Ειδησεογραφικό site

Ο Ψαραντώνης στο Half Note

108

Ο Ψαραντώνης, η θρυλική μορφή της κρητικής μουσικής που διακρίνεται για τη βαθιά γνώση και την ανησυχία του για την παράδοση, εξαιτίας της οποίας τον έχουν χαρακτηρίσει «πανάρχαιο και ταυτόχρονα νέο», ανεβαίνει στη σκηνή του «Half Note Jazz Club».

Στην Ελλάδα, ανάμεσα στους πρώτους που τον ανακάλυψαν είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος θέσπισε ειδικό βραβείο για «μια ισχυρή και ιδιότυπη μουσική προσωπικότητα που παίζει λύρα και ονομάζεται Ψαραντώνης» και τον βράβευσε ως τον «Πρώτο λυράρη της Ελλάδας» στον Μουσικό Αύγουστο το 1979, στα Ανώγεια.

Έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ. Το 1984 έπαιξε στο Βερολίνο, στις εκδηλώσεις για τα 750 χρόνια από την ίδρυση της πόλης, ενώ το 1999 εκπροσώπησε και πάλι την Ελλάδα στο φεστιβάλ «Η Συνάντηση των Πέντε Ηπείρων» στην Ελβετία, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Ανάμεσα στους θαυμαστές του συγκαταλέγεται ο Nick Cave, ο οποίος τον κάλεσε στο διεθνές φεστιβάλ ροκ «All Tomorrow’s Parties», που οργάνωσε ο ίδιος στην Αγγλία.

Μια από τις λύρες του Ψαραντώνη εκτίθεται σήμερα στο The World’s First Global Musical Instrument Museum, στο Φοίνιξ της Αριζόνα των ΗΠΑ, όπου και προβάλλεται video με τον ίδιο τον καλλιτέχνη να παίζει.

Μαζί του στη σκηνή η Νίκη Ξυλούρη στο τραγούδι και στα κρουστά και ο δεξιοτέχνης Γιάννης Παξιμαδάκης στο λαούτο.

Από τις 6 μέχρι τις 10 Μαρτίου στο «Half Note Jazz Club»

Τα σχόλια είναι κλειστά.