Ειδησεογραφικό site

«Ο πόλεμος αρχίζει όταν θέλεις, αλλά δεν τελειώνει όταν θέλεις»

130

«Ο ΠΟΛΕΜΟΣ αρχίζει όταν θέλεις, αλλά δεν τελειώνει όταν θέλεις» αναφέρει ο Μακιαβέλι και ταιριάζει γάντι στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, βλέποντας τις δημοσκοπήσεις να μην επιβεβαιώνουν τον αέρα του νικητή, κήρυξε έναν ανηλεή πόλεμο προσωπικά εναντίον του Σαμαρά, ευελπιστώντας να προσποριστεί κέρδη από το Μπαλτάκος-gate.

ΕΥΣΕΒΕΙΣ οι πόθοι του αρχηγού, αλλά τα μέσα που χρησιμοποιεί μάλλον οδηγούν σε έναν ιδιότυπο κοινωνικό και πολιτικό εμφύλιο. Φαντασιώνεται ο Αλέξης ότι ο πόλεμος σύντομα θα τελειώσει, με τελική μάχη αυτή των εθνικών εκλογών. Ωστόσο, φοβάται, αλλά δεν το ομολογεί, ότι η ώρα αυτή αργεί και το φιλοθεάμον κοινό (βλ. λαός) θα κουραστεί από τις αλλεπάλληλες πλην διαψευσθείσες προβλέψεις του.

«ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗ συμμορία στα κυβερνητικά γραφεία», «κοινοβουλευτικός λιποτάκτης», «παρακράτος Σαμαρά», είναι μερικές μόνο από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Αριστεράς και της Προόδου, από τη Λάρισα και την Καρδίτσα, επιχειρώντας να πολώσει το πολιτικό κλίμα. Το έχουμε ξαναγράψει: όσο διαπιστώνει δημοσκοπική στασιμότητα, τόσο θα οξύνει το λόγο του, υπερβαίνοντας τον πολιτικό πολιτισμό της Ανανεωτικής Αριστεράς.

ΕΜΦΑΝΗΣ η αδυναμία της Κουμουνδούρου να διευρύνει το εκλογικό ακροατήριό της και απέλπιδα η προσπάθεια να περιχαρακώσει το χώρο της, ειδικά τώρα που τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων καταγράφουν αδυναμία αξιοποίησης ακόμη και της υπόθεσης Μπαλτάκου, που έπληξε ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων καταγράφουν την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει κεφάλι και να αγκομαχά για να καταγράψει πρωτιά στο φωτοφίνις. GPO, Metron Analysis, KAΠA Research, Marc και VPRC καταγράφουν το μικρό προβάδισμα της Κουμουνδούρου στη χειρότερη στιγμή για τον Σαμαρά.

Ο ΑΛΕΞΗΣ, αν και πολώνει διαμορφώνοντας σκηνικό ενός νέου αδιέξοδου δικομματισμού, αδυνατεί να διερευνά το ακροατήριό του και αυτό αναδεικνύεται σε αχίλλειο πτέρνα του. Επίσης εισπράττει το κόστος των κοντόφθαλμων κομματικών επιλογών του. Μετά τις κομματικές επιλογές υποψηφίων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπου κινδυνεύει να μη δει κανέναν, πλην μιας, της Ρένας Δούρου, στο β’ γύρο, οδηγείται σε ένα ευρωψηφοδέλτιο εσωκομματικών ισορροπιών, όπου τον τόνο θα δώσουν οι συσχετισμοί των συνιστωσών.
ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΑΝ κάποιοι από την Κουμουνδούρου διαβεβαιώνουν ότι το ευρωψηφοδέλτιο θα δώσει νέα πνοή και την απαραίτητη δυναμική που χρειάζεται το κόμμα, για να πετύχει μια μεγάλη και καθαρή νίκη, τόσο τα μηνύματα δείχνουν προς την πλευρά του εσωκομματικού συμβιβασμού.

ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ θα συμπεριληφθούν οι συνήθεις ύποπτοι… Δηλαδή ο νυν ευρωβουλευτής Ν. Χουντής και ενδεχομένως οι βουλευτές Παπαδημούλης, Κουρουμπλής και Σακοράφα και φυσικά οι εκπρόσωποι συνιστωσών Γιάννης Μηλιός, Ελένη Σωτηρίου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Σόφη Παπαδόγιαννη, Κώστας Ήσυχος και Αλέκος Καλύβης.

ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΤΟΥΝ οι γνωστοί άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών, τα ονόματα  των οποίων σε κάθε εκλογική μάχη παίζουν στο χρηματιστήριο των υποψηφιοτήτων. Τα ονόματα των καθηγητών Κώστα Βεργόπουλου, Κώστα Χρυσόγονου, Γιώργου Κατρούγκαλου, Κώστα Δουζίνα, Φωτεινής Τσαλίκογλου, Γιάννη Μυλόπουλου (πρύτανη του ΕΜΠ), Τριαντάφυλλου Αλμπάνη (πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Σίας Αναγνωστοπούλου και Δημήτρη Χριστόπουλου φιγουράρουν, ενώ ακούγεται και το όνομα της Ρέας Γαλανάκη – ίσως η μοναδική μεταγραφή από άλλο χώρο, η οποία ήταν παλιά συνεργάτις του δημάρχου Αθηναίων.

ΠΟΛΛΟΙ θα αναρωτηθούν πού βρίσκονται τα πρόσωπα που εκφράζουν την κοινωνία. Αυτά θα περιοριστούν στην υποψηφιότητα της Παναγιώτας Καλαποθαράκου (ΕΚΠΟΙΖΩ) και του επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββα Ρομπόλη. Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το χώρο της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας θα συμβολίσει η υποψηφιότητα του Κρίτωνα Αρσένη, πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και παλιό αγαπημένο παιδί του Γιώργου. Έως εκεί μπορεί να φτάσει ο Αλέξης, αφού τον παλιό αριστερίστικο ακτιβισμό του πολύ δύσκολα μπορεί να υπερβεί. Καλή τύχη, Αλέξη…

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, σήμερα και αύριο, θα πέσει ο κλήρος όσον αφορά την υποψηφιότητα του Δημήτρη Παπαδημούλη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κ. Παπαδημούλης, γνωστό στέλεχος της πτέρυγας των ρεαλιστών και σωματοφύλακας του Αλέξη, γνωρίζει καλά τα κατατόπια του Στρασβούργου, έδρας του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και τους διαδρόμους των παρασκηνίων των Βρυξελλών, όπου συνδιαλέγονται οι επικεφαλής των ευρωομάδων. Για αυτό το παιχνίδι ο κ. Παπαδημούλης θεωρείται έτοιμος και η υποψηφιότητά του συναρτάται όχι τόσο με την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα όσο με την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής της ευρωομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Θέση που επιχειρεί να καπαρώσει ο Αλέξης, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεισφέρει τους περισσότερους αριστερούς ευρωβουλευτές. Το ευρωπαϊκό κόμμα του Αλέξη, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου, συγκεντρώνει στις 27 χώρες ποσοστό 7,06% (μετρήσεις έως και 27 Μαρτίου) και θα καταλάβει στο Ευρωκοινοβούλιο περίπου 53 έδρες από τις 751.

Τα σχόλια είναι κλειστά.