Ειδησεογραφικό site

Με το όνομα και τα σύμβολά του το ΠΑΣΟΚ στη Δημοκρατική Παράταξη- Βενιζέλος: Η Δημοκρατική Παράταξη είναι ήδη μία πραγματικότητα – Θέλουμε να είναι Ελιά συν και όχι Ελιά μείον – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

60

Εξαιρετικό δείγμα θεωρεί την Ελιά ο Ευ.Βενιζέλος, που ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει την αυτονομία του ως μέλος αλλά και το πολιτικό «βάρος» που του προσδίδει η διαδρομή του. Επίθεση στην περίοδο Καραμανλή με αιχμές στον Γιώργο Παπανδρέου

Το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει στην κεντροαριστερή “ομπρέλα” της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης ενόψει των επόμενων εκλογών, αλλά θα διατηρήσει το όνομα, τα σύμβολα και την πολιτική κληρονομιά που του παρέχει η διαδρομή του στον τόπο, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, στην τοποθέτησή του στην έναρξη του διήμερου συνεδρίου στην Αθηναίδα, για την προετοιμασία του Ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με πολιτικούς συντάκτες, να “δεσμεύσει” ουσιαστικά και τους “δύο χώρους”, αυτόν του ΠΑΣΟΚ και εκείνον της κεντροαριστεράς, ώστε να μην αφήνει ελεύθερο πεδίο ανάπτυξης πολιτικών πρωτοβουλιών είτε από τον Γ.Παπανδρέου, είτε από οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο, ενόψει των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που διαφαίνονται στον ορίζοντα της προεδρικής εκλογής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση, τόσο κατά του προκατόχου του, όσο και κατά των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, αφήνοντας ξανά αιχμές για συγχωροχάρτι από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βενιζέλος: «Η Δημοκρατική Παράταξη θέλουμε να είναι Ελιά συν και όχι Ελιά μείον. Το εγχείρημα της Ελιάς ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα. Κάποιοι όμως ξεχνούν πόσο δύσκολο ήταν να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Ξεχνούν τις ευθύνες την περιόδου 2004-2009».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δέχεται άδικη κριτική.

Σε σχέση με την οικονομική πολιτική ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας. «Η Εθνική Στρατηγική είναι τα 7 βήματα εξόδου που παρουσίασα από την κρίση και το μνημόνιο. Πηγαίνουμε σε ένα συνέδριο που θα απαρτίζεται από προοδευτικές δυνάμεις. Οι ανάγκες της χώρας τρέχουν και οι οικονομικοπολιτικές εξελίξεις τρέχουν».

Σχετικά με το έλλειμμα ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «To δημοσιονομικό μας έλλειμμα είναι στο 1,2%. Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να ανταποκριθεί στην κρίση στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική οικονομία.

Υπάρχουν σοβαρές τράπεζες που λένε ότι το έλλειμμα είναι 115% του ΑΕΠ και όχι 175%. Υπάρχουν σοβαρές τράπεζες που λένε ότι το έλλειμμα είναι 115% του ΑΕΠ και όχι 175%.

Τα θετικά αποτελέσματα των τραπεζών στα stress tests είναι δείγμα ότι η οικονομία ανακάμπτει. Είναι δείγμα ότι θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣΑποφασισμένος να προχωρήσει στην ανασύνθεση της Δημοκρατικής Παράταξης χωρίς τον κ. Γιώργο Παπανδρέου είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Παπανδρέου κάνει ό,τι μπορεί γα να δείξει την απροθυμία του να συμμετέχει στη νέα αυτή προσπάθεια σωτηρίας του κόμματος, μετά το εγχείρημα της Ελιάς στις ευρωεκλογές.

Από το Ηράκλειο την περασμένη εβδομάδα μίλησε για ένα νέο ξεκίνημα, παίρνοντας ταυτόχρονα αποστάσεις από τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τα ποσοστά των ευρωεκλογών και δεδομένου ότι ο νομός Αχαΐας χάνει μία έδρα λόγω πληθυσμιακών μεταβολών, τότε είναι εξαιρετικά απίθανο ο κ. Παπανδρέου να εκλεγεί εκεί.

