Τερέζα MayDay: Η εφτάψυχη, οι “αντάρτες” και η επόμενη μέρα του Brexit
Της Μαλένας Παππά
Εφτάψυχη αποδεικνύεται προς το παρόν η Τερέζα Μέι μετά από μία ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα απόρροια των εξελίξεων στο Brexit που οδήγησαν σε απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος της.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπη με εσωκομματικούς αντάρτες εξαιτίας της διαφωνίας τους με το πακέτο της συμφωνίας που προωθεί για το Brexit. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν συγκεντρωθεί οι 48 υπογραφές που απαιτούνται για την πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού, ο ενορχηστρωτής των ανταρτών, Τζέικομπ Ρις Μογκ, δήλωσε πως ο αγώνας για την συγκέντρωσή τους θα συνεχιστεί έως την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο.
Τρεις υπουργοί της Μέι βρίσκονται με το ένα πόδι έξω από την κυβέρνηση, αναμένοντας τα αποτελέσματα των κρίσιμων συνομιλιών με τις Βρυξέλλες προκειμένου να πάρουν την τελική τους απόφαση. Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στους Τόρις, Τζούλιαν Σμιθ, προειδοποίησε την πρωθυπουργό ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με ανταρσία στο κοινοβούλιο εάν δεν καταφέρει να πείσει τις Βρυξέλλες σε παραχωρήσεις.
Η Μέι μετέβη στις Βρυξέλλες την Τετάρτη παίζοντας το χαρτί της σκληρής διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν και αναμένεται να επιστρέψει στην Βελγική πρωτεύουσα το Σάββατο σε μια προσπάθεια διευθέτησης των τελευταίων εκκρεμοτήτων για το Brexit.
Εν τω μεταξύ η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ διαμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί νέες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής και απαίτησε να υπάρχει στο τραπέζι η τελική συμφωνία.
Σύμφωνα με τον Guardian το Βερολίνο είναι ενοχλημένο από τις επίμονες προσπάθειες της Γαλλίας, της Δανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου που στο τελικό στάδιο των συνομιλιών αποφάσισαν να πιέσουν το Λονδίνο σε περισσότερες παραχωρήσεις.
Οι χώρες αυτές διεκδικούν από το Λονδίνο την παραχώρηση δικαιωμάτων πρόσβασης στα βρετανικά ύδατα για τους Ευρωπαίους αλιείς – όπως συμβαίνει και τώρα – και ζητούν να συμπεριληφθεί στη συμφωνία όρος που θα εξαρτά τη μελλοντική εμπορική συμφωνία από αυτήν την παραχώρηση.
Επιπλέον η Ισπανία απειλεί ότι θα ασκήσει βέτο στη συμφωνία για το Brexit ελλείψει σαφήνειας για το Γιβραλτάρ το οποίο βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία από το 1713 αλλά την κυριότητά του διεκδικεί ακόμα η Μαδρίτη. Η Ισπανία ζητά να αποσαφηνιστεί στο σχέδιο συμφωνίας για το Brexit ότι οι αποφάσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συμφωνηθούν σε διμερή βάση μεταξύ Μαδρίτης και Λονδίνου.
Καθώς το προσχέδιο των 585 σελίδων του διαζυγίου Βρετανίας – ΕΕ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, η Βρετανή πρωθυπουργός δίνει μάχη για να φρενάρει την ανατροπή της από τους ευρωσκεπτικιστές οπαδούς του Brexit, ενώ οι δελφίνοι καραδοκούν. Φαβορί -διάδοχοι της Μέι στην ηγεσία των Συντηρητικών θεωρούνται ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον αλλά και ο τέως πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον τον οποίο διαδέχθηκε η Μέι το 2016 μετά την αποτυχία του στο δημοψήφισμα για το Brexit.
Η Τερέζα Μέι Γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1956 στο Ίστμπουρν της Αγγλίας και σπούδασε γεωγραφία στο Κολλέγιο του Σεντ Χιου στην Οξφόρδη.
Εργάστηκε στην τράπεζα της Αγγλίας από το 1977 έως το 1983 και από το 1985 ως το 1997 στον οργανισμό πληρωμών εκκαθαριστικών υπηρεσιών, ενώ υπήρξε και δημοτική σύμβουλος για το Δήμο Μέρτον του Λονδίνου.
Έπειτα από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες, το 1992 και το 1994, εκλογής της στη Βουλή των κοινοτήτων, κατάφερε στις γενικές εκλογές του 1997 να εκλεγεί βουλευτής για το Μέιντενχεντ.
Μετά την νίκη της, διετέλεσε Σκιώδης Υφυπουργός Σχολείων, ΑΜΕΑ και Γυναικών στη Σκιώδη Κυβέρνηση υπό τον ηγέτη των Συντηρητικών, Ουίλιαμ Χέιγκ και την επόμενη χρονιά, προήχθη σε Σκιώδη Υπουργό Παιδείας και Εργασίας.
