Ειδησεογραφικό site

Το Νederlands Dans Theater επιστρέφει στο Μέγαρο

43

Η επαναστατική ομάδα σύγχρονου χορού που χάραξε νέους δρόμους στον χώρο της ορχηστικής και θεατρικής τέχνης κι έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο, το Νederlands Dans Theater (NDT I), επιστρέφει στην Αθήνα για τρεις παραστάσεις, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις  5,  6 και 7 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, με το πρόγραμμα της κάθε παράστασης  να περιλαμβάνει τρεις χορογραφίες.

«Solo echo»

Για την πρώτη, με τίτλο «Solo echo», πηγή έμπνευσης της Καναδής χορογράφου και περφόρμερ Κρύσταλ Πάιτ αποτέλεσαν οι στίχοι του ποιήματος του Μαρκ Στραντ, «Lines for winter». Σε αυτό το ιδιότυπο χειμωνιάτικο ταξίδι μέσα από την κίνηση, το σόλο ενός χορευτή μετασχηματίζεται προοδευτικά σε ένα συμπαγές σύνολο, σε ένα κινούμενο γλυπτό, αποτελούμενο από πολλούς χορευτές, με φόντο τις χιονονιφάδες και με μουσική υπόκρουση τις γαλήνιες συνθέσεις για βιολοντσέλο και πιάνο του Γιοχάνες Μπραμς. Η χορογραφία πρωτοπαρουσιάστηκε το 2012, στη Χάγη.

«Κleines requiem»

Στον ιστό της δεύτερης  χορογραφίας, με τίτλο «Κleines requiem» (Μικρό ρέκβιεμ), συνυφαίνονται μελαγχολικά ντουέτα, που εξελίσσονται σε έναν μαζικό περιστρεφόμενο στρόβιλο. Πρόκειται για ένα μπαλέτο για επτά χορευτές, που φέρει τη χαρακτηριστική υπογραφή του βραβευμένου χορογράφου Χανς φαν Μάνεν, ο οποίος υπήρξε χορευτής, χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του NDT και έχει δημιουργήσει περισσότερες από 120 χορογραφίες. Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά, το 1996, στη Χάγη, και θεωρείται από τις σημαντικότερες δημιουργίες του. Η σκηνοθεσία είναι της Έλκε Σέπερς. Η μουσική βασίζεται στο έργο «Μικρό ρέκβιεμ για μια πόλκα» του Πολωνού συνθέτη Χένρικ Νικολάι Γκουρέτσκι.

«Stop motion»

Το πρόγραμμα των τριών χορογραφιών ολοκληρώνεται με το έργο «Stop motion», το οποίο έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από  κοινό και κριτικούς, όταν παρουσιάστηκε πέρυσι, στη Χάγη. Δημιουργήθηκε από δύο πολυβραβευμένους χορογράφους, την Ισπανίδα Σολ Λεόν και τον Άγγλο Πωλ Λάιτφουτ, οι οποίοι συνεργάζονται με το NDT επί 25 συναπτά έτη και έχουν συν – χορογραφήσει 50 έργα. Με τη μουσική του Μαξ Ρίχτερ, επτά χορευτές αναπαριστούν τη διαδικασία του αποχωρισμού και της μεταμόρφωσης. Η εντύπωση ενισχύεται από εικόνες βίντεο σε αργή κίνηση, που προβάλλονται σε τεράστιες οθόνες.

 

Πολυεθνικό σχήμα, διαρκώς μεταλλασσόμενο

Το NDT είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά και διαρκώς μεταλλασσόμενα συγκροτήματα χορού στο παγκόσμιο τοπίο. Καλλιτεχνικός διευθυντής του είναι ο Πωλ Λάιτφουτ. Έχει έδρα τη Χάγη της Ολλανδίας, ωστόσο απευθύνεται σε χιλιάδες θεατές και εκτός συνόρων, σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία και Αυστραλία. Από την ίδρυσή της, το 1959, αυτή η επαναστατική ομάδα έχει δημιουργήσει ένα ρεπερτόριο 600 έργων από μεγάλους χορογράφους, όπως ο Γίρζι Κύλιαν και ο Χανς φαν Μάνεν.

Επίσημοι χορογράφοι του NDT είναι οι διάσημοι πλέον Σολ Λεόν και Πωλ Λάιτφουτ, ενώ, στους σταθερούς συνεργάτες του, συγκαταλέγονται οι Κρύσταλ Πάιτ, Γιόχαν Ίνγκερ, Αλεξάντερ Έκμαν και Μάρκο Γκαίκε. Το NDT συνεργάζεται και με άλλους διακεκριμένους δημιουργούς, όπως οι Γκαμπριέλα Καρίζο, Χόφες Σέχτερ, Σαρόν Εϊγιάλ και Γκάι Μπεχάρ.

Το διεθνούς φήμης πολυεθνικό σχήμα αποτελείται από 28 χορευτές – σολίστ από όλο τον κόσμο, ηλικίας μεταξύ 24 και 41 ετών,  που είναι γνωστοί για την τεχνική τους αρτιότητα και την απαράμιλλη εκφραστικότητά τους. Οι παραγωγές του συνδυάζουν συχνά και άλλες μορφές τέχνης (εικαστικά, video art κ.ά.), ενώ, ταυτόχρονα, αναδεικνύουν νεοεμφανιζόμενους ταλαντούχους χορογράφους, γεγονός που καθιστά το συγκρότημα ένα πολύτιμο φυτώριο νέων δημιουργών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.