Ετσι, εάν θελήσει να επανεκλεγεί βουλευτής, θα πρέπει να αλλάξει περιφέρεια.

Το βέβαιο είναι πως ως τότε ο κ. Βενιζέλος θα έχει ολοκληρώσει την «αποπαπανδρεοποίηση» του κόμματος και θα έχει εισάγει το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα φάση, στη οποία οι φίλα προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό, στο βαθμό που δεν θα συμμετέχουν στην προσπάθεια της Δημοκρατικής Παράταξης, θα έχουν θέσει εαυτόν εκτός Χαριλάου Τρικούπη.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου ανεβάζουν τον πήχη του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Παράταξης, μιλώντας για ένα «εθνικό πολιτικό γεγονός». Ο προγραμματισμός στο δρόμο για το συνέδριο πρόκειται να περάσει από τρία στάδια.

Αρχικά, το Νοέμβριο, κλιμάκια στελεχών από τις πλευρές που θα συγκροτήσουν τη Δημοκρατική Παράταξη θα ταξιδέψουν σε όλους τους δήμους της χώρας.

Έπειτα, το Δεκέμβριο, θα οργανωθούν ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις θεματικού και τοπικού χαρακτήρα.

Το ιδρυτικό συνέδριο θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο, χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία, καθώς θα πρέπει να συνδυαστεί με κάποιο σαββατοκύριακο, κατά το οποίο ο κ. Βενιζέλος δεν θα έχει υποχρεώσεις εκτός Ελλάδας ως υπουργός Εξωτερικών.

ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Του Γιώργου Γερόπουλου

Στις 3 Σεπτέμβρη του 1974 γεννήθηκε το νέο στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο την 1η Νοέμβρη του 2014 πέρασε στην ιστορία και τη θέση του φιλοδοξεί να καταλάβει η Δημοκρατική Παράταξη. Όσο και εάν σύμβολα, όνομα και αναμνήσεις διατηρηθούν, η Δημοκρατική Παράταξη ουδεμία σχέση έχει με το κραταιό Κίνημα, όπως και η Ελλάδα του 2014 ουδεμία σχέση έχει με τις προσδοκίες και τις ελπίδες για την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης.

Χθες, στην αίθουσα Αθηναΐδα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έβαλε τη σφραγίδα του στο νέο πολιτικό φορέα που θα αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ εν μέσω πολλών διαφωνιών και αμφιβολιών για την επιτυχία του εγχειρήματος. Στόχος του είναι να αντιμετωπίσει σε πρώτη φάση τις έντονες αντιδράσεις από την κίνηση των «75», των παπανδρεϊκών στελεχών και άλλων κορυφαίων, όπως του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και να κάμψει τη λευκή απεργία άλλων στελεχών που απέχουν διακριτικά κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας από το εγχείρημα.

Η αποτυχία της Ελιάς δεν προοιωνίζεται θετικό αποτέλεσμα για το νέο φορέα, αφού πέραν της Χαριλάου Τρικούπη και των γνωστών εκπροσώπων διαφόρων κινήσεων η προσπάθεια δεν έχει συγκινήσει την κοινωνία.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Έξαλλου, όπως ανακοινώθηκε, στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή συμμετέχουν:

Από το ΠΑΣΟΚ, τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές, οι γραμματείς των τομέων Πολιτικής και Δράσης, πρώην βουλευτές και προβεβλημένα στελέχη από την αυτοδιοίκηση και τα μαζικά κινήματα, στελέχη από την οργανωτική δομή του Κινήματος και οι γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών.
Εκπρόσωποι από τη Συμφωνία για Νέα Ελλάδα, όπως οι Αναγνωστόπουλος Κώστας, καθηγητής Πολυτεχνείου Ξάνθης, Αλεξανδρής Πάνος, δικηγόρος, Δόλλης Δημήτρης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Καρδαράς Ευθύμης, επικοινωνιολόγος, υποψήφιος Ελιάς, Μίχας Γιάννης, πρώην νομάρχης Πειραιά, Μουζάκης Σήφης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, και Μπιτσαξής Πάνος, δικηγόρος, πρώην γενικός γραμματέας Αθλητισμού.

