Ειδησεογραφικό site

Περισυνελέγησαν πέντε νεκροί από τη θάλασσα – Πολύωρη μάχη για τη διάσωση των επιβατών του Norman Atlantic

53

Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω ενίσχυσης των ανέμων και με χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχίζεται από εναέρια μέσα η επιχείρηση μετεπιβίβασης των επιβατών από το πλοίο «Norman Atlantic» στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά χθες τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο.

Επιβεβαιώνεται από τις ιταλικές αρχές οι αρχικές πληροφορίες της κρατικής ιταλικής τηλεόρασης  RAI  και έκαναν λόγο για 5 νεκρούς σε στο γκαράζ του Norman Atlantic. Οι νεκροί, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά περισυνελέγησαν από την θάλασσα και όχι μέσα από το πλοίο.

Στους 329 ανέρχεται έως τώρα ο αριθμός των διασωθέντων επιβατών του πλοίου «Norman Atlantic», σε σύνολο 478 (επιβάτες και πλήρωμα), σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή. Στο πλοίο περιμένουν ακόμη 149 άτομα.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν ελληνικά και ιταλικά ελικόπτερα Super Puma και στην περιοχή πνέουν ΒΔ άνεμοι 6-7 μποφόρ. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η ευρύτερη περιοχή αναμένεται να πληγεί από καταιγίδα τις επόμενες ώρες. Η κατάσταση θα βελτιωθεί προς το μεσημέρι, όταν αναμένεται να βγει ήλιος. Βασικό πρόβλημα παραμένουν οι νοτιάδες που δημιουργούν μεγάλα κύματα και δυσκολεύουν το έργο των διασωστικών συνεργείων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο, είναι υπό πλήρη έλεγχο ενώ οι ιταλικές αρχές έχουν μεταφέρει υγειονομικό προσωπικό επί του πλοίου προκειμένου να παρέχουν βοήθεια στους υπόλοιπους επιβαίνοντες.

Η επιχείρηση μετεπιβίβασης επιβαινόντων σε παραπλέον ιταλικό πολεμικό σκάφος εγκαταλείφθηκε λόγω ενίσχυσης των ανέμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν τραυματίες στο πλοίο, ούτε υπάρχει αναφορά για αγνοούμενους.

Ανακούφιση μετά από ώρες αγωνίας για 49 διασωθέντες που έφτασαν στην Ιταλία

Κατάφερε τελικά να δέσει μετά από περιπλάνηση που θυμίζει Οδύσσεια στα λιμάνια της Ιταλίας το Spirit of Piraeus με τη βοήθεια ρυμουλκών λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Το ελληνόκτητο φορτηγό που ήταν από τα πρώτα πλοία που έφτασαν κοντά στο πληγωμένο Norman Atlantic, κατάφερε να περισυλλέξει συνολικά 49 ναυαγούς, εκ των οποίων οι 25 Έλληνες και νωρίτερα το βράδυ αποδεσμεύτηκε και έπλευσε προς το Μπρίντιζι για να αποβιβάσει τους ναυαγούς. Μάλιστα ήδη στην Ιταλία, στο Λέτσε, κοντά στο Μπρίντιζι, έφτασε ένα C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, για να παραλάβει τους Έλληνες ναυαγούς. Στο Norman Atlantic παραμένουν 162 άνθρωποι που διασώζονται από ελικόπτερα.

Στις εικόνες που έδειξαν τα Ιταλικά Μέσα ενημέρωσες, φαίνονται εξαντλημένοι και με εγκαύματα στα πόδια οι πρώτοι διασωθέντες να αποβιβάζονται στο λιμάνι. Στο Μπρίντιζι ο καιρός ήταν άγριος, οι άνεμοι δυσχέραναν την προσπάθεια του μεγάλου πλοίου να μπει στο λιμάνι και μάλιστα με ελάχιστη βοήθεια από το μοναδικό ρυμουλκό του λιμανιού – καθώς τα άλλα έχουν σπεύσει κοντά στο Norman Atlantic – και τελικώς αποφασίσθηκε το Spirit of Piraeus να αλλάξει ρότα και να κατευθυνθεί προς το λιμάνι του Μπάρι για να βρει εκεί καταφύγιο.

Τα ελληνικά μέσα διάσωσης

Δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχουν πλέον στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του ιταλικού επιβατηγού πλοίου NORMAN ATLANTIC, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ, που όπως είναι γνωστό διαθέτει επίσης ελικόπτερο, πλησιάζει την Κέρκυρα.

Τέλος 2 αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν προσγειωθεί στα αεροδρόμια του Λέτσε και του Μπάρι για να παραλάβουν Έλληνες διασωθέντες.

