Ειδησεογραφικό site

Μπαλτάκος, Καρατζαφέρης, Φαήλος δεν το βάζουν κάτω…

49

Του Ευτύχη Παλλήκαρη

Μπορεί ένας αποτυχημένος πολιτικός ή πολιτευτής να «επενδύσει» στην αποτυχία του και να χτίσει μια νέα καριέρα; Μπορεί, αν πρόκειται για τη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα*. Η προοπτική ίδρυσης ενός νέου πιο δεξιού από τη Δεξιά κόμματος –που μάλλον θα ονομάζεται ΕΘΝ.Ο.Σ.– είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα του πώς ένας πολιτικός που κουβαλά «βαρίδια» και με «πολιτικό μητρώο» γεμάτο αστερίσκους, κατορθώνει όχι μόνο να επιπλεύσει πολιτικά αλλά να επιστρέψει στον πολιτικό στίβο περίπου ως σωτήρας…

Ας δούμε όμως το προφίλ των πρωταγωνιστών του νέου κυοφορούμενου σχηματισμού, που λέγεται μάλιστα ότι θα έχει τη μορφή του Συνασπισμού, όταν διέθετε συνισtώσες. Ο κ. Τάκης Μπαλτάκος ήταν για πολλά χρόνια εξ απορρήτων του κ. Σαμαρά και επί πρωθυπουργίας του, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης αποπέμφθηκε κακήν κακώς όταν αποκαλύφθηκαν οι σχέσεις που διατηρούσε με τους πρωτοκλασάτους της Χρυσής Αυγής. Το βίντεο που αποκάλυψε ο Κασιδιάρης ήταν το τέλος – ή μήπως ένα νέο ξεκίνημα; Αυτό τελικά δεν τον εμπόδισε να «επενδύσει» και να οραματιστεί τη σύσταση μιας πιο σοβαρής ακροδεξιάς…

Συνιδρυτής του νέου κόμματος φέρεται και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά από πολύμηνη πολιτική απουσία και αφού εισέπραξε το κόστος των παλινδρομήσεών του στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο κ. Καρατζαφέρης δικάστηκε παραμονές Χριστουγέννων σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με 3ετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για παράλειψη στο πόθεν έσχες επί τρεις χρονιές off-shore εταιρειών – καταδίκη πλημμεληματικού βαθμού. Ο ίδιος στη δίκη έλεγε πως«“το μειονέκτημά μου είναι ότι εμπιστεύτηκα ανθρώπους. Όπως τη λογίστριά μου, αλλά και κάποιους ανθρώπους που με πρόδωσαν και έριξαν το κόμμα στο 3%… Πού να ξέρω ότι η λογίστρια του κόμματος, η καθ’ όλα ειδική, θα άφηνε όλα αυτά τα κενά… Είμαι καταπροσβεβλημένος, καταστεναχωρημένος, γιατί δεν ήθελα να αφήσω καμία σκιά στα εγγόνια μου». Τελικά φαίνεται ότι συνήλθε από το σοκ και ετοιμάζει την επιστροφή του στο πολιτικό προσκήνιο.

Μαζί του στο σχήμα ενδέχεται να εμφανιστούν ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, που διαγράφτηκε πρόσφατα από τη ΝΔ καθώς είχε εξαπολύσει φαρμακετά σχόλια στο Facebook, που έστελνε τον Μουζάλα στο Γουδί δεμένο στα χέρια με σύρμα, το χάραμα σε κυπαρίσσι… επιπλέον ο κ. Κρανιδιώτης απέτυχε επανειλημμένα να εκλεγεί στην εκλογική του περιφέρεια στον Πειραιά με τη ΝΔ – αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να βρει νέα πολιτική στέγη.

Από τα ονόματα που ακούγονται, μνημονεύεται η κ. Σταυρούλα Ξουλίδου, πρώην των ΑΝΕΛ, που αποχώρησε από το κόμμα όταν κ. Καμμένος δεν της έδωσε υπουργείο που είχε τάξει, ή ο παντός καιρού κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, που αναζητεί δίαυλο επιστροφής στην πολιτική σκηνή, αν και απέτυχε ως περιφερειάρχης είτε ως υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ.

Φυσικά τη συνταγή τού «κάνω καριέρα και ας απέτυχα» εφαρμόζουν πολιτικά μεγέθη μεταλύτερου βεληνεκούς από τους επίδοξους ιδρυτές του ΕΘΝ.Ο.Σ. Πρώτος διδάξας ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μετά την παραίτησή του από πρωθυπουργός της χώρας περιόδευσε ανά την υφήλιο, δίνοντας διαλέξεις για το πώς… δεν τα κατάφερε. Ο κ. Παπανδρέου εσχάτως μάλιστα φλερτάρει με την ιδέα ένταξής του σε ένα νέο σοσιαλδημοκρατικό σχήμα –έστειλε μάλιστα απάντηση και σε σχετική επιστολή της κ. Γεννηματά– το οποίο μάλιστα θα αποκαταστήσει δίαυλο διαολόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως η πιο πρόσφατη περίπτωση τού «πώς να κάνετε success story την αποτυχία σας» είναι αυτή του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος όχι μόνο δεν το βάζει κάτω αλλά είναι πλέον σύμβουλος στο Εργατικό Κόμμα της Μ. Βρετανίας και ταυτόχρονα ιδρυτής μιας πολιτικής κίνησης που φιλοδοξεί να ανατρέψει το κατεστημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προφανώς η λίστα των αποτυχημένων αναμένεται να εμπλουτιστεί στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Αναδημοσίευση από Athens Voice

Τα σχόλια είναι κλειστά.