Ειδησεογραφικό site

Οι αγρότες επιμένουν να μπουκάρουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ

76

«Κόκκινη» κάρτα για την κάθοδο τρακτέρ στην Αθήνα έβγαλε η κυβέρνηση (μέσω του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη) για το αγροτικό συλλαλητήριο της Τρίτης.

Όμως, οι αγρότες έχουν λάβει θέσεις μάχης και ορισμένοι εξ αυτών τονίζουν πως η κάθοδος των αγροτών θα γίνει κανονικά με τρακτέρ, λεωφορεία και αυτοκίνητα.

«Η απάντηση που πήραμε είναι αρνητική για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, όμως πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα το ξανασκεφτεί και, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις στις αντίστοιχες και ανάλογες κινητοποιήσεις, το ίδιο θα συμβεί και στη χώρα μας», τόνισε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, μετά τη συνάντηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

«Ως εκπρόσωποι των μπλόκων που συναντηθήκαμε με τον υπουργό, δηλώνουμε ότι θα υλοποιήσουμε την απόφαση που πήραμε εχθές στη Νίκαια. Την Τρίτη θα ξεκινήσουμε με τρακτέρ, με λεωφορεία και αυτοκίνητα και θα κάνουμε κάθοδο στην Αθήνα για το μεγάλο συλλαλητήριο, στο οποίο καλούμε τον λαό της πρωτεύουσας για να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη. Η δική μας νίκη θα είναι νίκη του λαού για να έχει φθηνότερα προϊόντα στο τραπέζι του», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαρούδας, υπογράμμισε ότι ήδη υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός τρακτέρ για να ξεκινήσει την Τρίτη για την Αθήνα, εκτός από τα λεωφορεία και τα αγροτικά οχήματα.

Τα δεδομένα μετά τη συνάντηση

Μετά τη συνάντηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και το… απαγορευτικό διαμορφώνονται νέα δεδομένα.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, ώστε να αποφασιστεί πώς θα γίνει η κάθοδος στην Αθήνα, πόσα και ποια τρακτέρ θα συμμετέχουν. Στο μπλόκο του κόμβου του Πλατυκάμπου η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 5:30 το απόγευμα.

Νωρίτερα το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τους εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) για να καθορίσουν τον τρόπο που θα γίνει η κάθοδος των αγροτών στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Όπως παραδέχθηκαν οι αγρότες ο υπουργός είπε «όχι» στην κάθοδο των αγροτών με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, με τους ίδιους να δηλώνουν αποφασισμένοι πως θα μεταβούν με τα τρακτέρ στην πρωτεύουσα, παρά την απαγόρευση.

«Δεν έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε πρόβλημα»

«Εμείς από τη Βόρεια Ελλάδα θα κατέβουμε με λεωφορεία και νταλίκες (φορτωμένες με τρακτέρ). Δεν έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε προβλήματα, το τονίσαμε και στον υπουργό. Θα μείνουμε 24 ώρες. Δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα αν υπάρξει καλή συνεννόηση με την αστυνομία. Κατεβαίνουμε ειρηνικά. Πρέπει να τονίσουμε το πρόβλημα και στους καταναλωτές. Εμείς παράγουμε φθηνά και ο κόσμος τρώει ακριβά», ξεκαθάρισε ο κ. Γιώργος Διαμαντόπουλος, αγρότης από τον κόμβο Νησελίου.

Εκπρόσωποι των μπλόκων που έδωσαν το παρών στη σημερινή συνάντηση διαμηνύουν με κάθε τρόπο: «Θα κατέβουμε με τα τρακτέρ και θα μείνουμε ένα 24ωρο στην Αθήνα».
Ξεκαθαρίζουν μάλιστα πως η κυβέρνηση έχει επαρκή χρόνο να προετοιμαστούν.

Στην Αλαμάνα τα τρακτέρ πριν την κάθοδο

«Η Αλαμάνα είναι το σημείο που θα γίνει η συγκέντρωση σχεδόν από όλες τις περιοχές της βορείου Ελλάδος, από τη Λαμία και πάνω. Προσπαθήσαμε να κάνουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός αφού μας δέχτηκε, σημαίνει ότι έχει αναλάβει την ευθύνη της οποιαδήποτε διαχείρισης όσον αφορά το αγροτικό ζήτημα.

Η απάντηση από την κυβέρνηση είναι ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια ειρηνική διαδήλωση με ένα σχετικό όγκο τρακτέρ στην Αθήνα, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες γιατί θα δημιουργούμε πρόβλημα στην Αθήνα. Εμείς εξηγήσαμε ότι δεν θελουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα. Δεν θα έχουμε πια και τόσο μεγάλο όγκο τρακτέρ, δεν θα έρθουν από όλη την Ελλάδα. Η απάντηση ήταν όχι. Η απόφαση της χθεσινής σύσκεψης ήταν ξεκάθαρη και οι αγρότες δεν κάνουν πίσω σε αυτή την απόφαση, οποιαδήποτε πρόβλημα μας δημιουργήσει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα έχει και την ευθύνη. Αν δεν μας αφήσουν ειρηνικά, θα πάμε στην Αθήνα με το ζόρι», τόνισε ο Δημήτρης Δημογιάννης, εκπρόσωπος μπλόκου Αλαμάνας.

Στις 6.30 το απόγευμα της Τρίτης το συλλαλητήριο

Σημειώνεται πως το συλλαλητήριο στην Αθήνα αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:30 της Τρίτης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.