Ειδησεογραφικό site

Στο Πέταλο 21 Ιουνίου 2014

114

ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ της κυβέρνησης φαντασιωνόταν ο Αλέξης Τσίπρας για τις 26 του Μάη και τελικώς πάμε για ανατροπή των εσωκομματικών συσχετισμών στην Κουμουνδούρου, με την προεδρική πλειοψηφία να αποσυντίθεται και το αριστερό ρεύμα να γελάει χαιρέκακα με τα παθήματα του Αλέξη.

ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΕ άλλο, τους είχε προειδοποιήσει ότι θα τους χαλάσει τα καλοκαιρινά μπάνια, αφού για πολλοστή φορά προέβλεψε εκλογές τον Οκτώβριο, εξαιτίας της αδυναμίας συγκρότησης πλειοψηφίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΟΠΩΣ ΟΛΑ δείχνουν, μόνο τα δικά του μπάνια θα χαλάσουν, καθώς θα αναζητεί εν μέσω καύσωνα κινήσεις κατευνασμού όχι μόνο του Λαφαζάνη, αλλά και του Τσακαλώτου, ο οποίος μαζί με άλλους 52 της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής στροφής του προέδρου.

Ο ΑΛΕΞΗΣ, βαθιά επηρεασμένος από τα ταξίδια του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και εσχάτως στη Φρανκφούρτη, όπου ο Ντράγκι τον χαρακτήρισε «καλό παιδί» της ευρωζώνης, έστω και αν εμφανίζεται για λόγους εντυπώσεων άτακτος, επιχειρεί στροφή προς τα κεντροαριστερά και χαϊδεύει τα αυτιά και των σοσιαλδημοκρατών και των χριστιανοδημοκρατών, στηρίζοντας Γιούνκερ για πρόεδρο της Κομισιόν.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ η δίψα για εξουσία υπερτερεί οποιουδήποτε άλλου ιδεολογήματος, ο Αλέξης ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία και ασκεί την τακτική των κυβιστήσεων και στο εσωτερικό, ανοίγοντας την πολιτική του στο κεντροαριστερό ακροατήριο. Η ανάγκη συμμαχιών για να κυβερνήσει είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική, καθώς διαπιστώνει ότι κυβέρνηση της Αριστεράς γιοκ και συνεργασία με τους «ψεκασμένους» του Καμμένου είναι λιγάκι αδύνατον να επιτευχθεί, αφού θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.

ΤΟ ΔΡΟΜΟ άνοιξε ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος δήλωσε δημοσίως ότι οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά ενδιαφέρουν πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής επιχείρησε να κλείσει προς το παρόν τη συζήτηση περί εθνικής διαπραγματευτικής στρατηγικής για το θέμα του χρέους.

ΑΥΤΗ ΤΗΝ οδό επιχειρεί να διανοίξει και ο Αλέξης με την παρέμβασή του στην παρουσίαση του βιβλίου των Γ. Βαρουφάκη, Τζέιμς Κ. Γκάλμπρεϊθ και Στιούαρτ Χόλαντ. Παρουσία ενός σοσιαλδημοκρατικού κοινού, στο Βυζαντινό Μουσείο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ρεαλιστής και προσγείωσε τους συντρόφους του σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» του χρέους.

«ΘΕΩΡΟΥΜΕ τη διαγραφή του χρέους αναγκαία, γιατί είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη. Ωστόσο, ενώ τη θεωρούμε αναγκαία, δεν τη θεωρούμε ταυτόχρονα και από μόνη της ικανή» και πρόσθεσε: «Ακούω πολλές φορές ότι το δίλημμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ρήξη ή ρεαλισμός. Ανοησίες… Η ρήξη και ο ρεαλισμός δεν είναι ετερώνυμες, αλλά συμπληρωματικές έννοιες. Ρήξη χωρίς σχέδιο ρεαλιστικό οδηγεί σε ήττα, σημαίνει ενσωμάτωση. Ρήξη με σχέδιο ρεαλιστικό οδηγεί σε νίκη και σημαίνει ανατροπή».

ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ, μεταφραζόμενο σε απλά ελληνικά και για να το καταλάβουν και οι σύντροφοί του στην Κουμουνδούρου: Ξεχάστε όσα λέγαμε προεκλογικά περί ανατροπών και «κουρέματος» χρεών και προσγειωθείτε ανωμάλως στην πεζή πραγματικότητα της εξουσίας, που απαιτεί ρεαλισμό και συμμάχους εντός και εκτός Ελλάδος.

