Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 20 Ιουνίου 2015

117

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ τώρα αρχίζει! Όχι, δεν τρελάθηκε η στήλη, αγαπητοί αναγνώστες, ο πρωθυπουργός το είπε στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Προηγουμένως, βέβαια, είχε φροντίσει να… απειλήσει τους εταίρους-θεσμούς-δανειστές-εκβιαστές μας και λοιπά, πως εμείς ό,τι είχαμε να προτείνουμε το προτείναμε, όσο ήταν να υποχωρήσουμε υποχωρήσαμε και η μπάλα είναι στο δικό σας γήπεδο, ό,τι πούμε από τούδε και στο εξής θα είναι πάνω στις δικές μας προτάσεις, ειδάλλως δεν έχουμε πρόβλημα να πάμε και σε ρήξη άμα λάχει! Συνεπώς, ποια διαπραγμάτευση αρχίζει τώρα πρόεδρε; Τι πίνετε και δε μας δίνετε σε αυτό το κόμμα, σύντροφοι; Δώστε και σε μας τουλάχιστον, να βιώσουμε μαζί σας τη μόνιμη αισιοδοξία σας, την αποφασιστικότητά σας και την ψυχική σας ηρεμία, γιατί άνθρωποι είμαστε κι εμείς, το έχουμε ανάγκη!

ΕΚΤΟΣ κι αν εμείς παρεξηγήσαμε και αυτό που εννοούσε ο πρόεδρος ήταν ότι τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση για το ποιος… ερμηνεύει καλύτερα το ίδιο κείμενο – ο Γιούνκερ ή η ελληνική κυβέρνηση; Μας ζήτησαν να κόψουμε ακόμα και τις χαμηλές συντάξεις, λένε Μαξίμου και υπουργοί, με πρώτο τον λαλίστατο Γιάνη. Όχι, απαντά ο Γιούνκερ, που τα πήρε στα κρανίο και αποκάλεσε ψεύτες τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς – τρελός είμαι να ζητήσω περικοπές στις χαμηλές συντάξεις; Μα, μας ζητάτε να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στη ΔΕΗ κατά 10 μονάδες, δηλώνει η κυβέρνηση. Όχι βέβαια, ουδέποτε ζητήσαμε κάτι τέτοιο, ξαναδιαψεύδει ο Γιούνκερ!

ΕΜΕΙΣ ΤΩΡΑ, τι και ποιον να πιστέψουμε; Και καλά, όλοι Έλληνες είμαστε, την κυβέρνηση να πιστέψουμε, πολύ ευχαρίστως. Αλλά εδώ, παιδιά, ή κάποιος ψεύδεται και μας δουλεύει, ή έχετε πάρει ένα κείμενο στα χέρια σας και αλλιώς το διαβάζετε εσείς, αλλιώς ο Γιούνκερ! Ε, δεν μας το δίνετε κι εμάς, να δούμε μήπως εμείς… πετύχουμε καλύτερη ερμηνεία; Γιατί σύμφωνα με τον Γιάνη, ο Γιούνκερ μάλλον δεν είχε διαβάσει το χαρτί που έδωσε στον Τσίπρα! Αλλά σύμφωνα με το Μαξίμου και αφού διαπίστωσε ότι ο Γιούνκερ τα πήρε… χοντρά στο κρανίο, η κυβέρνηση δεν είπε ότι οι προτάσεις ήταν του προέδρου της Κομισιόν, αλλά συνθετική πρόταση των θεσμών! Το θέμα είναι δηλαδή να μην παρεξηγηθούμε με τον Γιούνκερ! Άντε βγάλε άκρη…

ΠΑΝΤΩΣ, για να είμαστε δίκαιοι, την αντιπρότασή της για τις συντάξεις η κυβέρνηση την έκανε και με το παραπάνω! Οι δανειστές ζητούν άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και η κυβέρνηση, μπορεί να μη δέχεται το «άμεσα», αλλά υπόσχεται το «σταδιακά». Και δηλώνει, μάλιστα, ότι και μόνο από αυτό το μέτρο, και τα λύσαμε τα προβλήματα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, και θα εξοικονομήσουμε και ό,τι μας ζητούν οι εταίροι. Τι εννοεί με το «σταδιακά»; Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Ποταμιού, Αντιγόνη Λυμπεράκη, κατά το… 2025! Δεν ξέρουμε αν υπερβάλλει ή ψεύδεται η Λυμπεράκη, αλλά την ώρα που το έλεγε αυτό, σύντροφοι, δεν είδαμε κανέναν ούτε να τη διακόπτει, ούτε να τη διαψεύδει! Αν αυτή είναι η πρόταση κυβέρνησης και Στρατούλη για το χρονοδιάγραμμα κατάργησης των πρόωρων, ε, μας συγχωρείτε, αλλά και τους δουλεύουμε κατάμουτρα, και έχουμε και την απαίτηση να μας πάρουν στα σοβαρά!