Εκπρόσωποι από τη Δυναμική Ελλάδα, όπως οι Μάνος Επιτροπάκης και Σπύρος Νικόπουλος, από τη Μεταρρυθμιστική Αριστερά μεταξύ των άλλων οι Νίκος Μπίστης και Κώστας Πέτρουλας, καθώς και μέλη των κινήσεων Νέοι Μεταρρυθμιστές, Πολιτεία 2012, Πρωτοβουλία Β, Pes Activists, όπως και όλοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Ελιάς.

ΑΡΧΕΣ ΓΕΝΑΡΗ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Ιανουαρίου και θα συμπέσει με την ουσιαστική έναρξη της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, οπότε και θα συνδυαστεί με την εκλογική ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού και την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Πονοκέφαλο για τον κ. Βενιζέλο αποτελεί η απάντηση που πρέπει να δώσει στους διαφωνούντες και εάν αυτή θα συνοδευτεί από πειθαρχικά μέτρα, ενώ κομβικό σημείο όλων αυτών είναι εάν θα συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης ο Γιώργος Παπανδρέου. Πολλοί πάντως στοιχηματίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου επιδιώκουν να βρεθούν κάτω από την ίδια κομματική στέγη.

Το στοίχημα για το νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της παράταξης είναι εάν η Δημοκρατική Παράταξη θα καταφέρει στο διαγκωνισμό με το Ποτάμι για τη διεκδίκηση του χώρου να κόψει πρώτη το νήμα ή θα επιβεβαιωθούν τα ευρήματα δημοσκοπήσεων που δείχνουν μάχη μέχρις εσχάτων για την επιβίωση του νέου κομματικού σχήματος.

Απουσία με ηχηρή παρουσία στις εξελίξεις

Το Παρίσι επέλεξε ο Γιώργος Παπανδρέου ως τόπο απόδρασης από την πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ηχηρό μήνυμα διαφωνίας με την κατάργηση του ΠΑΣΟΚ και την αντικατάστασή του από το νέο σχήμα. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται έως τις 4 Νοεμβρίου στην Πόλη του Φωτός για μια σειρά διαλέξεων και θα απουσιάσει από την Αθηναΐδα, όπως ακριβώς έκανε και με το εγχείρημα της Ελιάς.

Το στίγμα των προθέσεών του έδωσε με την ομιλία του στο Ηράκλειο, όπου διαφοροποιήθηκε πλήρως από τη στρατηγική του Ευ. Βενιζέλου, άφησε σαφείς αιχμές για επιχείρηση κατάργησης του ΠΑΣΟΚ και κατέθεσε πρόταση για το θέμα του χρέους, ανοίγοντας παράθυρο ευρύτερων κυβερνητικών συγκλίσεων και εξ αριστερών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα παπανδρεϊκά στελέχη εκτιμούν ότι η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να δημιουργήσει ένα όχημα των δικών της φιλοδοξιών, γι’ αυτό, όπως υποστηρίζουν, έχει αποκλείσει διαφωνούντες από τη στελέχωση της Δημοκρατικής Παράταξης.

Με την ομιλία του στο Ηράκλειο, για την οποία δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από τη Χαριλάου Τρικούπη, έθεσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί, ενώ με τη φράση «Πάμε», που θύμισε το προεκλογικό σύνθημα του 2009, έδωσε σήμα συστράτευσης του παπανδρεϊκού στρατοπέδου εν όψει των μελλοντικών κινήσεών του.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποφασίσει ότι δεν χωρά στο κομματικό κουστούμι του κ. Βενιζέλου, έξαλλου ούτε και ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα τον ήθελε στα πόδια του, γι’ αυτό και προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και να μην κατέλθει υποψήφιος της Δημοκρατικής Παράταξης.

Ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αφού αναμένει να διαμορφωθεί το τελικό σκηνικό και να αποφασίσει το χρόνο των κινήσεών του. Έως τότε θα συνεχίσει τις επαφές του με πρώην και νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κοινοβουλευτικά στελέχη που σήμερα τοποθετούνται στους ανεξάρτητους και θα ανθίσταται στις αφόρητες πιέσεις παπανδρεϊκών να κινηθεί άμεσα προς τη δημιουργία νέου κόμματος.

«Η παράταξη υπάρχει και θα υπάρχει» τόνισε στη δευτερολογία του με την οποία έκλεισαν οι εργασίες της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Το κλείσιμο των εργασιών

“Η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είναι ήδη μία πραγματικότητα, είναι ήδη μία πολιτική οντότητα και αυτή είναι η πρώτη μας επιτυχία“. Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την δευτερολογία του, με την οποία έκλεισε τις διήμερες εργασίες της ΕΟΕΣ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για ένα συνέδριο που θα αποτελέσει μεγάλο πολιτικό γεγονός προγραμματικού χαρακτήρα.

“Ο τρίτος πόλος είναι εφικτός“, είπε, “σπάει τον διπολισμό που είναι ούτως ή αλλως τεχνητός“. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο χαρακτήρας της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης έχει ήδη ξεκαθαρίσει, αποδίδοντας στον νέο σχηματισμό ρόλο εγγυητή της εθνικής σταθερότητας.

“Η παράταξη υπάρχει και θα υπάρχει“, είπε, σημειώνοντας όμως ότι υπάρχει και η ευθύνη του πολίτη, που είναι “κύριος της μοίρας του”, αφού για να σεβαστούν τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών οι εταίροι μας θα πρέπει πρώτα να τις σεβαστούμε εμείς.

“Η χώρα εχει αλλάξει σελιδα. Οι δείκτες της οικονομίας είναι ευοίωνοι“, είπε, κρούοντας όμως τον κώδωνα του κινδύνου ότι το σύστημα είναι εύθραυστο και επαναλαμβάνοντας ότι είναι δυνατό μέσα σε πέντε ημέρες να χαθούν οι θυσίες πέντε ετών.

“Εμείς, ως Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, δεν θέλουμε να παίξουμε κανέναν θεσμικό ρόλο πέραν αυτού που θα μας αναθέσει ο λαός στις επόμενες εκλογές που ελπίζω να γίνουν το 2016, αλλά αν κάποιος τις προκαλέσει, και νωρίτερα. Δεν επιζητούμε κανέναν αυξημέρο ρόλο. Δεν πάσχουμε από κυβερνητισμό, αλλά έχουμε υψηλό φρόνημα ευθύνης”, είπε.

Θέτοντας τις δύο προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος, μίλησε για :

1) Ολοκλήρωση της προσπάθειας διαπραγμάτευσης και αλλαγή σελίδας, αφού βεβαίως τελειώσει η τρέχουσα αναθεώρηση ώστε να εκταμιευθεί η τελευταία δόση και να ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος στις 31 Δεκεμβρίου, κάτι που επανέλαβε ότι θα γίνει χωρίς νέα μέτρα.

2) Διαμόρφωση της λεπτομερούς αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

“Μπορούμε”, είπε, κάνοντας λόγο για συγκινητικό οιωνό, όπως ‘διάβασε’ το χθεσινό δείπνο με τους πρώην βουλευτές του κινήματος, που “είναι παρόντες, θέλουν να μετάσχουν”, όπως είπε.

Αναφερόμενος στους 180, ρώτησε “ποιος μας έχει πεί ότι υπάρχουν οι 121 εναντίον;”. Εκτός άν, όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση υπολογίζει στις ψήφους της ΧΑ…

“Οι επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν το 2016. Αν κάποιος τις εκβιάσει, οι εκλογές θα κριθούν προεκλογικά” είπε ακόμα χαρακτηριστικά.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.