Ειδησεογραφικό site

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί φοβούνται ακόμα και μονοψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές

29
Κάθε δημοσκόπηση και μια μαχαιριά στην καρδιά του Στέφανου Κασσελάκη και στον ΣΥΡΙΖΑ. Oλες, μα όλες, δείχνουν ότι η εξαέρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζεται. Η πτώση είναι συνεχής. Το ίδιο και η απαξίωση του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα, αφού ο Stefanos φαίνεται να ξεπερνά σε δημοτικότητα μόνο τον Νατσιό της Νίκης και τον Στίγκα των Σπαρτιατών.

Μάλιστα η τελευταία, της Metron Analysis, δείχνει ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα το νέο έτος το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να είναι μονοψήφιο. Και ακόμη δεν άρχισαν οι μετρήσεις για το -υπό ίδρυση- κόμμα των 11 βουλευτών με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση που κάνει σήμερα το απόγευμα στις 7 την επίσημη πρεμιέρα του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συνόλου των αναλυτών και αναλογιστών, η τάση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί στην τέταρτη θέση των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος, πίσω και από το ΚΚΕ που φλερτάρει με διψήφιο ποσοστό.

Ενδεχομένως, αυτή δεν είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη για την Κουμουνδούρου. Ορισμένοι, μεταξύ των οποίων και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείουν την πιθανότητα το κόμμα του κ. Κασσελάκη να βρεθεί ακόμη και στην πέμπτη θέση. Και τούτο για τους εξής λόγους: πρώτον, η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι χαλαρή και ευνοούνται τα μικρότερα κόμματα.

Δεύτερον, η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του 2019 είχε πάρει 33% και τώρα, μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, είναι πιθανό να πέσει κάτω και από αυτό και να βρεθεί στην περιοχή του 30% επειδή ένα ποσοστό ψηφοφόρων -και ιδιαίτερα από τα δεξιά της- θα θελήσει να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας για την προσέγγιση με την Τουρκία, τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη φορολόγησή τους και φυσικά την ακρίβεια που έχει γονατίσει τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Από την -εκ δεξιών- δυσαρέσκεια είναι πιο πιθανό να ωφεληθεί το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, η Ελληνική Λύση, που οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν στην περιοχή του 6%, παρά το κόμμα του κ. Κασσελάκη. Τρίτον, το -υπό ίδρυση- κόμμα των 11 βουλευτών υπό τον Αλέξη Χαρίτση αναμένεται να αφαιρέσει κάποιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, το οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί πόσο ακριβώς θα είναι αφού ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνεται στις μετρήσεις των δημοσκόπων. Με χαλαρή ψήφο, χωρίς εισροές από την κυβερνητική φθορά και με εκροές προς τα αριστερά, το μέλλον του κόμματος του κ. Κασσελάκη δεν μοιάζει να είναι ευοίωνο. Σίγουρα, η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πέμπτη θέση είναι ένα ακραίο σενάριο, αλλά και δεν μπορεί να αποκλειστεί εάν η τέταρτη θέση παιχτεί στο 8%-9%.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ψυχολογία των οπαδών της Κουμουνδούρου είναι στα τάρταρα. Οχι μόνο λόγω της διάσπασης και της δημοσκοπικής καταβαράθρωσης, αλλά και επειδή η νέα της ηγεσία αποδεικνύεται κατώτερη των προσδοκιών. «Τον πήραμε για βασιλικό και μας βγήκε τσουτσουμίδα», μας λέει προβεβλημένο στέλεχος της Κουμουνδούρου, το οποίο ψήφισε την Αχτσιόγλου για αρχηγό, αλλά δεν αποχώρησε με τους «6+6» και την «Ομπρέλα». Οπως μάλιστα παραδέχεται ο ίδιος, αλλά και οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ, η φθορά θα ήταν μεγαλύτερη και για το κόμμα και για τη νέα του ηγεσία εάν δεν παρενέβαινε, έστω και με καθυστέρηση, ο Αλέξης Τσίπρας να στηρίξει τον Κασσελάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι αυτός που κρατάει ακόμη στη θέση του τον Στέφανο Κασσελάκη. Αν ο Τσίπρας αποδοκίμαζε δημοσίως τον διάδοχό του για τα όσα λέει για τη διακυβέρνησή του, για το «μαξιλάρι» των 37 δισ., για τους υπουργούς του και την απουσία κυβερνητικού σχεδίου που οδήγησε στη διπλή εκλογική συντριβή, τότε ο Stefanos μπορεί και να είχε αντικατασταθεί τώρα από τον Σωκράτη Φάμελλο και να μη χρειαζόταν να περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο, μετά το -βασίμως πιθανολογούμενο δυσμενές- αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.