Ειδησεογραφικό site

«Κάηκε» το επιτελικό κράτος στη Ρόδο

35

Οι ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττικοβοιωτία και, κυρίως, στη Ρόδο, είναι σαφές πως θα επιχειρηθεί να συζητηθούν αφότου αντιμετωπιστούν.

Όμως υπάρχουν ήδη πρώτα πολιτικά συμπεράσματα:

-Η κυβέρνηση, με δηλώσεις του πρωθυπουργού, στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, είχε παρουσιάσει μια ειδυλλιακή εικόνα για την επάρκεια και την ετοιμότητα του κυβερνητικού μηχανισμού. Οι πρώτες πυρκαγιές απέδειξαν ότι τίποτε από αυτά δεν ίσχυε!

-Πριν την αντιπυρική περίοδο, αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε επαρκής προληπτική πολιτική, ενώ η στελέχωση των υπηρεσιών (πχ Πυροσβεστικής και δασαρχείων) ήταν –παρά τα όσα περί του αντιθέτου λεγόταν- ανεπαρκής.

-Όταν οι φωτιές ξέφυγαν, στην Αττικοβοιωτία αρχικά και εν συνεχεία στη Ρόδο, η κυβέρνηση …κρύφτηκε! Τη δεύτερη μέρα των πυρκαγιών το Μαξίμου διέρρευσε πως ο πρωθυπουργός επισπεύδει (κατά …δυο ώρες) την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής. Εν συνεχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε εκτός κάδρου, με κάποιες επισκέψεις στο κέντρο επιχειρήσεων, αποφεύγοντας προφανώς το πολιτικό κόστος. Μαζί του όμως εξαφανίστηκαν από τη δημοσιότητα και οι αρμόδιοι υπουργοί –και όχι μόνο.

-Από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αποζημιώσεις, δείχνοντας πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.

-Το 112 έχει αναδειχτεί σε κύριο μέσο «αντιμετώπισης» των πυρκαγιών! Πώς θα φύγουν οι άνθρωποι και όχι πώς θα αντιμετωπιστούν οι φωτιές. Η στρατηγική, πλέον, όπως σωστά λέγεται, συμπυκνώνεται στο δόγμα «όπου φύγει- φύγει»!

-Όπου ξεσπούσαν οι φωτιές και κυρίως όταν ξέφευγαν, απολύτως απόντες από τα φώτα της δημοσιότητας ήταν και οι περιφερειάρχες και ουκ ολίγοι δήμαρχοι! Κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, αντί να διεκδικούν περισσότερα μέσα, επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν την έκταση του προβλήματος και της καταστροφής, εμφανιζόμενοι ως …κυβερνητικοί εκπρόσωποι!

Τα σχόλια είναι κλειστά.