Ειδησεογραφικό site

Έρχεται κύμα κακοκαιρίας τον Μάρτιο – Πότε αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις

Όσες βροχές δεν έφερε ο Φλεβάρης, θα τις φέρει ο Μάρτιος, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις των επόμενων ημερών. Διαδοχικά χαμηλά βαρομετρικά από την Ιταλία και τα βόρεια θα φέρουν βροχοπτώσεις πολύ πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Ήπιος θερμοκρασιακά καιρός θα επικρατήσει το επόμενο διήμερο σε όλη τη χώρα με νοτιάδες που θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ και με θερμοκρασίες 5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Κάποιες τοπικές βροχές που θα εκδηλωθούν σήμερα Κυριακή και αύριο Καθαρά Δευτέρα δεν θα χαλάσουν την γενική εικόνα του καιρού. Ο καιρός αυτός αν και είναι ευνοϊκός για τις εκδηλώσεις που γίνονται λόγω του Καρναβαλιού, η απουσία σημαντικών βροχοπτώσεων στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα που θα διατηρηθεί και την ερχόμενη εβδομάδα κυρίως για τα βόρεια της Ευρώπης.

Ο ισχυρός αντικυκλώνας στα ΒΔ μπλοκάρει όλα τα συστήματα από τον Ατλαντικό να κινηθούν νοτιότερα και μόνο το χαμηλό στη Κεντρική Μεσόγειο στροβιλίζεται και προκαλεί αξιόλογες βροχές στην Ιταλία και την Βαλκανική, που μερικώς θα μας επηρεάσουν από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος.

Οι κρύες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από την κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη αρχίζουν να εισβάλλουν από αύριο, όμως όπως είδαμε στο Tweet, δεν υπάρχει απαραίτητη υποστήριξη και υγρασία για να δώσει σημαντικές βροχές ή χιόνια του λάχιτσον για την εβδομάδα που έρχεται.

Κοιτώντας την περαιτέρω προοπτική του καιρού από το εγκυρότατο ECMWF διαπιστώνουμε ότι έχουμε μεγάλες πιθανότητες για βροχοπτώσεις πολύ πάνω από τα κανονικά επίπεδα στην περιοχή μας στο διάστημα 6 με 12 Μαρτίου 2023.

Έρχεται κύμα κακοκαιρίας τον Μάρτιο -  Πότε αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις

Τα νέα διατηρούνται καλά και την εβδομάδα που θα ακολουθήσει από τις 12 μέχρι και τις 19 του μηνός, αλλά αυτό θα το ελέγξουμε τις επόμενες ημέρες. Σημειώνουμε ότι το κλιματικό μοντέλο του Ευρωπαικού Κέντρου μας δίνει ενδείξεις για κανονικά επίπεδα βροχοπτώσεων στη χώρα μας.

Έρχεται κύμα κακοκαιρίας τον Μάρτιο -  Πότε αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις

Για να εξακριβώσουμε τον λόγο που το παραπάνω κλιματικό μοντέλο μας δίνει αξιόλογες βροχοπτώσεις, εξετάσαμε και το ατμοσφαιρικό μοντέλο σε 10ημερη προοπτική όπου εκεί διαπιστώσαμε οτι από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και μετά ο ισχυρός αντικυκλώνας από τη Μεγάλη Βρεττανία απομακρύνεται από την περιοχή αυτή και έτσι “ξεμπλοκάρεται ” η κυκλοφορία των συστημάτων στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι μετά τις 6 και 7 Μαρτίου αρχίζει μια ελεύθερη κάθοδος ασταθών αλλά και ψυχρών αερίων μαζών από τη Βόρεια Ευρώπη προς τα νότια από τα ΒΔ προς τα ΝΑ.

Πέρας αυτής της καθόδου των ψυχρών μαζών από τα βόρεια, προς την περιοχή μας θα έρθουν και συστήματα από την Ιταλία που και αυτά θα δώσουν πολλές βροχές. Βεβαίως δεν θα λείψουν και οι χιονοπτώσεις αλλά σε ορεινές κυρίως περιοχές που θα συμβάλουν θετικά στα υδάτινα αποθέματα του τόπου μας.

Θα κλείσουμε με την αισιόδοξη προοπτική του Μαρτίου για περισσότερες βροχές από το κανονικό στη Δυτική τη Βόρεια Ελλάδα και το Ανατολικό Αιγαίο και τις κανονικές τιμές στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Εν αναμονή λοιπόν των νέων τρεξιμάτων αρχές του μήνα, που ομολογουμένως το τελευταίο χρονικό διάστημα επαληθεύονται σε μεγάλο βαθμό.

Έρχεται κύμα κακοκαιρίας τον Μάρτιο -  Πότε αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις

Τα σχόλια είναι κλειστά.