Ειδησεογραφικό site

Κορυφαίοι οικονομολόγοι προς Μέρκελ: «Αλλάξτε γραμμή πλεύσης»

30

Ανοιχτή επιστολή προς την Άνγκελα Μέρκελ απέστειλαν πέντε κορυφαίοι οικονομολόγοι, ανάμεσά τους ο Γάλλος Τομά Πικετί, καλώντας την Γερμανίδα καγκελάριο να επανεξετάσει την κατάσταση και να πάει στις διαπραγματεύσεις με γενναιόδωρα μέτρα για τον ελληνικό λαό.

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, μετά το ηχηρό «όχι» των Ελλήνων , η Μέρκελ θα πρέπει να αλλάξει γραμμή πλεύσης προκειμένου να βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο τους Έλληνες αφού η πολιτική λιτότητας που έχει εφαρμοστεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού.

«Aγαπητή κυρία Μέρκελ», ξεκινάει η επιστολή. «Τα ατελείωτα μέτρα λιτότητας που η Ευρώπη επέβαλε στους Έλληνες, δεν έχουν μέχρι στιγμή αποφέρει καρπούς. Η Ελλάδα είπε ένα ηχηρό «όχι» στις προτάσεις ων δανειστών. Και όπως είχε προβλεφθεί από πολλούς, τα μέτρα λιτότητας έβλαψαν σοβαρά την ελληνική οικονομία, προκαλώντας μαζική ανεργία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα».

Την επιστολή υπογράφουν οι Χάινερ Φλάσμπεκ, πρώην γενικός γραμματέας στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, ο Τομά Πικετί, καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Παρισιού, ο Τζέφρι Σακς, καθηγητής βιώσιμης ανάπτυξης, καθηγητής Πολιτικών και Διαχείρισης Υγείας και διευθυντής του Ινστιτούτου της Γης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο Ντάνι Ρόντρικ, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Ιδρύματος Φορντ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ο Σάιμον Ρεν Λιούις, καθηγητής Οικονομικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στην επιστολή τους οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι, η πολιτική λιτότητα της Ευρώπης έκανε την κρίση εξωτερικού χρέους στη Ελλάδα ακόμη χειρότερη, με το πρόβλημα του χρέους να κλιμακώνεται στο 175% του ΑΕΠ, το οποίο δεν μπορεί να αποπληρωθεί.

«Η ελληνική οικονομία είναι αυτή τη στιγμή κατεστραμμένη με τα φορολογικά έσοδα να βυθίζονται, την παραγωγή και την εργασία σε ύφεση και τις επιχειρήσεις να έχουν στερέψει από κεφάλαια. Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις υπήρξαν κολοσσιαίες. Το 40% των παιδιών στην Ελλάδα ζουν τώρα σε καθεστώς φτώχειας, η παιδική θνησιμότητα φθάνει στα ύψη και η ανεργία των νέων αγγίζει το 50%, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους και προσθέτουν: «Όμως, τα τελευταία χρόνια, τα αποκαλούμενα προγράμματα προσαρμογής που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα κατάφεραν μόνο να δημιουργήσουν μία μεγάλη ύφεση, σαν κι αυτή που είχε δει η Ευρώπη από το 1929 έως το 1933. Το φάρμακο που δόθηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και τις Βρυξέλλες έχει προκαλέσει αφαίμαξη στον ασθενή, δεν θεράπευσε την αρρώστια…»

Το μήνυμα των πέντε οικονομολόγων είναι ξεκάθαρο: «Κυρία Μέρκελ, σας παροτρύνουμε να αναλάβετε ηγετική δράση ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και τη Γερμανία και, επίσης, για τον κόσμο. Η Ιστορία θα σας θυμάται για τις πράξεις σας. Περιμένουμε και βασιζόμαστε σε εσάς να κάνετε τα θαρραλέα και γενναιόδωρα βήματα προς την Ελλάδα που θα εξυπηρετήσουν την Ευρώπη για τις επόμενες γενιές».

Τα σχόλια είναι κλειστά.