Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 23 Μαΐου 2015

102

ΕΥΓΕ στην κυβέρνηση. Κατάφερε να πετύχει άλλο ένα φιάσκο, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται όλη την εβδομάδα που διανύσαμε στον… ΦΠΑ! Λες και όλα τα άλλα τα έχουμε λυμένα! Από το σίριαλ «εδώ η συμφωνία, εκεί η συμφωνία, πού ’ν’ τη η συμφωνία», βγάλαμε τα κομπιουτεράκια και αρχίσαμε όλοι μαζί να κάνουμε προσθαφαιρέσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ! «Τέλεια η ιδέα σου, Γιάνη μου» είπαν στον Βαρουφάκη οι ξένοι, λέει ο ίδιος. Την ώρα που το έλεγε στον Χατζηνικολάου, ωστόσο, το Brussels Group συνεδρίαζε ερήμην του και μετέτρεπε την «τέλεια» ιδέα σε… λόγια ατάκτως ειρημένα!

ΤΟ ΘΕΜΑ είναι ότι η χώρα έχει φτάσει στο μη παρέκει, λεφτά δεν υπάρχουν και η κυβέρνηση, για μία ακόμα φορά, βλέπει το δέντρο και όχι το δάσος! Άντε και συμφωνήσαμε στον ΦΠΑ. Μήπως αυτό σημαίνει ότι πετύχαμε και τη συμφωνία; Ουδόλως. Άντε και πετύχαμε και τη συμφωνία και πήραμε την πολυπόθητη και χιλιοκαθυστερημένη δόση των 7 δισ. Και μετά; Το λύσαμε το πρόβλημα; Την ώρα που οι ξένοι ήδη μιλούν για τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, εμείς εδώ δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα ότι όσα δανεικά και να μας δώσουν, αντί να βγούμε από το τέλμα, θα βουλιάζουμε ολοένα περισσότερο. Με λίγα λόγια, χωρίς επενδύσεις, χωρίς ανάπτυξη, χωρίς θέσεις εργασίας, σύντροφοι, όσες συμφωνίες και να κλείσετε, όσα δανεικά και να πάρετε… μηδέν εις το πηλίκον!

ΤΩΡΑ ΘΑ πει κανείς, για ποιες θέσεις εργασίας και για ποια ανάπτυξη μιλάμε, όταν μόνο και μόνο από τα κυβερνητικά σχέδια για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και τις τουριστικές επιχειρήσεις, βάζουμε μπουρλότο στη μοναδική πηγή εσόδων που μας έχει απομείνει; Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που συναντήθηκαν την Τρίτη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπαν ξεκάθαρα στον Παυλόπουλο πως θα χαθούν πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας από το επόμενο έτος, εάν αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ σε ό,τι έχει να κάνει με τον τουρισμό. Καλέ, μην ανησυχείτε, όλο και κάποια τέλεια ιδέα θα κατεβάσει ο Γιάνης!

ΕΞΑΛΛΟΥ, το γεγονός ότι η… τέλεια ιδέα του για ΦΠΑ δύο ταχυτήτων εξόργισε μέχρι και το Μαξίμου οφείλεται, σύμφωνα με τον Γιάνη, στην… τρόικα εσωτερικού! Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Κατρούγκαλος! Τώρα, τι του φταίει η τρόικα εσωτερικού –η αντιπολίτευση, δηλαδή– όταν υποβάλει προτάσεις που προσκρούουν ακόμα και σε βασικούς κανόνες της κοινοτικής νομοθεσίας, μόνο ο Γιάνης το ξέρει! Που από τη δημιουργική ασάφεια πέρασε με ευκολία στην… μπαρούφα! Χωρίς να ρωτήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου του, που δεν μπορεί παρά να γνωρίζουν ότι ο ΦΠΑ διέπεται από το κοινοτικό δίκαιο και δεν μπορεί να είναι δύο ταχυτήτων ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής (σ.σ. μετρητά ή κάρτες), καμάρωνε για την… τέλεια ιδέα! Η άγνοια και ο ερασιτεχνισμός σε όλο τους το μεγαλείο!

