Ειδησεογραφικό site

Πως έφτασε η αστυνομία στα ίχνη των συνεργατών του Ξηρού – Τι αναφέρει η δικογραφία για τη δράση τους

58

Αποκαλυπτικά για τη δράση των φερομένων ως συνεργών του Χριστόδουλου Ξηρού, του 53χρονου Χρήστου Πατουχέα και του 36χρονου Αλβανικής καταγωγής Hari Koka, είναι τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί και τους δυο κατηγορούμενους και την οποία χειρίζεται ο ειδικός εφέτης – ανακριτής Ευτύχιος Νικόπουλος.

Σύμφωνα με κατάθεση αστυνομικού που περιλαμβάνεται στη δικογραφία η αστυνομία είχε δεχθεί ανώνυμο τηλεφώνημα στις 9 Ιανουαρίου από άνδρα, ο οποίος και αποκάλυπτε στις αρχές την πραγματική ταυτότητα του «Θεοχάρη», δηλαδή του Hari Koka. Επιπλέον, τον Hary Koka αναγνώρισε στην κατάθεσή του στις αρχές, ως τον άνθρωπο που του έδινε το ενοίκιο για το σπίτι στην Ανάβυσσο ο Ιωάννης Τσίτουρας, ο οποίος εισέπραττε τα χρήματα στο φαρμακείο της κόρης του.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα σε βάρος των δυο συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στον ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Σημαντικά στοιχεία περιλαμβάνονται και στα εντάλματα για τη σύλληψή των δυο αντρών. Ο ανακριτής αναφέρεται σε γνωριμία του 36χρονου με τον Χρ. Πατουχέα μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Μάλιστα, επισημαίνει πως ο 36χρονος Αλβανός δρούσε με την καθοδήγηση του 56χρονου.

Ειδικότερα, στα δυο εντάλματα με ημερομηνία 13-1-2015 που αφορούν στον Χρ. Πατουχέα και τον Hari Koka, ο ανακριτής αφού αναφέρει τις κατηγορίες που τους βαρύνουν, επικαλείται για τους δυο συνεργούς του Χρ. Ξηρού, το ίδιο σκεπτικό για να στηρίξει το αίτημα του περί σύλληψής τους: «….Από τα μέχρι τώρα αποδεικτικά στοιχεία, που υπάρχουν στη δικογραφία, προκύπτει ότι ο Hari Koka του Jani και της Sofia γεννηθείς στις 26.11.1978 στην Αλβανία είχε μισθώσει οικία επί της οδού Δ. Μερκούρη άνευ οικοδομικού αριθμού, στον οικισμό Αγιασμόθι Κερατέας Αττικής κατ εντολή μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς και λοιπών ατόμων που σχετίζονται με το κοινό ποινικό έγκλημα, με τους οποίους ο ο Hari Koka είχε γνωριστεί στην Α πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού με τη μεσολάβηση και καθοδήγηση του Χρήστου Πατουχέα του Παναγιώτη και της Σταυρούλας γεννηθέντος στις 23 – 11 1961 στο Οίτυλο Λακωνίας, ο οποίος επίσης βρίσκονταν επίσης έγκλειστος στην ίδια πτέρυγα των φυλακών και άλλων αγνώστων ατόμων. Στην ανωτέρω οικία διέμενε ο Χριστόδουλος Ξηρός και σε γενόμενη έρευνα βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός πολεμικών τυφεκίων, πυροβόλων πιστολιών, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών, καθώς και στρατιωτικών υλικών (χειροβομβίδες, βλήματα RPG και εκτοξευτήρες αυτών».

