Ειδησεογραφικό site

Κατερίνα Στανίση στο «Κ»: «Δεν είμαι στο σύστημα»

243

Του Κώστα Μπαλαχούτη

Μια ξεχωριστή Τραγουδίστρια, με Τ κεφαλαίο και βαρύ, φιλοξενήθηκε αυτό το σαββατοκύριακο στο «Καρφί» με το νέο ακυκλοφόρητο άλμπουμ της «Κάτι αγκαλιές». Ο τίτλος είναι παρμένος από το ομώνυμο νέο τραγούδι της, μια όμορφη σύγχρονη μπαλάντα, σε μουσική του μαέστρου και συνθέτη Σωτήρη Αγραφιώτη και στίχους του Φώντα Θεοδώρου. Ο τελευταίος έχει υπογράψει στιχουργικά και τη μεγάλη επιτυχία της ερμηνεύτριας «Σ’ έχω κάνει Θεό». Στον δίσκο «συνοψίζονται» κατά μία έννοια η μεγάλη πορεία και οι χρυσές στιγμές της Κατερίνας Στανίση αλλά και οι «αγάπες» της. Άλλωστε η ίδια, φημίζεται ανάμεσα στ’ άλλα και για τις ξεχωριστές επιδόσεις της στα ζωντανά προγράμματα.

Η Κατερίνα Στανίση είναι λαϊκή τραγουδίστρια με προσωπικότητα και χαρακτήρα. Ακούς τη φωνή της και καταλαβαίνεις αμέσως ποια και γιατί τραγουδάει. Παρά τις όποιες ενστάσεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί όσον αφορά τις επιλογές της στην αναζήτηση του σουξέ, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η Στανίση «τα λέει…», ούτε και το γεγονός ότι έχει στην προίκα της τραγούδια-στάμπες.

Καινούριος δίσκος με κλασικές ζωντανές στιγμές και νέα τραγούδια, όπως το ομώνυμο, που δείχνει πως έχει τα φόντα να κάνει τη διαφορά, όπως «παλιά».

Πιστεύω ότι έγινε μια πολύ καλή δουλειά. Νιώθω πολύ ευχαριστημένη. Έχει τη σφραγίδα μου. Είναι τραγούδια που μου τα ζητούν παντού και που ορισμένα είναι δύσκολα να τα βρει κανείς. Γνωρίζω καλά τι θέλει ο κόσμος.

Τι θέλει ο κόσμος λοιπόν;

Το βλέπεις τι θέλουν. Όταν είμαι στην πίστα, καταλαβαίνω ποιο τραγούδι περνάει και ποιο δεν περνάει. Ενώ ένας άνθρωπος που κάθεται στο γραφείο του και δεν ασχολείται μ’ αυτά, δεν μπορεί να ξέρει καλύτερα από μένα ή από έναν μουσικό.

Έχεις περάσει από χρυσούς και πλατινένιους δίσκους που έχουν αγγίξει εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα. Γιατί, κατά τη γνώμη σου, σήμερα δεν αγοράζει ο κόσμος δίσκους;

Αγοράζει δίσκους, αλλά αγοράζει από τη φθήνια. Ο κόσμος περνάει οικονομική κρίση και ψωνίζει από τους μαύρους όσο πιο φθηνά μπορεί.

Πόσο έχει ανάγκη ένας λαϊκός τραγουδιστής το σουξέ;

Το σουξέ σαν σουξέ, με την καλή έννοια, δεν είναι να το υποτιμάς. Σου ανοίγει πόρτες, έχεις προτάσεις, σε αγαπάνε αυτοί που δεν σ’ αγαπούσανε. Τα ξέρεις αυτά. Και αν σου κάτσει μια επιτυχία, θα ακούγεται για όλα τα χρόνια. Και νομίζω ότι είμαι τυχερή πάνω σ’ αυτό.

Ποια είναι τα τραγούδια που σου αρέσουν να λες; Ξεκινάει από το θέμα, από τον στίχο;

Εγώ με τη μουσική πολλές φορές ταξιδεύω, αλλά ο στίχος είναι αυτός που μιλάει στην καρδιά.

Μετά τα γαλόνια σου, τις συνεργασίες και όλα αυτά που σημάδεψαν την πορεία σου, αισθάνεσαι ευχαριστημένη από τη διαδρομή που χάραξες;

Θα ήμουν αχάριστη αν δεν ένιωθα ή αν έλεγα ότι δεν έχω πει πολλά ωραία πράγματα. Ό,τι δουλειά και να κάνεις, δεν μπορείς να τα κατακτήσεις όλα εύκολα. Εγώ έφτασα εδώ που έφτασα πολύ δύσκολα. Κι αυτή η δουλειά έχει πολλά στόματα έτοιμα να πέσουν πάνω σου και να σε φάνε.

Έχει μυστικά πολλά και πολύ ανταγωνισμό.

Ναι. Πιστεύω όμως ότι τα κατάφερα. Πρόλαβα δηλαδή και καθιερώθηκα γιατί, αν έβγαινα τώρα, δεν θα γινόμουν τίποτα.