Μετά τις εκλογές του 2001 και την ανάδειξη του Ίαν Ντάνκαν Σμιθ στην ηγεσία των Συντηρητικών, η Μέι αναδείχθηκε Σκιώδης Υπουργός Μεταφορών και κατόπιν του ανασχηματισμού του Ιουλίου του 2002, έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος.
Το 2003 ο Μάικλ Χάουαρντ αντικατέστησε τον Σμιθ στην ηγεσία του Κόμματος και η Μέι επέστρεψε ως υπεύθυνη για τις Μεταφορές. Το 2004 έγινε Σκιώδης Υπουργός για την Οικογένεια και μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2005 ο Χάουαρντ της ανέθεσε και τη θέση της Σκιώδους Υπουργού Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο, ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος αναδείχθηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος ανακήρυξε τη Μέι Σκιώδη Ηγέτη της Βουλής των Κοινοτήτων και το 2009 ανέλαβε Σκιώδης Υπουργός Εργασίας και Συντάξεων.
Ένα μεγάλο βήμα στην πολιτική της καριέρα έγινε στις εκλογές του 2010, όταν οι Συντηρητικοί σχημάτισαν συγκυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς και η Μέι κλήθηκε να αναλάβει Υπουργός Εσωτερικών, αναλαμβάνοντας αρχικά την ευθύνη και της πολιτικής Γυναικών και Ισότητας της Κυβέρνησης. Το Συντηρητικό κόμμα υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον κέρδισε με αυτοδυναμία τις εκλογές του 2015 και η Μέι κατάφερε να διατηρήσει την κυβερνητική θέση της, στο Υπουργείο Εσωτερικών ως τον Ιούνιο του 2016 όταν στον απόηχο του αποτελέσματος του Δημοψηφίσματος – για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ – η πρωθυπουργία Κάμερον… έληξε.
Το έργο της Μέι στο Υπουργείο Εσωτερικών κατά την 6ετή θητεία της περιλαμβάνει πλήθος σημαντικών κυβερνητικών αποφάσεων μεταξύ αυτών την κατάργηση των Ηλεκτρονικών Ταυτοτήτων εξαιτίας της εκλαμβανόμενης παραβίασης ιδιωτικών ελευθεριών που συνεπάγετο, τις περικοπές στον προϋπολογισμό του Υπουργείου, τη μείωση των μεταναστευτικών ροών από χώρες εκτός ΕΕ, την αποφυγή αποδοχής προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την απέλαση του Ιορδανού εξτρεμιστή μουσουλμάνου κληρικού Άμπου Κατάντα, ζήτημα που δεν είχαν καταφέρει να επιλύσουν οι προκάτοχοί της.
Όσον αφορά στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, η Μέι ακολούθησε την γραμμή Κάμερον τασσόμενη υπέρ της Παραμονής.
Με την επικράτηση της Αποχώρησης, ο Κάμερον παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός και Ηγέτης των Συντηρητικών, στις 24 Ιουνίου 2016.
Η Μέι κατέθεσε υποψηφιότητα για τη διαδοχή του και έπειτα από σειρά διαδοχικών ψηφοφοριών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών, με την στήριξη πλήθους συναδέλφων της προκρίθηκε, μαζί με την Άντρεα Λέντσομ, ως η μια εκ των δύο επικρατέστερων διαδόχων.
Στις 11 Ιουλίου, η Λέντσομ απέσυρε την υποψηφιότητά της από την κούρσα διαδοχής, και στις 13 Ιουλίου 2016 η Τερέζα Μέι ανακηρύχθηκε Πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Αμέσως προχώρησε σε έναν σαρωτικό ανασχηματισμό με πλήθος μετακινήσεων υπουργών σε άλλα υπουργεία και απολύσεις κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Κάμερον όπως των Τζορτζ Όσμπορν και Μάικλ Γκόουβ, τους οποίους αντικατέστησε με τους Μπόρις Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών και Ντέιβιντ Ντέιβις στο υπουργείο Εξόδου από την ΕΕ.
Ακολούθησε το κρίσιμο ζήτημα σύστασης διπλωματικής ομάδας που θα διαπραγματευόταν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ενιαία Αγορά.
Η Μέι επανεξελέγη Πρωθυπουργός στις εκλογές του Ιουνίου του 2017 ωστόσο καθώς το κόμμα των Συντηρητικών δεν κέρδισε την αυτοδυναμία, κυβερνά με την κοινοβουλευτική στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βορείου Ιρλανδίας (DUP).
Παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που έχει υποστεί στο πλαίσιο του Brexit από τις παραιτήσεις υπουργών της, το αντάρτικο και τα ανοιχτά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει εντός και εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, η Μέι, η δεύτερη ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο, πίσω από την Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, έχει καταφέρει να διατηρήσει τη θέση της στην ηγεσία των Τόρις και ελπίζει ότι τυχόν παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής από την πλευρά των Βρυξελλών και μια θετική έκβαση στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής θα της προσφέρουν την απαιτούμενη στήριξη να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή τον Δεκέμβριο.
Σχετικά άρθρα
Τα σχόλια είναι κλειστά.