Οι καταθέσεις

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και αποκαλυπτικές καταθέσεις για το πως οι αρχές έφτασαν στα ίχνη των δυο ανδρών. Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση αστυνομικού ο οποίος αναφέρει: «Στις 9-1-2015 άγνωστος τηλεφώνησε στο 1014 και είπε: «Άκουσε καλά. Ο «Θεοχάρης» που λένε τα κανάλια ότι νοίκιασε το σπίτι του Ξηρού στην Ανάβυσσο είναι Αλβανός και λέγεται Χάρης Κόκα και είναι 40 χρόνων. Ψάξτε να τον βρείτε». Έκλεισε το τηλέφωνο πριν προλάβω να του κάνω διευκρινιστικές ερωτήσεις». Ιδιαίτερα σημαντική ήταν για τις αρχές και η κατάθεση του Ιωάννης Τσίτουρας, ο οποίος εισέπραττε για λογαριασμό της κόρης του το ενοίκιο για το σπίτι της Αναβύσσου. Είπε ο συγκεκριμένος μάρτυρας στην κατάθεσή του, όταν οι αστυνομικοί του έδειξαν τον 36χρονο κατηγορούμενο: «Από τις φωτογραφίες που μου επιδεικνύεται αναγνωρίζω το άτομο που μου συστήθηκε ως Χάρης Χρυσάκης , από τον οποίο παραλάμβαναν στο φαρμακείο το ενοίκιο για το σπίτι της Αναβύσσου».

Χρήστος Πατουχέας: Ο απότακτος ΕΚΑΜίτης που έγινε συνεργάτης του Ξηρού

patouxeasΟ 54χρονος Χρήστος Πατουχέας είναι ο ένας από τους δύο συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι ήταν συνεργοί του Χριστόδουλου Ξηρού. Συνελήφθησαν σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής αργά το απόγευμα της Τρίτης στην Καλαμάτα, ενώ λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι οδηγήθηκαν στο Εφετείο.

Ο  Πατουχέας ήταν απότακτος αστυνομικός της ΕΚΑΜ (Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας). Εκδιώχθηκε από το σώμα το 2002, όταν το όνομά του εμπλέχθηκε σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, αλλά και σε υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων.

Συγκεκριμένα, το 2012 συμμετείχε σε κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων εισάγοντας στην Ελλάδα περίπου 450.000 πακέτα, ενώ τα έσοδα που έχασε το κράτος από τους δασμούς έφταναν το ένα εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, φέρεται ότι πριν από μερικά χρόνια πέρασε ένα διάστημα από τις φυλακές, όπου γνωρίστηκε με βαρυποινίτη. Στο Οίτυλο Λακωνίας, όπου έμενε, παρουσιαζόταν ως συνταξιούχος αστυνομικός, που μάλιστα είχε αναλάβει επιχειρηματική δράση και ασχολείτο με αλατοπαραγωγή.

Το 2011, δε, είχε μιλήσει στο «Εθνος» για τη νέα του δραστηριότητα, χωρίς φυσικά να κρύβει ότι ήταν πρώην αστυνομικός της ΕΚΑΜ.

Ο Πατουχέας, όπως έγραφε το δημοσίευμα, είχε νοικιάσει μαζί με την οικογένειά του αλυκή της εκκλησίας και ήταν ένας από τους επτά κατοίκους που συνέχιζαν την παράδοση, παράγοντας το αφράλατο, το γνήσιο αλάτι της θάλασσας.

«Φέτος δεν πήγαμε πολύ καλά, αφού οι πολλές βροχές μείωσαν την πυκνότητα του νερού», είχε δηλώσει στην εφημερίδα.

Σημειώνεται ότι ο Πατουχέας ήταν παλιός γνώριμος των Αρχών, αλλά για υποθέσεις του κοινού ποινικού Δικαίου, ενώ ήταν γνωστός στους ανθρώπους της νύχτας.

Ποιος είναι ο δεύτερος συνεργός του Ξηρού

Ο δεύτερος είναι ένας 37χρονος Αλβανός υπήκοος, αυτός που φέρεται να εμφανιζόταν στον ιδιοκτήτη της μονοκατοικίας της Αναβύσσου αλλά και στους περίοικους ως υπαξιωματικός του πολεμικού ναυτικού με το όνομα «Θεοχάρης», ο ίδιος δηλαδή που αρχικώς νοίκιασε το σπίτι. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε συλληφθεί για υποθέσεις ναρκωτικών και αποφυλακίστηκε το 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο συλληφθέντες ανήκουν στην στενή επιχειρησιακή ομάδα Ξηρού και αμέσως μετά την σύλληψη Ξηρού διέφυγαν από την Αθήνα στην Καλαμάτα, τόπο καταγωγής του 54χρονου Έλληνα. Μάλιστα, οι δυο τους φαίνεται πως ήταν μεσολαβητές για την απόκτηση βαρύ οπλισμού, που βρέθηκε στις γιάφκες σε Ανάβυσσο και Λουτράκι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.