Ειδησεογραφικό site

Η ώρα του λογαριασμού

30

Του Μπάμπη Γριμπάμπη*

Η Ελλάδα στη νεώτερη ιστορία της έχει χρεοκοπήσει τέσσερις φορές επισήμως και τώρα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα χρεοκοπία, μετά τη μη πληρωμή της δόσης προς το Δ.Ν.Τ.. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν είναι γνωστό τι θα αποφασίσουν οι δανειστές μας για το πρόγραμμα διάσωσης, για τους όρους που θα το συνοδεύουν και για τη βιωσιμότητα του χρέους ή αν αντίθετα θα έχουν αφήσει τη χώρα να διολισθήσει στο Grexit και στην τυπική χρεοκοπία.

Γιατί όμως φθάσαμε σε αυτή τη χρεοκοπία, μετά μάλιστα μετά από σαράντα χρόνια πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ευημερίας; Έχουμε τονίσει πολλές φορές, ότι η βασική αιτία της ελληνικής κακοδαιμονίας βρίσκεται την τάση του Έλληνα να σκέπτεται με το συναίσθημα, και όχι με τη λογική. Ειδικότερη εκδήλωση αυτής της τάσης, είναι ο λεγόμενος βολονταρισμός [βουλησιαρχία]. Σύμφωνα με αυτή τη φιλοσοφική τάση, ο βολονταρισμός δίνει προβάδισμα στη βούληση, που είναι το πρωταρχικό στοιχείο του ανθρώπου, έναντι της λογικής, όπως πίστευε ο ελληνικός και ο αραβικός κόσμος.

Όσοι πιστεύουν στο βολονταρισμό, είναι τελείως ξεκομμένοι από την πραγματικότητα και έχουν δημιουργήσει ένα φανταστικό κόσμο ως προσομοίωση του πραγματικού στον οποίο κινούνται. Ένα παράδειγμα βολονταρισμού στην πολιτική, αποτελεί η περίπτωση του Κινέζου ηγέτη Μάο, ο οποίος πίστευε ότι οι Η.Π.Α. δεν ήταν μια πυρηνική υπερδύναμη, αλλά μια ασήμαντη χάρτινη τίγρη. Στη λογοτεχνία έχει μείνει η ρήση του Κοέλιο, ο οποίος είπε το περίφημο ότι αν επιθυμείς κάτι πάρα πολύ, ολόκληρο το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να το πετύχεις.

Ο αριστερός βολονταρισμός του ΣΥΡΙΖΑ και ο εθνικολαϊκιστικός βολονταρισμός των ΑΝΕΛ, δημιουργούν ένα φαντασιακό πλαίσιο, με ψευδείς παραστάσεις, που παραποιούν την πραγματικότητα και τη βλέπουν μόνο μέσα από τα γυαλιά της ιδεοληψίας τους. Απόλυτοι βέβαιοι για τη δική τους αλήθεια, δεν δέχονται καμιά άλλη άποψη και αναζητούν παντού εχθρούς, είτε από το εξωτερικό, από χώρες που επιβουλεύονται τα συμφέροντα του περιούσιου ελληνικού λαού, είτε από το εσωτερικό από εξωνημένα όργανα των ξένων ΄[Γερμανοτσολιάδες, Μερκελιστές, κ.λ.π.]. Όλα τα παραπάνω τα πασπαλίζουν με βαρύγδουπες λέξεις, όπως εθνική κυριαρχία, δημοκρατία, εθνική αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, που είναι κενά περιεχομένου σε μια χώρα που χρεοκόπησε με δική της ευθύνη, εξαιτίας ενός φαύλου πολιτικού συστήματος και των πελατειακών και λαϊκιστικών πολιτικών, που ακολούθησε για πολλά χρόνια.

Η ανεκδιήγητη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και ιδίως του κ. Βαρουφάκη, με την αλαζονεία, την επιθετικότητα ακόμη και σε φιλικές προς την Ελλάδα χώρες και τον ερασιτεχνισμό της, δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση, που έγινε πλέον απελπιστική και πολλαπλασίασε το κόστος διάσωσης, λόγω της ύφεσης που ακολούθησε την έστω και μικρή ανάκαμψη της προηγούμενης περιόδου. Από το mail Χαρδούβελη των 900 εκ. ευρώ, λόγω και της επιβολής των capital controls στις Τράπεζες, το κόστος διάσωσης θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 10 δις.ευρώ.

Με τη μη πληρωμή της δόσης προς το Δ.Ν.Τ. και την επαπειλούμενη τυπική χρεοκοπία, η Ελλάδα ζει μία ακόμη τραγωδία και μάλιστα σε καιρό ειρήνης. Η χρεοκοπία δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική και πολιτισμική. Το πολιτικό σύστημα έχει απαξιωθεί και δεν εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη, ενώ ο λαός επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά, στην πλειοψηφία του τουλάχιστον, ότι βρίσκεται ακόμη στην προνεωτερική εποχή και όχι στην παγκοσμιοποιημένη εποχή του 21ου αιώνα. Και δυστυχώς δεν φαίνονται στον ορίζοντα οι δημιουργικές εκείνες δυνάμεις, που θα παίξουν το ρόλο του καταλύτη και θα οδηγήσουν τη χώρα στην ενηλικίωση και στο σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο.

*Ο Μπάμπης Γριμπάμπης είναι οικονομολόγος, συγγραφέας του βιβλίου «η κρίση και… η κρίση μας», από τις Εκδόσεις Περίπλους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.