Ειδησεογραφικό site

Όλα εκ του προχείρου

40

Του Αβέρκιου Λουδάρου*

Άλλη μία σύνοδος ηγετών της ευρωζώνης για το ελληνικό πρόβλημα έχει λήξει. Η γλώσσα του σώματος και οι μακροσκελείς δηλώσεις των ηγετών, στο πλαίσιο συνεντεύξεων Τύπου (όπου απαντούν σε ερωτήσεις), μαρτυρούν αγωνία. Σαν να βρίσκονται όλοι μπροστά σε ένα δράμα με συνέπειες καταστροφικές. Μόνο ένας βγαίνει από τη σύνοδο γελώντας. Ποιος άλλος; Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Στα γελάκια και την καλή διάθεση του Τσίπρα που μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα είχε ακούσει τους 18 ηγέτες και τους ανώτατους αξιωματούχους της ευρωζώνης και της ΕΕ να του λένε «ή υπογράφετε σκληρό μνημόνιο ή φεύγετε», αποτυπώνεται η αδυναμία ενός λαού να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα και την ιστορικότητα των στιγμών, η ανεμελιά του ακόμη και την ώρα της καταστροφής, η άρνηση να αντιληφθεί και ν’ αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, η ευκολία να ψεύδεται, η αίσθηση ότι είναι άτρωτος.

Οι Ευρωπαίοι ανοικτά συζητούν για Grexit και μας δείχνουν την πόρτα της εξόδου, αλλά ο πρωθυπουργός γελάει και χαίρεται. Δηλώνει χαρούμενος. Βγάζει και non paper (άτυπη και όχι επίσημη ενημέρωση) ότι δεν ειπώθηκε κάτι για σχέδιο Grexit στη σύνοδο κορυφής. Να είναι ο μόνος που δεν κατάλαβε;

Αφού είναι τόσο σίγουρος για το σχέδιό του, τον εαυτό του, για την κυβέρνησή του, για το αποτέλεσμα του φαιδρού δημοψηφίσματος, γιατί δεν έδωσε συνέντευξη Τύπου όπως έκαναν άλλοι ηγέτες, από τη στιγμή που το θέμα της συνόδου ήταν το ελληνικό πρόβλημα; Η απάντηση είναι απλή: Όλα εκ του προχείρου, όλα στο πόδι. Χαβαλές και γελάκια αντί για πλάνο εξόδου από τον φαύλο κύκλο.

Τι στόχο έχουν τα γελάκια; Είναι για εσωτερική κατανάλωση. Να δείξει ότι όλα πάνε καλά, ότι οι Έλληνες δεν χρειάζεται να αγωνιούν για την επόμενη μέρα, γιατί η πρώτη φορά άκρα αριστερά κυβέρνηση ελέγχει τις εξελίξεις. Πώς όμως όταν ο Τσίπρας υποσχόταν λύση σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα και πήγε στις Βρυξέλλες χωρίς την παραμικρή πρόταση; Η βαρουφάκεια τακτική συνεχίζεται. Χωρίς ουάου, αλλά με γελάκια και χαρούλες, γιατί έτσι αρέσει στους χαβαλέδες, ακόμα και την ύστατη στιγμή.

*Ο Αβέρκιος Λουδάρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «άκου νεοέλληνα – οι αιτίες που μας οδήγησαν στην παρακμή και τη μεγάλη ύφεση»

Τα σχόλια είναι κλειστά.