Ειδησεογραφικό site

Έδωσε στίγμα η Φώφη – Στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης θα κινηθεί η νέα αρχηγός του ΠΑΣΟΚ

69

Toυ Γιώργου Γερόπουλου

Στα βαθιά νερά της πολιτικής έπεσε άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία πριν καθίσει στην καρέκλα του νέου γραφείου της στο 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη κλήθηκε να ασχοληθεί με τα της διαπραγμάτευσης και την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ.

Η κ. Γεννηματά με τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά και τις δηλώσεις έδωσε το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει. Παραμένει πιστή στον πυρήνα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής που έχει χαράξει η απελθούσα ηγεσία, διαφοροποιώντας τη ρητορική του κόμματος. Δεν κρύβει την ανησυχία της για το πού βαδίζει η χώρα, ενώ εκτιμά ότι η κυβέρνηση «πελαγοδρομεί χωρίς πυξίδα, χωρίς στόχους και κυρίως χωρίς αποτέλεσμα και πως δεν είχε και δεν έχει ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο διαπραγμάτευσης, με επιχειρήματα, με αξιόπιστες ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις, με διεθνή ερείσματα». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί το επόμενο διάστημα και εφόσον δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης, ποντάροντας στην πρόταση για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συμφωνίας, χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά της, αφήνει ανοικτό παράθυρο στήριξης, στο πλαίσιο μιας συνολικής προσπάθειας συνεννόησης και αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό. Για τη στάση του πρωθυπουργού εκτιμά ότι ο ίδιος θα επιχειρήσει μέσα σε σκηνικό κρίσης με τους εταίρους να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην αποδοχή μιας συμφωνίας σαν το λιγότερο κακό, αλλά αμφιβάλλει για την ικανότητα του Μαξίμου να υλοποιήσει με τη σημερινή πλειοψηφία την οποιαδήποτε συμφωνία.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Αν και η εκλογή της από την πρώτη ψηφοφορία στη θέση του 5ου πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ της δίνει έναν άλλον αέρα στην εσωκομματική σκακιέρα έναντι των συνυποψήφιων της, κ. Λοβέρδο και Κωνσταντινόπουλο, αναμένεται να κινηθεί με προσεκτικά βήματα στη συγκρότηση της νέας ηγετικής ομάδας αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της χώρας.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την εκλογή του νέου γραμματέα και του πολιτικού συμβουλίου προγραμματίζεται -καλώς εχόντων των εξελίξεων- μετά από ένα δεκαπενθήμερο. Σε συνεργάτες της αναφέρει ότι «από την πρώτη στιγμή θα αποδειχτεί η διαφορετική λειτουργία του κόμματος, καθώς δεν θέλω και δεν επιδιώκω να στήσω ένα δικό μου μαγαζάκι». Στοχεύει, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, «στην ανασυγκρότηση και την ουσιαστική αλλαγή σελίδας στο ΠΑΣΟΚ» με την ενεργοποίηση της βάσης του κόμματος.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΒΑΣΗ

Στις προθέσεις της νέας προέδρου είναι η ανάδειξη νέων ανθρώπων στην ηγετική ομάδα με ρόλο και παρουσία στα μέσα ενημέρωσης, αξιοποιώντας και τις προσβάσεις στη νεολαία, καθώς τη στήριξαν ο νυν και ο πρώην επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος. Στόχος είναι η ενεργοποίηση της βάσης του ΠΑΣΟΚ και η έκφραση και σε ηγετικό επίπεδο όλων των τάσεων και απόψεων. Στο πλαίσιο αυτό και για να καταδείξει την ενωτική πορεία της Χαριλάου Τρικούπη, θα αξιοποιήσει στελέχη από όλες τις πλευρές, ενώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ιδιαίτερο ρόλο θα έχουν όχι μόνο οι συνυποψήφιοί της αλλά και στελέχη, όπως ο Παύλος Γερουλάνος, τα οποία με τη στάση τους ενίσχυσαν την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

Ένα ιδιαίτερο αλλά κρίσιμο κεφάλαιο για την προοπτική του χώρου θα αποτελέσουν οι πρωτοβουλίες διαλόγου με τις όμορες δυνάμεις της κεντροαριστεράς με στόχο μια κοινή πορεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες κινήσεις θα γίνουν συγκροτημένα στο πλαίσιο μιας συνολικής προσπάθειας με οργανωτικό ιστό μια επιτροπή διαλόγου που θα αναλάβει τη συνεννόηση με τις άλλες δυνάμεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.