Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 2 Απριλίου 2016

578

Παλιό το κόλπο, αλλά τις περισσότερες φορές ατελέσφορο. Είναι η γνωστή ρήση που υιοθέτησε ο Ντίνος Ηλιόπουλος στην ταινία «Ο ατσίδας». «Στρίβειν δια του αρραβώνος». Στην ποδοσφαιρική ορολογία, η ίδια τακτική έχει άλλη βερσιόν: «Πέταξε την μπάλα στην εξέδρα».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει την περίοδο αυτή προφανείς λόγους να πετάει την μπάλα στο γήπεδο της διαφθοράς. Έτσι την περασμένη Τρίτη παρακολουθήσαμε ένα πολιτικό ντέρμπι, το οποίο έληξε χωρίς σκορ. Όλα ήταν μηδέν, καθώς το τερέν του γηπέδου ήταν σκέτος βούρκος. Ο τακτισμός που εφάρμοσε ο πρωθυπουργός έχει δοκιμαστεί πάρα πολλές φορές τα τελευταία 40 χρόνια, από τότε που η διαπλοκή και η κάθαρση μπήκαν στο πολιτικό λεξιλόγιο.

Όμως τέτοιες συζητήσεις δεν ωφέλησαν ποτέ, γιατί μια κυβέρνηση δεν έχει νόημα να καταγγέλλει, αλλά οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους και, όπου δεν υπάρχουν, να αναλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες. Τα θέματα διαπλοκής και κάθαρσης είναι πολύ σοβαρά, αλλά δεν προσφέρονται για σόου εντός Βουλής. Όποιος πολίτης παραβαίνει τους νόμους, παραδίδεται στη Δικαιοσύνη και εκείνη αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Πριν από περίπου 1,5 μήνα (στις 20 Φεβρουαρίου) επισημάναμε από αυτή τη σελίδα ότι «η Ελλάδα δημιούργησε ένα πρωτοφανές παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο είναι απολύτως βέβαιον ότι δεν πρόκειται να καταρριφθεί όσοι… αιώνες κι αν περάσουν». Και τονίζαμε ότι η χώρα μας, τη στιγμή αυτή, βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου σκηνικού, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας διεθνής οργανισμός που να μην ασχολείται με την… αφεντιά της. Και παραθέταμε όλα τα στοιχεία των εμπλεκομένων.

Και, βέβαια, δικαιωθήκαμε πανηγυρικά. Όμως ο Γιάννης Πρετεντέρης σε άρθρο του στα «Νέα» το πάει ακόμα πιο μακριά, γιατί, όπως τονίζει, η Ελλάδα δεν… υπάρχει. Ζούμε, γράφει, σε μια χώρα της οποίας τα θαλάσσια σύνορα τα φυλάει το ΝΑΤΟ, τα βόρεια είναι κλειστά, την είσοδο μεταναστών ελέγχουν η Frontex και Τούρκοι χωροφύλακες, την ανθρωπιστική κρίση την αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες, την Οικονομία, το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, τα δάνεια στις τράπεζες τα χειρίζονται οι υπάλληλοι ξένων τοποτηρητών, το Προσφυγικό το διαχειρίζονται οι ΜΚΟ.

Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν από λίγα χρόνια η Ελλάδα ήταν στις 20 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, είχε υποδομές, έκανε άψογους Ολυμπιακούς, ήταν ηγέτιδα στα Βαλκάνια – αυτοί που σήμερα μας κλείνουν τα σύνορα. Όλα αυτά είναι πικρές αλήθειες. Και αντί η κυβέρνηση να κατατείνει όλες τις προσπάθειές της στην αναγέννηση της χώρας επικρίνοντας βέβαια όλα τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, αλλά να αναγνωρίσει και όσα θετικά έγιναν, ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο του εθνικού διχασμού. Ο πρωθυπουργός πρέπει να αντιληφθεί ότι η εθνική συνεννόηση είναι, πλέον, μονόδρομος.

Κατ’ επιλογήν οι αντιδράσεις του Καμμένου. Γιατί όταν πριν από λίγες ημέρες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας αναφερόμενος στα Σκόπια δήλωνε ότι «Δεν θα απέρριπτα το σκέτο “Μακεδονία” για την ονομασία της γειτονικής χώρας», προκλήθηκε έντονη δυσαρέσκεια μόνον στο Μαξίμου. Το βέβαιο είναι πως, σε αντίθεση με τον Γιάννη Μουζάλα, δεν ήταν κουρασμένος και σίγουρα δεν έκανε λεκτικό λάθος. Είχε προηγηθεί η προκλητική δήλωση στις 29 Ιανουαρίου του 2016, όταν ο ίδιος βουλευτής είχε υποστηρίξει πως «οργανώσεις όπως η 17 Νοέμβρη είχαν ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου»!