ΑΥΤΑ ΤΟΝ συμβουλεύουν οι φίλοι του εξ Αμερικής, αυτά του συνιστούν να πράξει και οι πολιτικοί καθοδηγητές του και τον πιέζουν να εφαρμόσει οι προσωπικοί του φίλοι, όπως ο Νίκος Παππάς. Ακόμη και αποχωρήσαντες από το ΠΑΣΟΚ, όπως η Λούκα Κατσέλη, του συνιστούν ρεαλισμό και σοσιαλδημοκρατικοποίηση των επιλογών του. Η τελευταία, όπως λένε οι κακές γλώσσες, τον βοήθησε στις ευρωεκλογές, αλλά απογοητεύτηκε από το συνολικό αποτέλεσμα της συνεργασίας με τους κομματικούς καρεκλοκένταυρους της Κουμουνδούρου, οι οποίοι λειτουργούν με τη λογική του κόμματος του 4% και αγνοούν την κοινωνία.

 ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ

Είναι ο πιο θορυβώδης οικονομολόγος, που προκαλεί τα φώτα της δημοσιότητας όχι μόνο με τις απόψεις του για την κρίση στην Ελλάδα, αλλά και με το ροκ στιλ του τεχνοκράτη που έχει πλασάρει στην ελληνική τηλεοπτική αγορά. Διαχρονικός φίλος της οικογένειας Παπανδρέου και σημερινός σύμβουλος επί οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανήλθε στη δημοσιότητα μετά τις ευρωεκλογές, με ένα συλλογικό βιβλίο των Τζέιμς Κ. Γκάλμπρεϊθ, Στιούαρτ Χόλαντ και του ιδίου με τίτλο «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ». Η παρουσίαση του βιβλίου προκάλεσε σχόλια, αφού η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αποτέλεσε ένα άνοιγμα στο κεντροαριστερό ακροατήριο. Ο Αλέξης, σαν άλλος Ιανός, ακολούθησε μια διπρόσωπη τακτική, αγγίζοντας τις ευαίσθητες χορδές ενός κοινού με σοσιαλδημοκρατικές καταβολές. Ο δε φίλος του Γ. Βαρουφάκης εγκατέλειψε την ιδέα του «κουρέματος» του χρέους, καταθέτοντας άλλες ρεαλιστικές προτάσεις με τις οποίες, όπως υποστήριξε, θα μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά 40% σε βάθος χρόνου. Λέτε να προαναγγέλλει την κωλοτούμπα του Αλέξη και στο θέμα του «κουρέματος» του χρέους;

petalo2106b

ΚΑΙ ΠΡΙΝ αλέκτορα φωνήσαι τρις, ακόμη και 53 προεδρικοί αντέδρασαν στην πολιτική στροφή του Αλέξη και στο μοίρασμα μελλοντικών ρόλων της Κουμουνδούρου που προοιωνίζονται και αξιώματα εξουσίας, καταθέτοντας κείμενο κριτικής στην πολιτική Τσίπρα και στην παρέα του.

ΜΑΛΙΣΤΑ, του βγαίνουν από τα αριστερά προλαβαίνοντας στη γωνία τον Λαφαζάνη, ο οποίος ετοιμάζεται να ασκήσει σκληρή κριτική στις κωλοτούμπες του Τσίπρα και να ζητήσει κυβέρνηση της Αριστεράς με ΚΚΕ, Αλαβάνο και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επιδιώκοντας να διατηρήσει τα κομματικά κεκτημένα. Η αριστερίστικη εσωκομματική αντιπολίτευση, όσο και αν σιώπησε στις εκλογές για να μην κατηγορηθεί για υπονόμευση, τόσο θα αξιοποιήσει το ρήγμα στην προεδρική πλειοψηφία για να ενισχύσει τις αριστερές τάξεις της.

ΕΚΕΙ ΛΟΙΠΟΝ που ο Αλέξης παρέα με τον Νίκο Παππά, τον ινστρούχτορά του Αλέκο Φλαμπουράρη και τον οικονομικό εγκέφαλο Γιάννη Δραγασάκη είχε σχεδιάσει τη στροφή προς τα κεντροαριστερά, να σου οι 53 με τον Ευ. Τσακαλώτο και τον Θ. Δρίτσα και καμιά δεκαριά βουλευτές και 43 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να καταθέτουν κείμενο ρήξης της προεδρικής πλειοψηφίας.

«ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ της προεκλογικής περιόδου παροξύνθηκαν φαινόμενα που υπονομεύουν τη συλλογικότητα και τραυματίζουν την ψυχή της Αριστεράς. Τόσο η αδρανοποίηση των εκλεγμένων οργάνων κι η ενίσχυση εξωθεσμικών κέντρων αποφάσεων, όσο και η αποχαλίνωση του παραγοντισμού και της διγλωσσίας, έπληξαν τη δημοκρατία κι έφθειραν την αποτελεσματικότητα» αναφέρουν, ασκώντας έντονη κριτική στον τρόπο λειτουργίας της ηγετικής ομάδας.

