Ειδησεογραφικό site

Δεν θα αναγνωρίζονται ως έσοδα τα «φέσια» μεν υπό όρους δε…(Ολόκληρη η εγκύκλιος)

48

Με την εγκύκλιο για τη φορολογική μεταχείριση των προβλέψεων και την απόσβεση των επισφαλών απαιτήσεων που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων απαντά στο ερώτημα πώς πρέπει να αντιμετωπίσει φορολογικά μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας τις συναλλαγές οι οποίες παραμένουν απλήρωτες.
Η φορολογική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα οι επισφαλείς απαιτήσεις (ή αλλιώς τα «φέσια») να μην αναγνωρίζονται ως έσοδα. Υπάρχει όμως μια προϋπόθεση: ο ενδιαφερόμενος «να έχει αναλάβει τις κατάλληλες ενέργειες για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης της εν λόγω απαίτησης».

Πώς θα αντιμετωπίζονται φορολογικά τα «φέσια» – όλη η εγκύκλιος
Για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ που δεν έχουν εισπραχθεί για διάστημα άνω των 12 μηνών, ο φορολογούμενος μπορεί να σχηματίσει πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων σε ποσοστό 100%.
Για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις άνω των 1.000 ευρώ, το ποσοστό απόσβεσης εξαρτάται από τον χρόνο υπερημερίας, δηλαδή το χρονικό διάστημα για το οποίο η απαίτηση παραμένει απλήρωτη.
Για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, ο συντελεστής είναι 50%, για διάστημα 18 μηνών 75% και για διάστημα μεγαλύτερο των 24 μηνών 100%.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο

Τα σχόλια είναι κλειστά.