Στήνουν νέα μαγαζάκια οι μνηστήρες της Kεντροδεξιάς
Του Δ. Γιαννακόπουλου
Ο Καμμένος αλλά και ο Καρατζαφέρης, ο Σαμαράς, αλλά πιθανόν και ο Καραμανλής με τον Μεϊμαράκη και τους πολυπληθείς καραμανλικούς, που τα τελευταία χρόνια μπαινοβγαίνουν στα «διαμερίσματα» της Κεντροδεξιάς πολυκατοικίας με σημαίες από το παρελθόν. Η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει από την επόμενη της δεύτερης εκλογικής νίκης του Αλέξη Τσίπρα. Το ίδιο όμως συμβαίνει και στην Κεντροδεξιά, που αναζητεί τον βηματισμό της, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διατίθεται να βάλει νερό στο κρασί του μετατοπίζοντας τη Ν.Δ. προς το κέντρο και αφήνοντας ακάλυπτο τον χώρο της λαϊκής και της συντηρητικής Δεξιάς έως τα όρια της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για το καθαρά «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» δεξιό ακροατήριο, το οποίο σπεύδουν να καλύψουν παλαιοί και νέοι παίκτες του συστήματος, έτοιμοι πάντως να συνεργαστούν μετά τις εκλογές με οποιοδήποτε κόμμα ή κόμματα του συνταγματικού τόξου προκειμένου να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος και φυσικά η προσωπική φιλοδοξία ενός εκάστου.
Πρώτος στην κούρσα ο Γιώργος Καρατζαφέρης, που έσπευσε να ανακοινώσει τον ΕΘΝΟΣ (Εθνικός Ορθόδοξος Συναγερμός) προκαλώντας την αντίδραση των υποψήφιων υποστηρικτών του όπως των Βύρωνα Πολύδωρα, Χρήστου Ζώη και Βασίλη Καπερνάρου οι οποίοι διαφώνησαν με την επιλογή του να είναι εκείνος πρόεδρος. Ο κ. Καρατζαφέρης με τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο και τον πρώην γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά Τάκη Μπαλτάκο θεωρούν ότι μπορούν να προσεγγίσουν το συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο όχι τόσο ως αντιμνημονιακοί, αφού κατά καιρούς έχουν βάλει τις υπογραφές τους κάτω από επαχθείς δημοσιονομικές συμφωνίες, αλλά ως κοινωνικά φιλελεύθεροι που μπορούν να εκκινήσουν την πραγματική οικονομία, να σταματήσουν το κατρακύλισμα μισθών – συντάξεων, να αναζητήσουν νέες πηγές χρηματοδότησης από τη Ρωσία, το Ιράν κ.τλ. και κυρίως να «εκκαθαρίσουν» τη χώρα από τον πολλαπλασιαζόμενο όγκο μεταναστών και προσφύγων.
Καμμένος
Ακολούθως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, που επιβιώνει ακόμη στην κεντρική πολιτική σκηνή 4,5 χρόνια μετά την έξοδό του από τη Ν.Δ. Επιμένει δε στην παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ώστε να οδηγηθεί… ευκολότερα ο ίδιος προς την έξοδο, καθώς το δίλημμα που βάζει στον Τσίπρα είναι «ή εγώ ή αυτός». Στόχος του να δημιουργήσει τη «Λίγκα του Βορρά» με στελέχη από τη Βόρεια Ελλάδα (Τζιτζικώστας, Ψωμιάδης κτλ.) και να δημιουργήσει ένα αμιγώς πατριωτικό μέτωπο έχοντας στο πλευρό του τους στρατιωτικούς (νυν και πρώην), τους συνταξιούχους, τους θρησκευόμενους και όσους πιστεύουν ότι «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Παλαιό παπανδρεϊκό σύνθημα που, όμως, προσαρμοσμένο στο κλίμα της περιόδου μπορεί να «αγκαλιάσει» και ένα μέρος του παλαιού σοσιαλιστικού μπλοκ.
Σαμαράς
Ο δε Αντώνης Σαμαράς ουδέποτε έκρυψε τη φιλοδοξία του να επανέλθει στα πράγματα, σε συνεργασία και πάλι με τον Βενιζέλο. Εκτιμά ότι διαθέτει το σχετικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων, καθώς είναι ο τελευταίος που κυβέρνησε πριν από τον Τσίπρα και η κοινή γνώμη σε μεγάλο βαθμό επικροτεί πλέον τον τρόπο διακυβέρνησής του. Μπορεί μέλη της ομάδας του όπως ο Παπασταύρου να μπαινοβγαίνουν στα ανακριτικά γραφεία για υποθέσεις διαφθοράς ή να είναι εκτεθειμένα σε σκάνδαλα με υπόδικους κατηγορούμενους για εκβιασμούς και κατάχρηση δημοσίου χρήματος (Μαυρίκος κτλ.), ο ίδιος πάντως επενδύει στο ότι επί των ημερών του η Οικονομία είχε αρχίσει να ανακάμπτει πραγματικά, ενώ οι προσφυγικές ροές ήταν πολύ περιορισμένες παρ’ ότι ο πόλεμος στη Συρία τη διετία 2012-2014 βρισκόταν στη μεγαλύτερη έξαρσή του. Στο επικείμενο συνέδριο της Ν.Δ. αναμένεται ότι θα αποχωρήσει το σύνολο σχεδόν των στελεχών που διέθετε στην Πολιτική Επιτροπή και θα αντικατασταθεί από πρόσωπα της επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προς το παρόν ο Σαμαράς κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το τι σχεδιάζει να κάνει, αν δηλαδή επιλέξει τον δρόμο της ρήξης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να παραμείνει εφόσον εξασφαλίσει ότι θα προταθεί διακομματικώς -πλην ΣΥΡΙΖΑ- να ηγηθεί της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ανάγκης.
Καραμανλής
Το σενάριο της δημιουργίας νέου κόμματος από τον Καραμανλή και ομάδας βουλευτών προσκείμενων σε αυτόν παραμένει ενεργό. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει σιγάσει πλήρως αυτή την περίοδο. Από τη μία δέχεται εισηγήσεις πλήρους αποχώρησης από την κεντρική πολιτική σκηνή με σκοπό να επανέλθει ως εθνικό κεφάλαιο και να πρωθυπουργεύσει σε κυβέρνηση ευρείας συνεννόησης. Από την άλλη βλέπει ότι ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. ουδέποτε αναφέρεται στην καραμανλική παρακαταθήκη της παράταξης κι επομένως δεν έχει κανένα νόημα να μένει σε ένα κόμμα που από καιρό έχει χαρακτηρίσει «φθαρμένο προϊόν». Περί τους 20 βουλευτές και περισσότερα από 300 μέλη της σημερινής Πολιτικής Επιτροπής εκτιμάται ότι θα τον ακολουθήσουν στα επόμενα βήματά του. Άλλωστε όλοι τους συναντώνται μια-δυο φορές τον μήνα μεταξύ τους και συχνά περνούν από το γραφείο του κ. Καραμανλή στην οδό Παναγή Κυριακού. Ο κ. Καραμανλής δηλώνει απογοητευμένος από την κατάσταση, όμως δεν έχει αποδείξει εμπράκτως ότι θέλει να αποχωρήσει από το στερέωμα.
Τα σχόλια είναι κλειστά.