ΕΙΧΑΜΕ άλλο ένα πρωτοφανές αυτή την εβδομάδα: το Μαξίμου να… διαψεύδει τον ίδιο τον πρωθυπουργό! Το ζήσαμε και αυτό! Διότι, ενώ από την ενημέρωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προέκυπτε ότι η Ελλάδα επιδιώκει συμφωνία σε δύο φάσεις –μία μικρή τώρα για άμεση χρηματοδότηση και μία μεγάλη το φθινόπωρο για οριστική αντιμετώπιση του θέματος του χρέους–, το Μαξίμου διευκρίνιζε λίγο αργότερα με non paper ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι… ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή η επίτευξη μιας ενιαίας συμφωνίας! Μπλέξατε τις γραμμές σας ή έτσι μας φάνηκε;

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, καταφέραμε με τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες μας, από την επομένη των εκλογών και μέχρι σήμερα, να αγχώσουμε ακόμα και… τη Μέρκελ! Η οποία δήλωσε ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος και πρέπει να καταλήξουμε επιτέλους στη ρημαδοσυμφωνία άμεσα! Και φυσικά, η ελληνική κυβέρνηση, κατά τις προσφιλείς της συνήθειες, επέστρεψε στα περί ρήξης και πιστωτικού γεγονότος, που υποτίθεται ότι είχε εγκαταλείψει! Όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι στις 5 Ιουνίου, αν δεν βρεθεί λύση, έρχεται το τέλος! Και αυτό, γιατί στις 5 Ιουνίου πρέπει να πληρώσουμε μία ακόμα δόση στο ΔΝΤ, με το ταμείο να είναι μείον!

Ο ΦΙΛΗΣ, για παράδειγμα, μας μίλησε για τις… ξεχασμένες κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι η μόνη οδός για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μας. Με λίγα λόγια, θέλει να παραδεχτούν οι εταίροι ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο –λες και δεν το ξέρουν!– και άρα να μας το ρυθμίσουν! Όχι να μας το διαγράψουν φυσικά, αυτά είναι παλιά ξεχασμένα προεκλογικά γράμματα, κιτρινισμένα στο συρτάρι!

ΜΕΤΑ τον Βαρουφάκη, μάλιστα, που επανήλθε με την απειλή «προτιμώ να πληρώσω μισθούς και συντάξεις, παρά διεθνείς υποχρεώσεις», και ο Φίλης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσουμε λεφτά στους δανειστές, γιατί προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πληρωμή των εσωτερικών της υποχρεώσεων. Πώς να μην προσέλθουν μετά στον διάλογο των διαπραγματεύσεων με καλή διάθεση οι δανειστές, όταν κάθε τρεις και λίγο τους απειλούμε ότι δεν θα τους πληρώσουμε; Άμα έχεις στρατηγική και σχέδιο, τι να λέμε!

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΓΜΗ στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος γίνεται το… έλα να δεις! Τι ρήξη, τι πιστωτικό γεγονός, τι επιστροφή στη δραχμή, απ’ όλα έχει ο μπαχτσές! Η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και ξεχωριστή εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ διοργάνωσε για να στείλει το μήνυμα του ανένδοτου στον Τσίπρα! Είχαν προηγηθεί, βέβαια, οι κορόνες Μηλιού και Νταβανέλου περί ρήξης, με στάση πληρωμών των δόσεων, με κρατικές τράπεζες, με φορολόγηση του κεφαλαίου και υποστήριξη αυτής της πολιτικής με κάθε μέσο, ακόμα κι αν πρόκειται για ρήξη με την ΟΝΕ! Πίσω, Γιάννη, τα καράβια…

ΣΕ ΑΥΤΟ το κλίμα, φυσικά, δεν θα μπορούσε παρά να επανέλθει δριμύτερος και ο… θεωρητικός της δραχμής Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος επιμένει σταθερά ότι δεν υπάρχει λύση για την ελληνική οικονομία εντός ευρώ. Ξανατάχθηκε υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι είναι μπόλικοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνούν μαζί του και προτιμούν τη ρήξη με τους δανειστές.

ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ο Λαφαζάνης να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, λόγω υπουργικής καρέκλας, ωστόσο, ως επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του κόμματος, που επηρεάζει και καμιά τριανταριά βουλευτές –να τα λέμε κι αυτά παραμένει συνεπής στις αρχές του και τάσσεται παγίως κατά των δανειστών, που επιδιώκουν την πλήρη υποταγή της χώρας, όπως λέει συνήθως. Τον τελευταίο καιρό, άλλωστε, όλο και πληθαίνουν οι αναρτήσεις του στον δικής του επιρροής ιστότοπο «Iskra», με τις οποίες ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και τάσσεται υπέρ της σκληρής διαπραγμάτευσης και της ρήξης, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αξιοπρεπής συμφωνία. Το πιο πρόσφατο δημοσίευμα, μάλιστα, ήταν ξεκάθαρο: ή συμφωνία συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα ή… καθόλου συμφωνία!

ΣΤΟ ΙΔΙΟ πνεύμα και ο Λεουτσάκος, ο οποίος συνήθως εκφράζει τις απόψεις των υπουργών της Αριστερής Πλατφόρμας Λαφαζάνη και Στρατούλη, μας είπε δεόντως… φιλοσοφικά ότι υπάρχει ζωή και εκτός ευρώ! Και ζωή μετά θάνατον μας λένε ότι υπάρχει, σύντροφε, αλλά δεν βιαζόμαστε να τη γνωρίσουμε, αν δεν σας πειράζει!

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ του λεγόμενου κόκκινου δικτύου, πάντως, ο Μηλιός, ο οποίος, θυμίζουμε, έχει παραιτηθεί από τη θέση του υπευθύνου οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και απελευθερωμένος πια από το κομματικό πόστο έχει πάρει φόρα, πέταξε ξανά τα βέλη του κατά του Βαρουφάκη και υποστήριξε ότι η στάση πληρωμών δεν θα έχει, λέει, καμία επίπτωση ως προς τη θέση της χώρας στο ευρώ! Παράλληλα, έστειλε μήνυμα και στον Τσίπρα να σταματήσει η κυβέρνηση να πατάει σε δύο βάρκες, γιατί στο τέλος θα… μπατάρει και θα πνιγεί!

ΟΣΟ ΓΙΑ τον Νταβανέλο, υποστήριξε ό,τι λέμε κι εμείς τόσο καιρό, εδώ που τα λέμε ότι οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν! Βέβαια, δεν έμεινε στη χρωματολογική κριτική, αλλά ξεκαθάρισε ότι η ρήξη είναι η μόνη διέξοδος και τάχθηκε και υπέρ των εκλογών. Ένα άλλο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, η Σόφη Παπαδόγιαννη, μας θύμισε μια άλλη αλήθεια, ότι η θέση «πάση θυσία στο ευρώ» δεν ήταν ποτέ θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι, αλλά τι να κάνουμε, συντρόφισσα, εμείς φταίμε που, απ’ όταν εκλεχτήκατε, κάνατε ό,τι μπορούσατε για να την ξεχάσουμε;

ΓΕΓΟΝΟΣ είναι ένα πάντως… Ότι, όσο περνάει ο καιρός και έρχεται –αλήθεια, έρχεται; η στιγμή της συμφωνίας, όλο και εντείνονται οι φωνές για ρήξη με τους δανειστές, καθώς όλο και περισσότερα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο χρόνος που εξασφάλισε η κυβέρνηση με τη συμφωνία – ο Θεός να την κάνει… της 20ής Φεβρουαρίου, τελικά, απέβη σε βάρος και της κυβέρνησης και της χώρας! Και ήδη, φυσικά, υπάρχουν βουλευτές που έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν οποιαδήποτε συμφωνία περιλαμβάνει νέα μέτρα.

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ «ΣΧΗΜΑ ΛΟΓΟΥ» ΠΟΥ ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ

Πολλά και αποκαλυπτικά όσα δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου αυτή την εβδομάδα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, μας είπε ότι η προεκλογική υπόσχεση πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινών πρωτοκλασάτων υπουργών, ότι θα καταργήσουν το μνημόνιο με έναν νόμο, ήταν απλώς ένα… σχήμα λόγου! Παράλληλα, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους και για την «περίφημη» συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, λέγοντας το αυτονόητο: ότι δεν επρόκειτο περί συμφωνίας, αλλά περί κοινού ανακοινωθέντος του Eurogroup, χωρίς καμία νομική υπόσταση! Στα λόγια μας έρχεσαι, πρόεδρε Ζωή! Δεν το λες και στους συντρόφους σου, που διαμαρτύρονται ότι οι ξένοι μάς κορόιδεψαν στις 20 Φεβρουαρίου κι εμείς τους πιστέψαμε;

