Ειδησεογραφικό site

Χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών

23

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος χιλιάδες παιδιά να μείνουν φέτος εκτός παιδικών σταθμών φέρνοντας σε αδιέξοδο χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών μέσω ΕΣΠΑ έληξαν στις 4 Αυγούστου και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως οι αιτήσεις αφορούν σε τουλάχιστον 105.000 παιδιά ενώ δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν και τις 110.000.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο κοινωνικής πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμο Δανιηλίδη υπάρχει σαφής κίνδυνος να αποκλεισθούν τελικά από το πρόγραμμα της δωρεάν φιλοξενίας στις δομές πάνω από 40.000 παιδιά, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων που κατατέθηκαν στην ΕΕΤΑΑ φαίνεται τελικώς να αφορά περισσότερα από 110.000 παιδιά, ενώ με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των 160 εκατ. ευρώ μπορούν να φιλοξενηθούν το μέγιστο μόνο 64.000-65.000 παιδιά.

Όπως επισημαίνει εκτός από την αύξηση των κονδυλίων θα πρέπει να επιλυθεί και το θέμα της οριζόντιας μείωσης του αριθμού των πιστοποιημένων, εγκεκριμένων και προσφερόμενων θέσεων, ώστε κανένα παιδί που πληρεί τις προϋποθέσεις να μην μείνει έξω από το πρόγραμμα.

Αν δεν συμβεί αυτό τότε ακόμα και αν αυξηθούν τα κονδύλια τότε κινδυνεύουν και πάλι να μείνουν εκτός περίπου 20.000 παιδιά.

Ο κ. Δανιηλίδης απευθύνει έκκληση για τη μεταφορά κονδυλίων που παραμένουν λιμνάζοντα σε κωδικούς ευρωπαϊκών προγραμμάτων που δεν απορροφούνται και κινδυνεύουν να χαθούν.

Τα προσωρινά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 25 Αυγούστου και μετά τις ενστάσεις που έχουν δικαίωμα να υποβάλουν οι μητέρες και αφού αυτές εξεταστούν θα εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα στις 31 Αυγούστου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.