ΤΑ ΠΥΡΑ ΤΟΥΣ στρέφονται στην επικοινωνιακή στρατηγική των ευρωεκλογών, βάζοντας στο στόχαστρό τους τα ανοίγματα προς το κέντρο, ενώ θέτουν εμμέσως πλην σαφώς θέμα συμμαχιών προς τα αριστερά. «Στην πραγματικότητα, με έναν τέτοιο λόγο (σ.σ. των ευρωεκλογών) πετυχαίνουμε ακριβώς το αντίθετο: Να αφήνουμε τον κόσμο μας ιδεολογικά και πολιτικά απροετοίμαστο μπροστά στον κυρίαρχο λόγο και να φαινόμαστε ως καρικατούρα του ΠΑΣΟΚ της λαϊκομετωπικής περιόδου» σημειώνουν οι πρώην σωματοφύλακες του Αλέξη.

ΠΟΙΟΝ ΚΟΣΜΟ, σύντροφοι, αφήνετε απροετοίμαστο; Το ακροατήριο του 4% ή την εκλογική δεξαμενή του 26%; Άβυσσος η ψυχή των 53 προεδρικών, οι οποίοι, όπως λέει και η λαϊκή παροιμία, «δεν φτάνουν το γάιδαρο και βαράνε το σαμάρι». Δηλαδή, αφού δεν μπορούν να πυροβολήσουν τον Αλέξη, θέλουν να τον θέσουν σε επιτροπεία για το μοίρασμα των επίζηλων θέσεων.

ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ο Αλέξης διεμήνυσε μέσω συνεργατών του ότι «δεν γίνεται, ενώ έχουμε κερδίσει τις εκλογές και η κυβέρνηση αποσταθεροποιείται, εμείς να δίνουμε την εικόνα εμφυλίου… και να βγάζουμε τα μάτια μόνοι μας», οι διαφωνούντες προεδρικοί δεν πρόκειται να σιωπήσουν, καθώς επιδιώκουν τώρα την ανακατανομή των συσχετισμών στο εσωτερικό της ομάδας του Αλέξη έναντι των ρεαλιστών.

ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να μας διαφεύγει το γεγονός ότι μεταξύ των υπογράφων που κοσμούν το κείμενο περιλαμβάνονται ονόματα στενών συνεργατών, όπως οι Τ. Κορωνάκης, Ηρώ Διώτη και Ράνια Σβίγκου, στενή συνεργάτις του Πάνου Σκουρλέτη. Είναι γνωστό όμως στους παροικούντες την Κουμουνδούρου ότι τα συγκεκριμένα στελέχη αποτελούν πολιτικά τεκνά κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου, τα οποία δεν καλοβλέπουν τα ανοίγματα του προέδρου.

ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ επιχείρησαν κάποιοι καλοθελητές να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, διοχετεύοντας πληροφορίες ότι η κίνηση των 53 αποτελεί «μαξιλάρι» του προέδρου απέναντι στις πιέσεις του Λαφαζάνη και των συνιστωσών που βράζουν από τις στροφές της ηγεσίας, τόσο δεν μπορούν να αποκρύψουν την έντονη ανησυχία του προέδρου.

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ που στοιχειώνει τον Αλέξη είναι μήπως η προσπάθεια ανα-σύνθεσης της προεδρικής πλειοψηφίας, όχι μόνο στο κόμμα, αλλά και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στα εξ ων συνετέθη, με φόντο και τις διεργασίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, όπου το ενδεχόμενο να προκύψει κάτι άλλο στο πολιτικό σκηνικό παραμένει πάντα ζωντανό.

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ VS ΛΑΦΑΖΑΝΗ

«Όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα…» λέει ο στίχος και κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Κουμουνδούρου, όπου το παζλ των εσωκομματικών διαφοροποιήσεων συμπλήρωσαν οι «πασοκογενείς» του Αλέξη Μητρόπουλου. Με ένα 17σελιδο κείμενο σύρουν τα εξ αμάξης στον Λαφαζάνη και καλούν εμμέσως πλην σαφώς τον Αλέξη να λάβει επιτέλους αποφάσεις. Σιγά μην έμενε πίσω στην κριτική η Σοσιαλιστική Τάση, που χαρακτηρίζει «γραφική» την πρόταση περί προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ, ενώ καταφέρεται με δηλητηριώδη βέλη κατά των λαφαζανικών, σημειώνοντας ότι στις ευρωεκλογές «ο λαός απέρριψε τις προτάσεις της “δραχμικής”, “ευρωπολεμικής” ή “αντιευρωπαϊκής” Αριστεράς». Στο απυρόβλητο δεν μένει ούτε η προεδρική φρουρά της Κουμουνδούρου, την οποία προειδοποιούν πως «ή θα ενώσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας σε οργανωτική-πολιτική-ιδεολογική αντιμνημονιακή βάση ή θα βαυκαλιζόμαστε με τη σταθερότητα των “ανάδελφων” εκλογικών μας ποσοστών, που όμως δεν κλονίζουν τη μνημονιακή πορεία». Τουτέστιν λένε στον Αλέξη: «Ή στρέφεις το καράβι προς τα κεντροαριστερά ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταντήσει ανάδελφο κόμμα της αντιπολίτευσης».

Τα σχόλια είναι κλειστά.