Ειδησεογραφικό site

Δεν θα εκταμιευθεί δόση στο Eurogroup-Οι ημερομηνίες για την αποπληρωμή υποχρεώσεων

60

Η Ελλάδα μπορεί να κατάφερε να αποπληρώσει εμπρόθεσμα την α’ δόση στο ΔΝΤ ύψους 310 εκατομ. ευρω, ωστόσο μέχρι το τέλος του Μαρτίου η Αθήνα πρέπει να φανεί συνεπής απέναντι σε δανειακές υποχρεώσεις που ανέρχονται σε 1,5 δισεκατομμύριο. Εκκρεμεί η δόση των 7,2 δισ. ευρω από το πρόγραμμα στήριξης και οι δανειστές αποκλείουν εκταμίευση χρημάτων πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι κρίσιμες ημερομηνίες μέχρι το καλοκαίρι για την αποπληρωμή οφειλών στους δανειστές.

Σε ανηφορικό δρόμο βαδίζει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, με βάση τις οφειλές προς τους δανειστές εντος του Μαρτίου αλλά και μέχρι το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το newpost.gr και ρεπορτάζ του Βαγγέλη Βιτζηλαίου η κυβέρνηση το τέλος του μήνα, θα πρέπει να έχει αποπληρώσει στο Ταμείο περίπου 1,5 δισ. ευρώ

Στις 13 Μαρτίου θα πρέπει να αποπληρωθούν 336 εκατ. ευρώ, στις 16 Μαρτίου 560 εκατ. ευρώ, ενώ στις 20 Μαρτίου, τη δεύτερη μέρα της διήμερης Συνόδου Κορυφής, άλλα 336 εκατ. ευρώ.

Για τον Απρίλιο, στις 9 του μήνα, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να πληρώσει στο ταμείο δόση περίπου 450 εκατ. ευρώ. Έναν μήνα μετά, την επομένη του επόμενου προγραμματισμένου Eurogroup της 11ης Μαΐου, το ΔΝΤ θα πρέπει να λάβει άλλα 746 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης θα πάει στο Eurogroup της Δευτέρας με στόχο παρουσιάσει στους εταίρους τους επτά πυλώνες της μεταρρυθμιστικής λίστας του κι ενώ χθες, το ελληνικό κράτος κατέβαλε την πρώτη δόση του ΔΝΤ για τον Μάρτιο, ύψους 310 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο έκλεισαν χθες τη συζήτηση περί εκταμίευσης μέρους της επόμενης δόσης στο Eurogroup της Δευτέρας τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο καθώς οι πρότάσεις της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να αξιολογηθύν πρώτα από τους τρεις θεσμούς και η Ελλάδα να ολοκληρώσει θετικά το πρόγραμμα προσαρμογής.

Το δύσκολο και κρίσιμο καλοκαίρι

Από την 5η Ιουνίου, οπότε και το ΔΝΤ θα πρέπει να λάβει άλλη μία δόση 300 εκατ. ευρώ αρχίζει το «θερμό» καλοκαίρι των αποπληρωμών για τη χώρα. Στις 12 Ιουνίου θα πρέπει να καταβάλει άλλα 336 εκατ., τέσσερις μέρες αργότερα 560 εκατ. και στις 19 Ιουνίου 336 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, με το Eurogroup της 18ης Ιουνίου και τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης και της 26ης Ιουνίου να κρίνουν το μέλλον μετά το τέλος της τετράμηνης παράτασης, ίσως και το πώς θα προχωρήσει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Τα δύσκολα, όμως δεν σταματούν εκεί, αφού ο Ιούλιος είναι ο πιο «βαρύς» μήνας του 2015 σχετικά με τις πληρωμές. Στις 13 του μήνα θα πρέπει να δοθούν 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ ενώ στις 20 Ιουλίου το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Τον Αύγουστο, στις 20 του μήνα, η Φρανκφούρτη θα πρέπει να λάβει άλλα 3,2 δισ. ευρώ, για τα ομόλογα που λήγουν.

Μέχρι το τέλος του 2015 εκκρεμούν δόσεις μόνο προς το ΔΝΤ: 1,4 δισ. συνολικά τον Σεπτέμβριο, 448 εκατ. τον Οκτώβριο και 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά υπολόγισε τις συνολικές υποχρεώσεις της χώρας για το 2015 σε 29,3 δισ. ευρώ (μαζί με τη λήξη των εντόκων γραμματίων που θα πρέπει να πληρωθεί), ποσό που αποτελεί περίπου το 10% του δημοσίου χρέους.

Aξίζει να σημειωθεί ότι τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα έχει να πληρώσει πολύ λιγότερα χρήματα σε δόσεις στο ΔΝΤ σε σχέση με το 2015, Τη φετινή χρονιά οι υποχρεώσεις ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ, το 2016 στα 2,9 δισ., 896 εκατ. το 2017, 1,7 δισ. το 2018 και 1,9 δισ. το 2019.

Τα παραπάνω ποσά, με δεδομένη την έως τώρα υστέρηση των δημοσίων εσόδων κάνουν επιτακτική την συνεχή εισροή χρήματος στην Ελλάδα και ιδιαίτερα της δόσης που εκκρεμεί, ύψους 7,2 δισ. η οποία θα δοθεί, βέβαια, μόνο έπειτα της επιτυχούς αξιολόγησης των ελληνικών μεταρρυθμιστικών προτάσεων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.