Δεν μπόρεσαν να το ρυμουλκήσουν

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών σταμάτησε η διαδικασία ρυμούλκησης του «Norman Atlantic» σε λιμάνι της Ιταλίας,ενώ όπως έγινε γνωστό από το αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας RCC ROMA το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Spirit of Piraeus» μαζί με τους 49 διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic αναμένεται να καταπλεύσει στο Μπάρι και όχι στο λιμάνι του Πρίντεζι της Ιταλίας όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Στο πλοίο μεταξύ των 49 επιβαινόντων είναι 27 Έλληνες.

Χθες διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός 67χρονου Ελληνα ο οποίος στην προσπάθειά του να κατέβει από το πλοίο τραυματίστηκε σοβαρά στη γλίστρα διάσωσης επιβατών. Στην ίδια γλίστρα βρίσκονταν και η γυναίκα του η οποία διεσώθη και μεταφέρθηκε με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Πρίντεζι της Ιταλίας.

Το χρονικό της απίστευτης και επικίνδυνης περιπέτειας

Ένα ναυτικό ατύχημα χωρίς προηγούμενο είναι αυτό που σημειώθηκε στην Αδριατική, ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Ιταλία, τα ξημερώματα της Κυριακής και έθεσε σε κίνδυνο την ζωή 478 ανθρώπων αλλά και δοκίμασε την ετοιμότητα και τις αντοχές τριών κρατικών μηχανών: της ιταλικής, της ελληνικής και της αλβανικής.

«Το πιο πιθανό είναι από τον έντονο κυματισμό τα οχήματα να χτυπούσαν στα σίδερα του γκαράζ και να προκλήθηκαν σπινθήρες», λέει στο newpost ο πρόεδρος της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, προσπαθώντας να εξηγήσει τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης του πλοίου και απείλησε 478 ψυχές.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 4  τα ξημερώματα. Στο πλοίο σήμανε συναγερμός, οι επιβάτες έντρομοι φόρεσαν ζεστά ρούχα και βγήκαν στο πιο ψηλό κατάστρωμα. Τους απειλούσαν οι φλόγες και τα τεράστια κύματα που ξεπερνούσαν τα δέκα μέτρα.

Λίγη ώρα αργότερα ο Ιταλός καπετάνιος του «Νorman Atlantic» εξέπεμψε το δραματικό SOS.

Αμέσως ξεκίνησε μια δραματική επιχείρηση διάσωσης που συντόνιζαν οι ιταλικές αρχές, ενώ μέχρι και τις 9 το πρωί 8 ελληνικά και ιταλικά παραπλέοντα επιβατηγά πλοία έσπευσαν στο σημείο και προσπάθησαν να το προσεγγίσουν.

Η πρώτη σωσίβια λέμβος με 150 επιβάτες έπεσε στη θάλασσα. Από αυτούς, μέχρι και τη μία το μεσημέρι μόνο 33 είχαν καταφέρει να μετεπιβιβαστούν στο πλοίο  «Spirit of Pireaus», λόγω της έντονης τρικυμίας.

Στο μεταξύ, ελικόπτερα του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σημείο του ναυαγίου, ενώ δύο πυροσβεστικά πλοιάρια ξεκίνησαν από Πάτρα και Ηγουμενίτσα, με στόχο να φτάσουν στην Αδριατική και να ριχτούν στη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Λίγο πριν τη μία το μεσημέρι τα σκάφη της πυροσβεστικής επέστρεψαν στις βάσεις τους, καθώς ήταν αδύνατο να ταξιδέψουν με τόσο κακό καιρό, λόγω και του μικρού τους μεγέθους.

Στις 2 το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι μόνο ένα ελληνικό superpuma κατάφερε να «διασπάσει» την καταιγίδα και να φτάσει στο σημείο του ναυαγίου. Αποφασίστηκε να ξεκινήσει η από αέρος μεταφορά των επιβατών στα παραπλέοντα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν το ελληνικό ελικόπτερο και 8 ιταλικά.

Στις 5 το απόγευμα έκανε το γύρο του κόσμου η δυσάρεστη είδηση για τον νεκρό επιβάτη.

Ο ελληνικής υπηκοότητας Δούλης Γεώργιος και η σύζυγός του Θεοδώρα, προσπάθησαν με τη «γλίστρα» του πλοίου που στο μεταξύ είχε το πλήρωμα ενεργοποιήσει, να επιβιβαστούν σε σωσίβια λέμβο. Ο άνδρας έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε ενώ η σύζυγός του εγκλωβίστηκε στη «γλίστρα» και περισυνελέγη και μεταφέρθηκε ασφαλώς με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Πρίντεζι της Ιταλίας.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια, ξεκίνησε η ρυμούλκηση του πλοίου προς την Ιταλία κι ενώ τα ελικόπτερα είχαν ήδη παραλάβει μέχρι τότε 165 από τους επιβαίνοντες στο πλοίο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.