ΚΑΙ ΜΕΣΑ στο μπάχαλο και το αδιέξοδο, είχαμε και δύο συγκεντρώσεις, με την πρώτη να υποστηρίζεται θερμά και από υπουργούς της κυβέρνησης, με πρώτο τον Στρατούλη και με σύνθημα «παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας», δεν υποχωρούμε, εμείς θα τους τσακίσουμε, όχι αυτοί εμάς κι άλλα τέτοια χαριτωμένα! Και στον αντίποδα, μία μέρα μετά, να και η άλλη συγκέντρωση (η οποία είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, γι΄ αυτό και οι διοργανωτές της κατήγγειλαν ως αντισυγκέντρωση αυτήν που έγινε την Τετάρτη από τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ). Οσοι μαζεύτηκαν την Πέμτπη είναι υπέρ της παραμονής της χώρας μας σε Ευρώπη και ευρώ. Και όλα αυτά, μέσα σε κλίμα απειλών, φημών και τρόμου για έλεγχο κεφαλαίων στις καταθέσεις, για Grexit και τα γνωστά.

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ τα κόμματα της αντιπολίτευσης άρχισαν να φοβούνται ότι ο Τσίπρας μπορεί και να το εννοεί ότι θα πάει σε ρήξη και έσπευσαν να συναντηθούν μαζί του δύο πολιτικοί αρχηγοί, ο Θεοδωράκης από το Ποτάμι και η νεοκλεγείσσα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Ανήσυχοι και οι δύο μεν, πρόθυμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση δε… Όχι ότι είχαμε καμία αμφιβολία, για κανέναν από τους δύο. Ο Θεοδωράκης το έχει πει επανειλημμένως, άλλωστε, θα ψηφίσει ό,τι περιλαμβάνει τις τζίφρες κυβέρνησης και εταίρων.

ΌΣΟ ΓΙΑ τη Φώφη, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι από καιρό γνωστές οι προθέσεις της, αυτές περί προσέγγισης του κόμματός της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια, μάλιστα, ήταν γνωστές πριν καν ανακοινώσει δημοσίως την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Και καλά τα ανοίγματα στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρία πρόεδρε, αλλά να μας μιλάτε και για σοσιαλδημοκρατία, την ώρα της παράδοσης – παραλαβής της ηγεσίας του κόμματος, δεν πάει πολύ; Γιατί αν δεν κάνουμε λάθος, σε αυτή τη χώρα οι μόνοι που την εννοούσαν τη σοσιαλδημοκρατία και ήξεραν τι έλεγαν ήταν ο Κύρκος με το ΚΚΕ Εσωτερικού και ο Σημίτης με το ΠΑΣΟΚ αργότερα. Μετά, την έφαγε ο κακός ο λύκος!

ΒΓΑΛΑΜΕ λοιπόν και νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ και τώρα περιμένουμε να δούμε πώς η Φώφη εννοεί τη νέα εποχή στο κόμμα. Με νέα υλικά ή με παλιά; Και με τα δύο, σου λέει, γιατί όχι; Με το καλημέρα σας, επιβεβαίωσε και τις άλλες προθέσεις της, περί επανένωσης του χώρου, συμπεριλαμβάνοντας τα… ερείπια της ΔΗΜΑΡ, αλλά και τον Γιώργο Παπανδρέου φυσικά. Αυτό θα πει ανανέωση! Γιατί, τι λείπει από το ΠΑΣΟΚ για να ξαναπάρει τα πάνω του; Ο πρώην πρόεδρός του, που το εγκατέλειψε και ίδρυσε δικό του κόμμα!

Ο ΟΠΟΙΟΣ, μάλιστα, χαιρέτισε θερμά την εκλογή της Φώφης στην ηγεσία του πρώην κόμματός του, επαναλαμβάνοντας τα περί πρωτοβουλιών συνεννόησης και συνεργασίας των κατακερματισμένων δυνάμεων του προοδευτικού χώρου! Τώρα που έφυγε ο «κακός Βενιζέλος», με λίγα λόγια, να ενωθούμε βρε παιδιά και να συνεννοηθούμε, μπας και σώσουμε τη χώρα! Εξάλλου, μπορεί να μην κατονόμασε τον Βενιζέλο ο ΓΑΠ, αλλά πιο ξεκάθαρος δεν μπορούσε να γίνει όταν αναφερόταν σε «ασυλλόγιστη και ανεύθυνη» στάση ορισμένων, που συναγελάστηκαν με τη σκληρή δεξιά, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην προοδευτική παράταξη! Άλλος που πίνει και δε μας δίνει! Όταν τον Ιούνιο του 2011 καλούσε τον Σαμαρά να συγκυβερνήσουν, η δεξιά ήταν ακόμα… λάιτ, φαίνεται! Και μη χειρότερα!

