Ειδησεογραφικό site

«Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε εάν δεν μας απειλήσετε»: Με αυτή τη διάθεση έρχεται ο Ερντογάν

11

«Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε εάν δεν μας απειλήσετε», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ένα 24ωρο πριν την άφιξή του και τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση αμοιβαίας καλής θέλησης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος σχετικά με την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας σε διεθνές δικαστήριο, ο ίδιος τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω».

Όσον αφορά στο «θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά», ο ίδιος διευκρινίζει ότι…αυτή η δήλωσε αφορούσε σε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας».

«Μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια θάλασσα, τον ίδιο αέρα. Είμαστε αλληλένδετοι από το παρελθόν μας, αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να επιλύσουμε. Εξαρτάται από εμάς εάν θα επιτρέψουμε σε αυτά τα προβλήματα να προκαλέσουν εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών μας. Η ειλικρίνεια και το κάλεσμά μας είναι ξεκάθαρα. Η Διακήρυξη Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας που ελπίζουμε να υπογράψουμε στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, θα καταγράψει ξεκάθαρα αυτή την κοινή πρόθεση».

Όσον αφορά στην τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο χωρών που ίσχυε μέχρι τις αρχές του χρόνου, ο Ερντογάν είπε ότι «από πλευράς μας δεν έχει αλλάξει τίποτα, ποτέ δεν είδαμε την Ελλάδα σαν εχθρό. Η ελληνική πλευρά έχει αναθεωρήσει την οπτική της απέναντί μας κι άρχισε να κατανοεί ότι είμαστε ένα έθνος που δεν θα αρνηθεί ποτέ τη χείρα φιλίας που θα του απλωθεί. Στον Μητσοτάκη θα πω: Κυριάκο φίλε μου, δεν απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα. Είτε πρόκειται για θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης».

Και συνεχίζει: «Είμαστε μια χώρα που έχει αποδείξει πολλές φορές ότι όταν το λέμε αυτό δεν το λέμε για να πούμε απλά κάτι. Τα μέσα της Δύσης προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τα λόγια μου».

Οι δημοσιογράφοι της Καθημερινής ρώτησαν τον Τούρκο πρόεδρο για το αν πιστεύει ότι υπάρχουν ενεργειακά αποθέματα στο ανατολικό Αιγαίο και πώς μπορούν να γίνουν έρευνες, δεδομένων των διαφωνιών για την υφαλοκρηπίδα.

«Η επιστημονική έρευνα θα δείξει αν υπάρχουν αποθέματα, υπάρχουν ελπιδοφόρες μελέτες. Όμως οι προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των εν λόγω δυνατοτήτων μιας συνεργασίας των δύο χωρών επιφέρουν τον κίνδυνο να μην είναι δυνατή η χρήση αυτών των πόρων».Προτιμούμε τη συνεργασία κι είμαστε έτοιμοι για αυτή.

Σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και για τη μη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο ίδιος εξήγησε: «Η δημοκρατία της Τουρκίας ιδρύθηκε στη βάση της ανοχής και του εναγκαλισμού διαφορετικών πολιτισμών, διατηρεί ουσιαστικά ένα σύστημα που μεταφέρει τόσο τους θεσμούς των βακουφίων όσο και τα δικαιώματα και τη νομοθεσία που τα αφορά στο μέλλον.ΤΟ καθεστώς του βακουφιού που ανήκει στο Τζαμί Αγία Σοφία Κεμπίρ διατηρείται ακόμη και σήμερα. Η ιδιοκτησία της Αγίας Σοφίας, που ανήκει στο ίδρυμα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, χρησιμοποιείται σύμφωνα με τον σκοπό με τον οποίο αφιερώθηκε.

Στην Ιδρυτική Πράξη, εγγυάται ότι η δομική ακεραιότητα του Τζαμιού της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά και ότι οι εικονογραφίες και πάσης φύσεως στοιχεία τέχνης δεν θα μειωθούν και θα προστατευθούν. Προστατεύουμε αυτόν τον διακεκριμένο ναό με μια σχολαστικότητα και σεβασμό που σπάνια παρατηρείται στην ανθρώπινη ιστορία και δίνουμε τη δυνατότητα σε όλη την ανθρωπότητα να επωφεληθεί υλικά και πνευματικά από αυτό το υπέροχο μνημείο. Τώρα ξεκινήσαμε τις μεγαλύτερες ολιστικές εργασίες συντήρησης, από την εποχή του Μιμάρ Σινάν.

Όσο για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όλα τα ιδιωτικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα κρατικοποιήθηκαν το 1971 με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει επίσημο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο οποίο μπορεί να μεταφερθεί η Θεολογική Σχολή, δεν είχε νομική υπόσταση και οι δραστηριότητές της έχουν σταματήσει. Στην πραγματικότητα, σήμερα η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι δυνατή μόνο ως αποτέλεσμα συνολικών νομοθετικών αλλαγών.

Τέλος, ο Ερντογάν κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν η Τουρκία ανήκει στη Δύση, δεδομένης και της έντονης καταδικαστικής στάσης που διατηρεί η χώρα προς το Ισραήλ.

Απάντησε ως εξής: «Η Τουρκία μπήκε στο ΝΑΤΟ μαζί με την Ελλάδα πριν από 71 χρόνια, το κριτήριο για να είσαι δυτικός ή ευρωπαίος δεν είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία με τη δημοκρατική της δομή και τις αξίες που υπερασπίζεται, έχει εξαιρετικά ευρύ κοινό έδαφος με τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Ήμασταν πάντα η φωνή της ευθυδικίας, της δικαιοσύνης και της συνείδησης στις διεθνείς σχέσεις και έτσι πορευόμαστε, ο κύριος στόχος μας είναι να βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Η αντίδραση της Τουρκίας στην αδικία και την απάνθρωπη μεταχείριση που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός, καθώς και το γεγονός ότι δεν αποφεύγουμε να επικρίνουμε το Ισραήλ για τις ενέργειές του, που παραβιάζουν σαφώς το διεθνές δίκαιο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο αποτελούν τη φυσική απαίτηση αυτού του στόχου. Η εκπλήρωση μιας τέτοιας ηθικής υποχρέωσης από την πλευρά της Τουρκίας στο θέμα της Παλαιστίνης δεν μπορεί να θέτει προς αμφισβήτηση το αν ανήκει στη Δύση ή όχι. Στην πραγματικότητα, αντιτιθέμενοι στη γενοκτονία στη Γάζα υπερασπιζόμαστε και τις θεμελιώδεις αξίες της δυτικής κοινωνίας. Η Τουρκία ή οι χώρες που με σκοπιμότητα σιωπούν στα εγκλήματα της Γάζας ανήκουν στη Δύση»;

Τα σχόλια είναι κλειστά.