Ειδησεογραφικό site

Κριτική Κινηματογράφου από το «Κ»

51

Του Νέστορα Πουλάκου

1Δίδυμοι θρύλοι

Σκοτεινό γκανγκστερικό θρίλερ εποχής, μια και διαδραματίζεται στις δεκαετίες 1950 και 1960, με την ασυναγώνιστη… διπλή ερμηνεία του Τομ Χάρντι, ενός Άγγλου σκηνοθέτη, o οποίος γίνεται ολοένα καλύτερος. Η άνοδος και η πτώση των δίδυμων αδελφών Κρέι, που ως διαβόητοι και αιμοσταγείς γκάγκστερ τρομοκράτησαν το Λονδίνο των δεκαετιών 1950-60, έως την ολική τους πτώση το 1969. Η αληθινή ιστορία των Κρέι αποτέλεσε πηγή και της ταινίας «Οι αδελφοί Κρέι» του 1990. Μέσα στο 2015 αναμένεται ακόμα μια ταινία με το ίδιο θέμα, κατώτερη ως παραγωγή, με τίτλο «The rise of the Krays».

2Η μυστική λέσχη

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο περυσινό Φεστιβάλ Βερολίνου για ένα ακόμα αριστούργημα του Χιλιανού auteur Πάμπλο Λορέν. Μια ομάδα ιερέων ζουν σε ένα σπίτι στις χιλιανές ακτές. Όταν δεν προσεύχονται, προπονούν τον γρήγορο σκύλο τους για μια νέα κούρσα. Όταν καταφτάνει ακόμα ένας ιερέας, εμφανίζεται ένας άντρας και εξαπολύει ισχυρές κατηγορίες για αυτόν. Η φωνή του ολοένα δυναμώνει, όταν ακούγεται ένας πυροβολισμός. Ο ιερέας έχει αυτοκτονήσει. Η εκκλησία θα στείλει έναν επιθεωρητή, αλλά δεν είναι σίγουρο αν θέλει να εξιχνιάσει την αλήθεια ή να κρατήσει όρθιο το θρησκευτικό φρόνημα.

3Μαργκερίτ

Μια ιδιότυπη βιογραφία, καθότι «μιλάει» για τη ζωή της… χειρότερης σοπράνο όλων των εποχών, της Μαργκερίτ Ντιμόν. 1921: το ξεκίνημα της χρυσής δεκαετίας του 1920. Όχι πολύ μακριά από το Παρίσι, είναι μέρα γιορτής στο κάστρο της Μαργκερίτ Ντιμόν. Ένα πλήθος εραστών της μουσικής συγκεντρώνεται στο σπίτι της ιδιοκτήτριας. Η Μαργκερίτ τραγουδά. Τραγουδά με την καρδιά της, αλλά τραγουδά φρικτά παράφωνα. Η Μαργκερίτ ζούσε το πάθος της κλεισμένη σε μια φούσκα και το υποκριτικό κοινό που έρχεται για να γελάσει μαζί της, της συμπεριφέρεται σαν να πρόκειται για την ντίβα που εκείνη όντως θεωρεί ότι είναι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.