Ειδησεογραφικό site

Έμπλεξαν οι γραμμές της κυβέρνησης – Ο Σκουρλέτης θέλει εκλογές ή δημοψήφισμα, αν δεν υπάρξει συμφωνία – Ο Στρατούλης λέει να κυβερνήσουμε και ο Μητρόπουλος μιλάει για ρήξη και δημοψήφισμα

47

Και ενώ η νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αύριο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό κύμα στη Μεσόγειο, δίνει νέα τροπή στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και πιθανόν να κρίνει την πορεία που θα έχουν οι συζητήσεις, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβασμός. «Είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβασμός», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση θα επεξεργαστεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμβιβασμός, δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης που εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς την πληρωμή των συντάξεων και μισθών του Απριλίου.

Είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβασμός, δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και καταλόγισε στην πλευρά των δανειστών ακαμψία ιδεολογικού χαρακτήρα.

Αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο ανέφερε ότι δικαιολογείται εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης.

Όσον αφορά τα εργασιακά, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι αποκαθίσταται σταδιακά το περιβάλλον στο οποίο θα διαπραγματευθούν οι εργαζόμενοι με τους εργοδότες, ενώ χαρακτήρισε τα εργασιακά κεκτημένα, σημείο πολιτισμού.

Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι οι συλλογικοί φορείς έχουν τοποθετηθεί θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και μάλιστα αρκετοί από αυτούς έχουν ζητήσει την επίσπευση της αύξησης, καθώς έχουν αντιληφθεί ότι έχει μειωθεί δραματικά η αγοραστική δύναμη του κόσμου.

Άλλη άποψη από τον Σκουρλέτη έχει ο Στρατούλης

Απέκλεισε το ενδεχόμενο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρά το γεγονός ότι ο Π. Σκουρλέτης επανέφερε το σενάριο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση εμπλοκής με τους δανειστές.

Η κυβέρνηση θα επεξεργαστεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμβιβασμός, δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης. Αντίθετα, το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη σε περίπτωση που δεν δεχθούν οι δανειστές τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, απέκλεισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων μιλώντας στον realfm 97,8.

«Το πρόβλημα δεν είναι αν καταθέσαμε ή όχι πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δημοσιονομικά αποτελεσματικό. Είναι ιδεολογικό και πολιτικό. Η διαφορά είναι ιδεολογική και πολιτική. Εμείς από το ευρύτερο υπουργείο Εργασίας και ο κ. Σκουρλέτης και εγώ καταθέσαμε μεταρρυθμίσεις που λένε “επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις”, “επανέρχεται ο κατώτατος μισθός”, “αναστέλλεται επ’ αόριστο η λειτουργία της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος”, και περιγράφουμε τι συνέπειες έχει αυτό οικονομικές και από πού θα τα βρούμε. Τη δαπάνη δηλαδή για τη μη μείωση των συντάξεων από ποια έσοδα και με ποιους τρόπους θα τα καλύψουμε. Το θέμα δεν είναι αν έχουμε ή δεν έχουμε προτάσεις κοστολογημένες. Το θέμα είναι ότι διαφωνούν οι άνθρωποι. Θέλουν να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μνημόνια στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Στρατούλης.

Και πρόσθεσε: «Και υπάρχει και ένας πολιτικός στόχος. Σου λέει “όσο αντιδρούμε, όσο τους δημιουργούμε πρόβλημα, όσο τους λέμε ότι πρέπει να συνεχίσουν τις ίδιες πολιτικές του μνημονίου, ή θα τους ρίξουμε, γιατί κάποια στιγμή ο λαός δεν θα έχει υπομονή, θα γκρεμίσουμε αυτή την κυβέρνηση και θα είναι μία αριστερή αντιμνημονιακή παρένθεση ή θα τους αναγκάσουμε να ενσωματωθούν, να τους εξευτελίσουμε, να τους ταπεινώσουμε με αυτόν τον τρόπο και την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και όπως τους προηγούμενους πρωθυπουργούς, τον Σαμαρά, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Παπαδήμο, που ήταν αναλώσιμοι, να καταστήσουμε και αυτούς αναλώσιμους, προκειμένου τα συμφέροντά μας να μην διακυβευτούν”. Αυτό είναι το πολιτικό ζήτημα και το έχει καταλάβει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και μας στηρίζει σε αυτή τη μάχη που θα έχουμε».

Μητρόπουλος: «Σκηνικό ρήξης και αδιέξοδο, βλέπω δημοψήφισμα»

Για σκηνικό ρήξης και αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους,  μίλησε  ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος.

