Σαμαράς: Η Ελλάδα, πρώτα ο Θεός, βγαίνει οριστικά από την εποχή των μνημονίων- Ενα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία θα ήταν μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη (Βίντεο)
«Αυτήν την ώρα, ένα θερμό επεισόδιο θα ήταν μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη» τονίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και συστήνει προσοχή, υπομονή και επιμονή στους χειρισμούς. «Στη διεθνή πολιτική εκείνο που κερδίζει πάντα είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός και όχι οι σπασμωδικές αντιδράσεις» σημειώνει σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» και στην εφημερίδα «Σημερινή» και προσθέτει: «Έχουμε εγκαίρως προβλέψει να ενισχυθεί η θέση μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν χωράει καμία συζήτηση, είναι απαράγραπτα. Τώρα, όμως, δεν είμαστε πια μόνοι μας. Πιστεύω ότι και άλλοι στηρίζουν τη θέση μας και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Να σας πω πώς το αισθάνομαι. Στη διεθνή πολιτική, στη σκακιέρα αυτή που είναι όλες οι χώρες, δεν αρκεί να έχεις δίκιο αλλά να έχεις και επαρκή στηρίγματα, ώστε να βρεις το δίκιο σου. Και αυτήν τη στιγμή αυτό γίνεται».
O κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι με την πολιτική και συνεργασία Αθηνών -Λευκωσίας δημιουργήθηκε «μια ομπρέλα ισχυρή και αποτρεπτική πάνω από την Κύπρο» και διαβεβαιώνει ότι η συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι απόλυτη.
Επισημαίνει ότι οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πράγματι μία πρόκληση, και παρατηρεί: «Δεν θέλω να πω ότι συγκρίνονται με την εισβολή του ’74. Και δεν πρέπει εμείς οι ίδιοι να δίνουμε τέτοια εικόνα. Από κοινού, η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν βάλει πολύ ψηλά, στην ευρωπαϊκή πια ατζέντα, την ανάδειξη και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες μας». Θεωρεί ως «πολύ καλή ιδέα» την πραγματοποίηση πανεθνικής διάσκεψης για το Κυπριακό, αλλά επισημαίνει ότι χρειάζεται πολύ σοβαρή προπετοιμασία για να μην καταστεί «μια θεατρική παράσταση για εσωτερική κατανάλωση». Αναφορικά με το ενιαίο αμυντικό δόγμα, εκτιμά ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δημιουργούνται νέες δυνατότητες για την αμυντική θωράκιση της Κύπρου.
Ο κ. Σαμαράς, θεωρεί πάρα πολύ ουσιαστική την αυριανή σύνοδο κορυφής στο Κάιρο και εξηγεί: «Οικοδομεί τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Δεν στρέφεται κατά ενός οποιουδήποτε λαού. Αυτή η σταθερότητα αφορά όλους τους λαούς και την θέλουμε για όλους τους λαούς της περιοχής. Νομίζω πια το καταλαβαίνουν οι περισσότεροι. Πιστεύω ότι γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκουμε συνομιλητές και γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκουμε και ουσιαστικά περιθώρια σύγκλισης. Και συμφερόντων και απόψεων».
Σε ερώτηση για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Αν ανακοπεί αυτή η πορεία της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης, που είναι πολύ σημαντική για την οικονομία, το καταλαβαίνει ο καθένας -μην έχετε αμφιβολία- ότι αν βγαίναμε από αυτόν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της σοβαρότητας και της εξυγίανσης, τότε επόμενο είναι να επιστρέψεις σε μνημόνια, να μπεις στη διαδικασία της επαιτείας, της απομόνωσης της χώρας, της αίσθησης αδυναμίας της χώρας παγκοσμίως. Γιατί οι πάντες γράφουν γι’ αυτό. Γράφανε πριν, τώρα θα γράφουν δύο φορές, γιατί έχουμε φάει τον γάιδαρο, μας έμεινε η ουρά. Αν επιστρέψουμε στον γάιδαρο θα είναι τραγικό. Και φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο θα είχε φοβερές αρνητικές επιπτώσεις και στα εθνικά μας θέματα. Δηλαδή η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Φανταστείτε τώρα η Ελλάδα να επιστρέψει στα ιλιγγιώδη ελλείμματα, την ανάγκη πρόσθετου δανεισμού, σε ανεξέλεγκτο χρέος. Εκεί που γίναμε προπύργιο σταθερότητας, να γίνουμε ο αδύναμος κρίκος ξανά, σε μια αποσταθεροποιημένη πλέον Μέση Ανατολή. Και, επομένως, ο καθένας αυτό να το σκεφτεί από μόνος του, ποια Ελλάδα θέλει. Την Ελλάδα της σοβαρότητας και της σταθερότητας ή την Ελλάδα, η οποία οδηγεί τον ελληνικό λαό σε μια βέβαιη χρεοκοπία. Και πότε η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή; Νομίζω η απόφα
«Προπύργια σταθερότητας Έλλάδα και Κύπρος»
Ο Αντώνης Σαμαράς απαντώντας σε ερώτηση κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη,. για το τι πρέπει να περιμένει ο Έλληνας πολίτης από δω και πέρα είπε: «Περάσαμε τα πολύ δύσκολα πιστεύω και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αυτά, τώρα, τα δύσκολα τα αφήνουμε πίσω. Μία πολιτική διάσταση θέλω μόνο να θέσω, ότι το 2012 η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης. Πολλοί προεξοφλούσαν τότε την έξοδό μας από το ευρώ, το 2013 αντίστοιχα η Κύπρος πέρασε από πολύ δύσκολες στιγμές. Σήμερα όμως Κύπρος και Ελλάδα είμαστε προπύργια σταθερότητας πρώτα απ’ όλα για ολόκληρη την περιοχή της αν. Μεσογείου και το λέω αυτό γιατί όχι και τα δύο, αλλά ένα από τα δύο κράτη ή δεν είχαν καταφέρει να μείνουν στο ευρώ ή είχαν διακόψει ή τραυματίσει σχέσεις με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Φανταστείτε την απομόνωση που θα είχαν υποστεί και φανταστείτε κάτι τέτοιο πόσο θα στοίχιζε στα εθνικά μας θέματα».