ΠΑΝΤΩΣ, αυτό που λένε «μία εικόνα χίλιες λέξεις» ισχύει απολύτως στο ενσταντανέ τής – ας την πούμε – οικογενειακής φωτογραφίας μετά τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, με Βενιζέλο, Φώφη, Λοβέρδο και Κωνσταντινόπουλο. Μία παγωμάρα, που σε διαπερνούσε ακόμα και μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες! Όχι ότι περιμέναμε και τίποτα καλύτερο. Η Φώφη από καιρό είχε αφήσει να φανεί ότι και τον Παπανδρέου πίσω θέλει, και την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ – που είχε κάνει επάγγελμα το καταχέριασμα και την κατασυκοφάντηση Βενιζέλου και ΠΑΣΟΚ – επιθυμεί! Τι να σου κάνει κι ο Βενιζέλος, δηλαδή; Και να ‘ταν μόνο ο Βενιζέλος; Εδώ μέχρι και ο Σκανδαλίδης, που είχε πρώτος-πρώτος αρχίζει τα περί αριστερής διακυβέρνησης και συνεργασίας και τα λοιπά, τα έχει πάρει στο κρανίο με τον ΣΥΡΙΖΑ προ πολλού, διαφωνώντας κάθετα με τις απόψεις της Φώφης…

ΤΩΡΑ ΒΕΒΑΙΑ, τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή. Να μην ξεχνάμε ότι η Φώφη, ακόμα και ως υπουργός της συγκυβέρνησης, όποτε έβρισκε την ευκαιρία… τα έχωνε στη δεξιά, με την οποία το κόμμα της – αναγκαστικώς, όπως μας έλεγε, για το καλό της χώρας, δηλαδή – συγκυβερνούσε και εξ αυτού είχε και εκείνη υπουργικό θώκο! Όσο για τον Παπανδρέου, η Φώφη ήταν πάντα του… στρογγυλέματος, ως γνωστόν. Γιατί να μην τον θέλει μαζί της;

ΚΑΙ ΜΙΑΣ και ο λόγος περί στρογγυλέματος, παρατηρήσαμε και κάτι ακόμα στην τελετή παράδοσης – παραλαβής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αρκούντως ενδιαφέρον. Ο Βενιζέλος, στη μεστή νοημάτων, ομιλία του, ευχαρίστησε τους πάντες και μάλιστα ονομαστικώς. Ή μάλλον, σχεδόν τους πάντες. Διότι, όπως διαπιστώσαμε, τον μόνο που άφησε εκτός ήταν τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δημήτρη Καρύδη, παρά το γεγονός ότι είχε φροντίσει να ευχαριστήσει, όχι μόνο συνεργάτες του και στελέχη του κόμματος, αλλά και τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ! Τυχαίο; Τίποτα δεν κάνει τυχαία ο Βενιζέλος! Τι λέγαμε περί στρογγυλέματος; Ε, ακριβώς έτσι διαχειριζόταν όλο αυτό το διάστημα τις εσωκομματικές αντιδράσεις ο Καρύδης, ως εκπρόσωπος Τύπου. Ακόμα και το μπάχαλο με την αποχώρηση Παπανδρέου από το κόμμα… στρογγυλά το είδε ο Καρύδης! Εξ ου και έμεινε εκτός ευχαριστηρίων Βενιζέλου!

ΚΑΙ ΑΦΟΥ αναφερθήκαμε προηγουμένως στις επισκέψεις πολιτικών αρχηγών στον Τσίπρα, να μην ξεχάσουμε και την… υπαρχηγό, Ντόρα Μπακογιάννη! Ποιος την έχρισε υπαρχηγό; Τι ερώτηση! Ο εαυτός της, σιγά μη ζητούσε και χρίσμα από τον Σαμαρά! Εδώ δεν του ζήτησε την άδεια για να επισκεφτεί τον Τσίπρα! Και καλά να μη ζητήσει άδεια, αλλά ούτε καν τον ενημέρωσε! Τι επιδιώκετε κι εσείς μαντάμ πια; Πήγε μόνο μία από τους 300 βουλευτές – όπως είπε και η Όλγα Κεφαλογιάννη ευστόχως – να δει τον πρωθυπουργό, να εκφράσει την αγωνία της για την τύχη της χώρας και να ενημερωθεί και για τις διαπραγματεύσεις! Τι το μεμπτόν; Και αφού έκανε τη δήλωσή της έξω από το Μαξίμου, θυμήθηκε ότι ανήκει σε ένα κόμμα, με έναν πρόεδρο και τα λοιπά και τον πήρε τηλέφωνο να τον ενημερώσει για την κουβέντα της με τον Τσίπρα… κατόπιν εορτής! Το Μητσοτακέικο ποτέ δεν πεθαίνει!