Γιατί;

Γιατί ποντάρω πολύ στη φωνή. Βέβαια και η εμφάνιση παίζει ρόλο, αλλά βέβαια, έτσι όπως είναι τα πράγματα, η κλίκα, και ο ένας να βοηθάει τον άλλο, δεν μπαίνει άλλος μέσα που είναι έξω από το σύστημα. Ο μάνατζερ είναι φίλος με το αφεντικό, το αφεντικό με την εταιρεία, με το ραδιόφωνο, όλα πάνε αλυσίδα.

Στο ξεκίνημά σου, όταν ηχογραφούσες το «Μυστικέ μου έρωτα», διαισθανόσουν ότι θα γίνει σουξέ;

Μα εγώ το τραγουδούσα στο μαγαζί δύο χρόνια χωρίς να μπω στο στούντιο για ηχογράφηση. Για το «Μυστικέ μου έρωτα» όλοι λυσσάγανε, δεν ξέρανε τι του τάζανε του Μουσαφίρη τότε να τους το δώσει. Έβλεπες το τραγούδι ότι άρεσε πολύ. Η ψυχή μου έτρεμε. Φοβόμουν ότι θα μου το παίρνανε. Το τραγουδούσανε ήδη όλοι στα μαγαζιά. Αλλά αντιστάθηκε ό,τι και να του τάζανε, είχε μπέσα και λόγο, και αυτό είναι προς τιμήν του.

Και τα άλλα κομμάτια στο δίσκο ήταν πιασάρικα…

Αυτά ακόμη τα ζητάνε. Όποτε πηγαίνω επαρχία, γίνεται χαμός. Έχει άλλα ακούσματα η επαρχία, να ξέρεις.

Αλλιώτικη η επαρχία, ε;

Ναι. Η επαρχία ακούει ακόμη καλύτερα από εμάς. Πιο καλά, πιο ερμηνευτικά.

Είναι ο κόσμος πιο εκπαιδευμένος;

Βγάζει περισσότερο συναίσθημα. Μου ζητάνε το «Με πρόδωσες» απ’ τον πρώτο μου δίσκο, αυτά όλα τα τραγουδάω ακόμη. Όπως του Πολυκανδριώτη, το «Είσαι αρρώστια που δεν γίνεται καλά», το «Κουτούκι του Γιαβρή» του Καρανικόλα. Αυτά τα τραγούδια μείνανε και τους ευχαριστώ τους ανθρώπους που μου δώσανε τα τραγούδια τους τα καλά. Και έχω μια προίκα και, όπου κι αν πάω, βγαίνω ασπροπρόσωπη, βρε παιδί μου. Όπως και στον καινούριο δίσκο, επέλεξα τα κομμάτια ένα ένα, σιγά σιγά και μου άρεσαν όλα πολύ.

Τα επόμενά σου βήματα;

Περιοδεία στην επαρχία και εμφανίσεις σε μαγαζιά, να κάνουμε τα τραγούδια μας γνωστά. Δεν θα έκανα ποτέ έναν δίσκο για να τον αφήσω στην τύχη του.

Η διασκέδαση έχει αλλάξει ή στην ουσία όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν;

Κάποιες φορές είχε ξεφύγει από το λαϊκό. Είχε γυρίσει στο πιο μοντέρνο. Αλλάζουν οι μόδες στη μουσική και στα τραγούδια, αλλά πια το λαϊκό έχει γυρίσει από χέρι. Ειδικά αυτή τη δύσκολη εποχή.

Κι εσύ πάντως κατά καιρούς προσπάθησες να πας με τα ρεύματα των εποχών, αλλά είχες τη φωνή σου, που κράταγε το «ίσο».

Ναι, δεν μπορώ να την αλλάξω τη φωνή μου, είναι λαϊκή. Έκανα κάποιες απόπειρες, αλλά όχι ότι ξέφυγα εντελώς. Και βλέπεις σήμερα αυτούς που η φωνή τους δεν είναι λαϊκή να προσπαθούν να τραγουδήσουν λαϊκά. Και σου ’ρχεται να τους ρίξεις σφαλιάρα. Αλλά από την άλλη δεν μπορείς να κατηγορείς τους επιχειρηματίες. Σου λέει, κύριε, θα το παίξεις μάγκας; Πού πας μόνος σου; Πρέπει να παίξεις και λαϊκά. Τι θα πεις στον κόσμο; Και ο κάθε τραγουδιστής δεν είναι για να τα λέει και όλα. Δεν μπορούν να τα τραγουδήσουν όλα. Το δύσκολο πάντως είναι το λαϊκό. Ή το ’χεις ή δεν το ’χεις.

Παλιά, μπορούσε να ήταν κάποια μοντέλο, αλλά ανεξάρτητα από αυτό θα έπρεπε να έχει και φωνή.

Δεν με ενδιαφέρει τι δουλειά κάνει. Ας πάει να σφουγγαρίζει σκάλες. Αρκεί να τα λέει, αλλά δεν τα λέει όμως. Βέβαια, όταν λες τη γνώμη σου, γίνεσαι και κακός. Μα αφού δεν τα λένε; Σώνει και καλά, να πάμε με το σύστημα;

Τα σχόλια είναι κλειστά.