλούς άλλους, σε εικονογράφηση κατά βάση του Βύρωνα Απτόσογλου. Οι τίτλοι αυτοί συγγράφονται είτε από τον ίδιο είτε από γνωστούς συγγραφείς του είδους εκείνης της εποχής, όπως ο Νίκος Ρούτσος, o Γιώργος Μαρμαρίδης, o Τζίμμυ Κορίνης και ο Πότης Στρατίκης. Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 ο Στέλιος Ανεμοδουράς περιορίζει τη συγγραφική του δραστηριότητα και εκδίδει τίτλους με ήρωες που εισάγει από το εξωτερικό όπως ο Μπλεκ, ο Ζαγκόρ, ο Κάπταιν Μαρκ, ο Μίστερ Νο και ο Τεξ. Οι τίτλοι αυτοί θα κυκλoφορούν στα περίπτερα για πάνω από 3 δεκαετίες, με πιο χαρακτηριστικό τον Μπλεκ, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τη νέα μας εκδοτική προσπάθεια.

Τι σας οδήγησε στην ιδέα της επανακυκλοφορίας του μία τέτοια περίοδο; Τι έχει να προσφέρει σήμερα ο Μικρός Ήρωας;

Η ιδέα της επανακυκλοφορίας του ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε όταν ζητήθηκε από την εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» να παραχωρήσουμε τα δικαιώματα για κάποια τεύχη ως ένθετο. Μόλις τελείωσε αυτή η ενέργεια, οι αναγνώστες παρότρυναν την εφημερίδα και εμάς να συνεχίσουμε αυτόνομα την έκδοσή του. Αυτό μας έδωσε την πεποίθηση ότι η επανέκδοσή του θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμη, όπως και αποδείχθηκε. Σήμερα, ο Μικρός Ήρωας έχει αγκαλιαστεί αρχικά από τους παλιούς αναγνώστες του, που νοσταλγικά τον αναζητούν, αλλά και από μια μερίδα νέων που, υποκινούμενοι από πατεράδες και παππούδες, βρήκαν ενδιαφέρον στις ιστορίες του. Για αυτό το κοινό ο Μικρός Ήρωας θα μπορούσε να προσφέρει ιδανικά όπως ήθος, ανδρεία, πίστη σε έναν στόχο, αντίσταση σε κάθε μορφής καταπίεση, αλλά πάνω απ’ όλα να διδάξει ορθή γλώσσα. Γι’ αυτό ήταν περισσότερο περήφανος ο Στέλιος Ανεμοδουράς.

Ποιες οι αλλαγές ώστε να κερδίσει το σύγχρονο αναγνωστικό κοινό;

Η σημερινή έκδοση ουσιαστικά αποτελεί πιστή ανατύπωση της αρχικής έκδοσης του 1953 και το λέω αυτό γιατί το 1985 κυκλοφόρησε η 4η έκδοση, επιμελημένη από τον ίδιο τον Στέλιο Ανεμοδουρά σε μονοτονικό σύστημα. Αυτό που θέλαμε λοιπόν τώρα, είναι να αναβιώσουμε πιστά την αρχή του αναγνώσματος για να προσελκύσουμε αρχικά τους παλιούς αναγνώστες. Από το Νο 31 (151-155) ωστόσο προσθέσαμε και κάποιες σελίδες με σπάνιες εικονογραφημένες ιστορίες του Μικρού Ήρωα για να κεντρίσουμε περισσότερο το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

Γιατί πιστεύετε ότι αγαπήθηκε τόσο από τον κόσμο;