ΚΑΙ ΜΕΣΑ σ’ όλα, έχουμε και την Επιτροπή της Ζωής – μην ξεχνιόμαστε! Ποια από όλες; Τη σημαντικότερη, βεβαίως! Την Επιτροπή αλήθειας για το χρέος.  Ξέρετε, αυτήν που συνέστησε η πρόεδρος της Βουλής μας, για να κάνει πράξη τα συνθήματα που έπαιζαν στο σποτάκι του καναλιού της Βουλής – «έλεγξέ το – διάγραψέ το»!  Και ενώ οι δημοσιογράφοι έλαβαν αρχικώς δελτίο Τύπου που τόνιζε την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη σχετική συνεδρίαση-εκδήλωση, το Προεδρικό Μέγαρο, αρχικώς, εποίησε την νήσσαν και ακολούθως ξεκαθάρισε ότι ο Πρόεδρος δεν θα παραστεί! Και άρχισαν τα σχόλια και οι φήμες, μα γιατί δεν θα πάει ο πρόεδρος, τι να συνέβη, τι μεσολάβησε και τα λοιπά. Τι να συνέβη, σύντροφοι; Το έχει νωπό το κράξιμο σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την προηγούμενη συμμετοχή του στην πρώτη εκδήλωση της συγκεκριμένης Επιτροπής! Δεύτερη φορά το ίδιο λάθος, δεν το ξανακάνει! Βέβαια, για τα μάτια του κόσμου, ο Πάκης έστειλε τον χαιρετισμό του, εξηγώντας ότι η συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο ήταν αυτή που τον εμπόδισε να παραστεί στη συνεδρίαση…

ΓΙΑΝΗΣ ΟΚΛΑΔΟΝ – ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ… ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ!

Τι λέτε ότι έκανε ο Γιάνης όσο μιλούσε ο Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ; Καθόταν οκλαδόν στα σκαλοπάτια της αίθουσας της Γερουσίας και μειδιούσε… στον κόσμο του! Και αφού του αρέσει ο τίτλος του ροκ σταρ, τα διεθνή ΜΜΕ δεν τον άφησαν παραπονεμένο! «Φαίνεται ότι ο Βαρουφάκης ήταν απασχολημένος με ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα…», γράφει η «Telegraph». Άκομψη η στάση του, σχολιάζουν το… οκλαδόν οι «Financial Times». Αβοήθητος και εξαντλημένος στην Αθήνα είναι ο Ελληνας υπουργός, λέει η γερμανική «Die Welt», ενώ το «Focus» επισημαίνει ότι η κατάσταση δυσκολεύει, απεικονίζοντας τον Βαρουφάκη να κάθεται στο… πάτωμα της Βουλής! Όχι τίποτ’ άλλο δηλαδή, αλλά άμα έχασε την καρέκλα του ο Βαρουφάκης, σου λέει, εμείς με ποιον θα διαπραγματευτούμε, τώρα που… αρχίζει η διαπραγμάτευση!

Η ZΩΗ, Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΑΙ Ο… ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ!

Τέρμα! Όταν η Κωνσταντοπούλου, λέει και ξαναλέει ότι επί προεδρίας της η Βουλή είναι ανοιχτή για όλους, το εννοεί! Όλα κι όλα! Στην πρώτη συνεδρίαση της… καταδικής της Επιτροπής αλήθειας για το χρέος, μπορεί να μην πήγε ο Παυλόπουλος, πήγε όμως ο… Σταμάτης Κραουνάκης! Δεν ξέρουμε, βέβαια, εάν έλαβε πρόσκληση ο γνωστός μουσικοσυνθέτης από την ίδια την Κωνσταντοπούλου, μπορούμε όμως να φανταστούμε τη χαρά και την περηφάνια της για την παρουσία εκπροσώπων της τέχνης, που πήγαν να τιμήσουν τους… κόπους της! Τώρα βέβαια, προφανώς, μικρή σημασία έχει για την πρόεδρο ότι ο εν λόγω καλλιτέχνης πέρασε και αυτός στο στρατόπεδο των νεόκοπων Συριζαίων, αφού πρώτα είχε κάνει ένα… γερό πέρασμα από τη ΝΔ του Καραμανλή και παίζοντας συχνά-πυκνά… πιάνο για τη Νατάσσα!

Τα σχόλια είναι κλειστά.