Στις 25 Ιανουαρίου του 2015 ο Μάκης Μπαλαούρας εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής Ηλείας με τον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας στις πολιτικές του αποσκευές περγαμηνές από την Αριστερά. Γεννημένος το 1950 στα Λεχαινά της Ηλείας, σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΑΣΟΕΕ) και έκανε το μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Στη μεταπολιτευτική περίοδο υπήρξε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών ΑΣΟΕΕ, στέλεχος του «Ρήγα Φεραίου», του ΚΚΕ Εσωτερικού και της ΑΚΟΑ. Ως φοιτητής της ΑΣΟΕΕ ο Μάκης Μπαλαούρας συνελήφθη στις 13 Φεβρουαρίου, στην πρώτη κατάληψη – συγκέντρωση του Πολυτεχνείου.

Ήταν ο μοναδικός Έλληνας που κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εμφανίστηκε -στο δικαστήριο- (στη γνωστή ως «Δίκη των 11») με εμφανή τα σημάδια των βασανιστηρίων. Προσελήφθη με διαγωνισμό στην Τράπεζα της Ελλάδος στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και ως συνδικαλιστής έχει αναλάβει διάφορες θέσεις ευθύνης: πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος και υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων, προεδρείο της ΟΤΟΕ και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ. Είναι μέλος του προεδρείου του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», εκπροσωπώντας το σε Βερολίνο, Γενεύη, Χάγη.

Οι φίλοι του, που γνωρίζουν πολύ καλά τον Μάκη, υποστηρίζουν ότι παρά την επιτυχημένη σταδιοδρομία του σε… καπιταλιστικούς θεσμούς, ποτέ δεν ξεκόλλησε από τις αριστερίστικες ιδεοληψίες της νιότης του.

ΟΙ ΓΚΑΦΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΑΚΟ ΝΟΥΜΕΡΟ

Ούτε στις πιο εμπνευσμένες επιθεωρήσεις του καλοκαιριού δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν τέτοιο… νούμερο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όμως και ο υπουργός της κ. Δημήτρης Μάρδας ξεπερνούν τη φαντασία εδώ και πολύ καιρό. Ο κ. Μάρδας για άλλη μια φορά φρόντισε, είτε από αφέλεια είτε δυστυχώς επειδή το πιστεύει, να διασκεδάσει τους πάντες, ακόμη και τους συναδέλφους του υπουργούς και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ψάχνοντας στο Google θυμήθηκε ότι υπάρχει κι εκείνος ο περιβόητος νόμος για την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση όσων θέλουν να πάρουν άδεια παραμονής για την Ελλάδα. Επενδύοντας 250.000 ευρώ όλοι έχουν το δικαίωμα να γίνουν πολίτες της Ελλάδος και φυσικά γιατί όχι ακόμη κι αυτοί οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες που φεύγουν από την καταχνιά του πολέμου στη Συρία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Πριν τους πρόσφυγες – επενδυτές ο κ. Μάρδας είχε κι άλλες εμπνεύσεις! Τον περασμένο Απρίλιο ο ίδιος είχε προκαλέσει σάλο και πανικό στο πανελλήνιο όταν βγήκε σε πρωινή εκπομπή και είπε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για συντάξεις. Φυσικά η γκάφα του έφτασε άμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου, του τράβηξαν το αφτί και μέσα σε λίγες ώρες ξαναβγήκε και δήλωσε ότι τελικά… βρήκε τα χρήματα.

Και να ’ταν μόνο αυτό; Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο ο Μάρδας επανήλθε επιβεβαιώνοντας τη φήμη του γκαφατζή, κάνοντας λόγο για δημιουργία «θερινού Νταβός» στην Ελλάδα. «Η σκέψη είναι να γίνει ένα κέντρο των τεχνών και της φιλοσοφίας, που σημαίνει να γίνει ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο διεθνών συνεδρίων σε κάποιο, μάλλον ακατοίκητο νησί και στο πλαίσιο όλης αυτής της διαδικασίας να υπάρχει και μια περίοδος όπου θα συναντώνται αρχηγοί κρατών κατά το καλοκαίρι και θα έχουμε το λεγόμενο θερινό Νταβός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μόλις λίγο καιρό πριν ο Μάρδας προέβη στην απίστευτη δήλωση για την Τουρκία, λέγοντας: «Ή διπλωματική λύση ή πόλεμος!».

Μπορεί για κάποιους με τη δήλωση περί προσφύγων – επενδυτών να το… τερμάτισε, αλλά φαίνεται ότι ο κ. Μάρδας θα τους διαψεύσει όλους!

Τα σχόλια είναι κλειστά.