Ο Μικρός Ήρωας αποτελεί το μακροβιότερο ανάγνωσμα τέτοιου είδους. Η πρώτη κυκλοφορία του διήρκεσε 16 συναπτά έτη, στη συνέχεια εκδόθηκε για 2 χρόνια σε εικονογραφημένη μορφή και επανεκδόθηκε άλλες 6 φορές (η τρέχουσα έκδοση είναι η 7η). Θα λέγαμε ότι πολλοί λόγοι συνετέλεσαν σε αυτό. Κατ’ αρχήν το θέμα της Κατοχής, με το οποίο καταπιάστηκε, άγγιξε τους νεαρούς αναγνώστες ηλικίας 11-17 που είχαν βιώματα από τον πόλεμο αλλά και μνήμες από τον εμφύλιο. Επιπλεόν, η τριάδα των ηρώων περιείχε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που μπορούσαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Κάθε μικρός αναγνώστης ταυτιζόταν με τον Γιώργο Θαλάσση και την Κατερίνα, γιατί είχαν τις αρετές που όλοι θα θέλανε να έχουν. Το φαιδρό στοιχείο που προσέθετε ο Σπίθας ήταν το ευχάριστο διάλειμμα που έδινε ανάσες στον αναγνώστη και προσέθετε ανεμελιά στην ιστορία.

 Αν «μεταφέρατε» τις τρεις προσωπικότητες των ηρώων στη σημερινή εποχή, ποιους πιστεύετε ότι θα αντιπροσώπευαν;

Νομίζω ότι στοιχεία και των τριων ηρώων έχουμε όλοι μας… Υπό μία έννοια ο σημερινός μέσος Έλληνας, οικογενειάρχης ή μη, που δυσκολεύεται να τα φέρει εις πέρας, ο σημερινός φοιτητής που ζει σε ένα αβέβαιο για το μέλλον του περιβάλλον αλλά και άλλες κατηγορίες ανθρώπων κρύβουν έναν Μικρό Ήρωα μέσα τους. Μπορεί να μη ζούμε σε συνθήκες πολέμου, όμως αντιμετωπίζουμε αντικειμενικές δυσκολίες, στις οποίες καλούμαστε να αντισταθούμε. Ωστόσο, νομίζω ότι πολλοί κρύβουμε και έναν Σπίθα μέσα μας, υπό την έννοια ότι κοιτάμε λίγο να περάσουμε καλά, να βολευτούμε, να ικανοποιήσουμε εύκολα την ακόρεστη πείνα μας…

Το βιβλίο που κυκλοφορεί τι περιλαμβάνει;

Το βιβλίο «ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ», των Γιώργου Βλάχου, Γιώργου Παπαδάκη, Νίκου Νικολαΐδη και Κώστα Φραγκιαδάκη περιλαμβάνει, στις 340 σελίδες του, ολόκληρο το συγγραφικό και εκδοτικό έργο του Στέλιου Ανεμοδουρά από τα μέσα της δεκαετίας του ’40, όταν εργαζόταν σαν μεταφραστής-επιμελητής στο περιοδικό «ΜΑΣΚΑ», μέχρι και σήμερα με τη συνέχεια της εκδοτικής δραστηριότητας. Επιπλέον, έχει διανθιστεί με 3 νέες ιστορίες, μία του Μικρού Ήρωα και 2 του Μπλεκ, σε σενάριο των συγγραφέων και εικονογράφηση Κώστα Φραγκιαδάκη. Στο μέλλον ίσως δημιουργήσουμε και άλλες τέτοιες νέες ιστορίες.

Τι να περιμένουμε ακόμα από τον εκδοτικό οίκο;

Η COMICS & CROSSWORDS PUBLICATIONS αυτή τη στιγμή εκδίδει 3 μηνιαία εικονογραφημένα περιοδικά: το Νέο Μπλεκ (είμαστε στο τεύχος Νο 28), τον Μικρό Ήρωα (είμαστε στο τεύχος Νο 31) και τον Μίστερ Νο και οι… άλλοι (είμαστε στο τεύχος Νο 6). Για το μέλλον έχουμε διάφορες σκέψεις, οι οποίες όμως βρίσκονται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο. Μία από αυτές είναι να δημιουργήσουμε μια νέα σειρά με ήρωες του Παρελθόντος που να περιλαμβάνουν παλιές αλλά και νέες ιστορίες πλήρως εικονογραφημένες, φτιαγμένες από Έλληνες δημιουργούς. Παράλληλα μελετάμε την περίπτωση της μεταφοράς του Μικρού Ήρωα σε animation.

Τα σχόλια είναι κλειστά.