Και πρόσθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός: «Πολύ σύντομα λοιπόν πιστεύω ότι η κρίση θα περάσει και στις δύο χώρες. Η Κύπρος πάει ήδη καλύτερα. Η Ελλάδα, πρώτα ο Θεός, βγαίνει οριστικά από την εποχή των μνημονίων, αλλά θα παραμείνουμε, πέρα και πάνω από οτιδήποτε σχέσεις με οποιουσδήποτε δανειστές, όταν αυτές τελειώσουν, εγώ θα επιμείνω σε ένα δρόμο που λέγεται σταθερότητα, σοβαρότητα, μεταρρυθμίσεις, για το καλό του μεγάλου αγαθού που λέγεται ανάπτυξη. Ετσι νομίζω ότι ενισχυόμαστε γεωπολιτικά και οικονομικά».
Αιχμές κατά Τουρκίας: «Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, η πολιτική της δεν έχει σχέση με τον 21ο αιώνα»
Τη στήριξή του στις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης εξέφρασε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης, ενώ άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική της δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο, και με τα ήθη που διέπουν τις διακρατικές σχέσεις τον 21ο αιώνα».
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενώ για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας σημείωσε ότι «η αρχή της συναντίληψης και η αρχή του συντονισμού των δύο πλευρών μας ήταν και παραμένει αναλλοίωτη, σταθερός πυλώνας και παντός καιρού».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός προωθεί τη συνεννόηση με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου. Κατά την επίσκεψή του στο Καίρο και την τριμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιχειρηθεί η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος σε αυτή την κατεύθυνση. Το γεγονός ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου είναι σε κακό σημείο βοηθά τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμαιναν ότι η Ελλάδα αποφεύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία έντονη αντίδραση της Τουρκίας και πολύ περισσότερο σε ένα θερμό επεισόδιο. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει αποκλιμάκωση της έντασης με αποχώρηση της Τουρκίας και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον κ. Νταβούτογλου την εβδομάδα που μας πέρασε και το ταξείδι του κ. Αβραμόπουλου για να συντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν. Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι πίσω από τις κινήσεις τη ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει η πρόθεση συζήτησης και επιδίωξης λύσης με την Τουρκία.
Η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο, τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και ευρύτερα για την γειτονιά μας δήλωσε ο πρωθυπουργός και έστρεψε τα πυρά του κατά της Τουρκίας: «Ειδικότερα, ως προς την Κύπρο, η Τουρκία για άλλη μια φορά, δυστυχώς, επέλεξε να ακολουθήσει πολιτική που δεν έχει σχέση με το διεθνές δίκαιο, που δεν έχει καμία σχέση με τα ήθη που διέπουν τις διακρατικές σχέσεις τον 21ο αιώνα». Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με σύνεση και νηφαλιότητα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και απευθυόμενος πορς τον κ. Αναστασιάδη τόνισε: «στηρίζουμε, φίλε Πρόεδρε, πλήρως την απόφασή σας να αναστείλετε τη συμμετοχή σας στις δικοινοτικές συνομιλίες έως ότου συντρέξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι η τουρκική πλευρά θα εργασθεί προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις αυτές».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή που όπως είπε πράγματι δοκιμάζεται. Ανέφερε συγκεκριμένα ανέφερε: «Η ρευστότητα και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, για την οποία τεράστια ευθύνη φέρει το Ισλαμικό Κράτος, παρουσιάζεται σήμερα σαν μια δύναμη απίστευτης βαρβαρότητας, η δράση της οποίας αναδιατάσσει περιοχές και σύνορα, προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Είναι ένας ακραίος ζηλωτισμός στο όνομα θρησκειών, ιδιοτελείς στοχεύσεις κρατών της περιοχής, κατάρρευση άλλων, καθημερινά δράματα ανθρώπων που ξεριζώνονται από τη γη τους και αναζητούν την τύχη τους αλλού, διογκώνοντας το ήδη τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα. Δημιουργεί λοιπόν αυτή την καινούρια δύναμη, με την έννοια του φαινομένου το λέω το “δύναμη”, ένα μείγμα, η έκρηξη του οποίου απειλεί να λάβει σήμερα πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις».
Απευθύνθηκε και προς τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο: «Μακαριότατε, βρίσκεται η τραγική μοίρα των Χριστιανών της Ανατολής, οι οποίοι αναγκάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες να εγκαταλείπουν τις πανάρχαιες κοιτίδες τους».
Κλείνοντας αναφέρθηκε στο ταξίδι στο Κάιρο σε συνδυασμό με την ανάγκη ευρύτερης περιφερειακής συνεννόησης: «Παράγοντες που την εμποδίζουν πρέπει να τεθούν στο περιθώριο. Ελλάδα και Κύπρος κινούνται σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση. Μεθαύριο, το ίδιο σκηνικό συνεννόησης και συνεργασίας θα επαναληφθεί μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως στο Κάιρο, τη φορά αυτή με τη συμμετοχή και της Αιγύπτου, ηγέτιδας δύναμης του αραβικού και του μουσουλμανικού κόσμου».
Πηγή: protothema.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.