Παρά το γεγονός, όμως, ότι η Ζωή υποστηρίζει πως εισπράττει από τον κόσμο αμέριστη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και πως κοινωνία και πολίτες «δεν μασάνε» από τις προσπάθειες όσων έχουν συμφέροντα να συνεχιστούν τα μνημόνια, δεν φαίνεται να συμφωνεί ούτε… με μία κυβερνητική πρόταση! Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος της Βουλής διαφώνησε σχεδόν σε όλα τα θέματα που συζητά το Μαξίμου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση κάνει υπερβολικές υποχωρήσεις.

Παράλληλα, ενώ δημοσίως στηρίζει αναφανδόν τον Τσίπρα, στη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μαθαίνουμε ότι ήταν αρκούντως επικριτική, αμφισβητώντας πολλές από τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού, τόσο για τις διαπραγματεύσεις και το αποτέλεσμά τους όσο και για θέματα λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας! Τα έχουμε ξαναπεί, ο Λαφαζάνης έχει το όνομα και η Ζωή… τη χάρη!

Ο ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ, Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ, Η ΣΚΥΛΛΑ ΚΑΙ Η ΧΑΡΥΒΔΗ!

Μετά την ελληνική επανάσταση του 1821, επιστράτευσε και την ελληνική μυθολογία! Ο λόγος για τον Δημήτρη Στρατούλη, φυσικά, ο οποίος από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου, με σαφή υπαινιγμό περί ηρωικής εξόδου της χώρας από το ευρώ, τώρα πέρασε στους άθλους του Οδυσσέα! Και δήλωσε, εξίσου ηρωικά –όπως τότε, στο Μεσολόγγι– ότι, αν η συμφωνία με τους δανειστές είναι η Σκύλλα και η χρεοκοπία η Χάρυβδη, «εμείς, σαν τον Οδυσσέα, θα περάσουμε ανάμεσα»! Ευτυχώς που έχουμε και τον Στρατούλη και νιώθουμε μια εθνική ανάταση πού και πού!

Την ίδια στιγμή, πάντως, σχολιάζοντας τα λεγόμενα Τσίπρα στο συνέδριο του Economist, δεν είδε καμιά διαφορά μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των κυβερνητικών πεπραγμένων, αφού συμπέρανε ότι οι κόκκινες γραμμές παραμένουν… κόκκινες! Ούτε ροζ, ούτε γκρι, μόνο κόκκινο βλέπει μπροστά του ο Στρατούλης! Εξάλλου, το βασικό του επιχείρημα είναι… συντριπτικό! Εάν θέλαμε σώνει και καλά συμφωνία υποταγής, λέει, θα την είχαμε κάνει από την πρώτη μέρα και δεν θα διαπραγματευόμασταν σκληρά επί τόσους μήνες! Η δημιουργική ασάφεια, τα μπρος πίσω, οι απειλές και οι μπαρούφες των ελληνικών προτάσεων δεν έπαιξαν ρόλο, λέτε δηλαδή. Ό,τι πείτε!

Και για να μην έχουμε αμφιβολία για το ποιος έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις, ο Στρατούλης μάς ξεκαθάρισε ότι η λύση δεν θα έρθει από τους «υπαλληλίσκους» της τρόικας, ούτε από τεχνικά κλιμάκια, ούτε από το Brussels Group, αλλά θα είναι πολιτική. Δεν θέλουμε να σε πικράνουμε, υπουργέ μου, απλώς σου θυμίζουμε ότι για να έρθει η πολιτική λύση, όπως παγίως έχουν δηλώσει άπαντες οι εταίροι και δανειστές μας, πρέπει πρώτα να δώσουν το «οκ» ακριβώς όλοι αυτοί που είπες – οι υπαλληλίσκοι, τα κλιμάκια και άλλοι τέτοιοι… ποταποί τύποι!

Τα σχόλια είναι κλειστά.