«Βλέπω πλήρες αδιέξοδο και σκηνικό ρήξης. Δεν βλέπω να επιτυγχάνεται συμβιβασμός. Βλέπω ότι είναι ανέφικτος ο συμβιβασμός και κυρίως ο έντιμος συμβιβασμός άρα φαίνεται ότι πάμε σε ρήξη», ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή της Ελλης Στάη στα Παραπολιτικά.

Σε ερώτηση αν βλέπει εκλογές ή Δημοψήφισμα ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι βλέπει δημοψήφισμα αλλά όχι για παραμονή ή όχι στο ευρώ αλλά για τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
«Ανεξαρτήτως έκβασης, ανεξαρτήτως έντιμου συμβιβασμού ή ρήξης, βλέπω δημοψήφισμα απόρριψης τρίτου μνημονίου.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει το δημοψήφισμα, είτε προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές είτε όχι» είπε ο κ. Μητρόπουλος.

Σε ερώτηση τι θα κάνει η κυβέρνηση αν ο λαός στο δημοψήφισμα απορρίψει την ατζέντα των δανειστών, είπε ότι πιστεύει ότι οι δανειστές θα το ξανασκεφτούν και δεν θα προχωρήσουν σε ρήξη.

Χρηματοδότηση από την άλλη εβδομάδα περιμένει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύριος Τσίπρας θα διατυπώσει αύριο, Πέμπτη, το πλαίσιο των θέσεων και των προσδοκιών που έχει η Αθήνα, ζητώντας από την κυρία Μέρκελ να ξεκαθαρίσει η πλευρά των δανειστών τις προθέσεις της το συντομότερο, καθώς τις τελευταίες δέκα ημέρες αυξάνονται αφόρητα οι πιέσεις προς τη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός θα διαμηνύσει ότι η Αθήνα αναμένει το αργότερο την επόμενη εβδομάδα να ξεκλειδώσει η ρευστότητα και η χρηματοδότηση προς τη χώρα μας. Έτσι κι αλλιώς υπάρχει στις 30 Απριλίου ένα ορόσημο, επί του οποίου οι δανειστές οφείλουν να πάρουν θέση: Ολοκληρώνεται η ενδιάμεση αξιολόγηση της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Άρα οι «θεσμοί» πρέπει να αξιολογήσουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και των συγκλίσεων, που έχει γίνει μέχρι σήμερα και ανάλογα να στηρίξουν την ελληνική οικονομία. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει ολοκληρωτική σύμπτωση απόψεων δηλαδή, οφείλουν να εγκρίνουν ένα μέρος έστω της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

Υπό το σκεπτικό αυτό το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκφράζουν αισιοδοξία για μία κάποια λύση μέχρι τέλος Απριλίου και θεωρούν ότι οι δανειστές δεν μπορούν να υπεκφύγουν από την προθεσμία αυτή. Τουναντίον, η πλευρά των δανειστών και ιδιαίτερα οι «σκληροί» αρέσκονται να μιλούν για τον Ιούνιο, αφήνοντας την κατάσταση στην ελληνική οικονομία να «σέρνεται», επικαλούμενοι ότι δεν υπάρχει οριστική συμφωνία.

Η μεγάλη συζήτηση αρχίζει από το σημείο εκείνο και πιθανόν αυτό να τεθεί και στην κυρία Μέρκελ αύριο, χωρίς να είναι σαφές με ποιο τρόπο: Εάν δηλαδή οι εταίροι επιμείνουν να έχουν κλειστή τη στρόφιγγα της ρευστότητας, παρότι έχουν σημειωθεί συγκλήσεις και παρακάμψουν την ημερομηνία «σταθμό» της 30ης Απριλίου, αρνούμενοι έστω και μερική χρηματοδότηση, πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό αρχίζουν να κυκλοφορούν τα σενάρια και οι «προειδοποιήσεις» της κυβέρνησης ότι θα καταφύγει στις κάλπες, αν και από επίσημες πηγές δεν συνδέεται η στάση των δανειστών στο τέλος του Απριλίου με πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, οι οποίες τοποθετούνται μάλλον μέσα στον Ιούνιο και ανάλογα με την τελική στάση των εταίρων. Ωστόσο τα σχετικά σενάρια επιμένουν, με δεδομένη και την επιμονή της κυβέρνησης να περιμένει κινήσεις από τους δανειστές την άλλη εβδομάδα.

Για αρκετούς επίσης η κίνηση της κυβέρνησης να συγκεντρώσει υπό ενιαίο έλεγχο όλα τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ενταγμένη σε ένα σχεδιασμό να αντέξει πιθανόν πιέσεις στην οικονομία από πιθανές εκλογές – κι αυτό παρότι από κοινοτικές πηγές διευκρινιζόταν χθες βράδυ ότι αυτή η κίνηση ήταν αίτημα και απαίτηση των «θεσμών» και όχι αυτόνομη πρωτοβουλία της κυβέρνηση

Τα σχόλια είναι κλειστά.