Ειδησεογραφικό site

Ξεπεσμός με εκλογικά μαγειρέματα, τo τελευταίο ταγκό Τσίπρα – Καμμένου και ο κωδικός «στρίβειν δια της κάλπης»

338

 

«Πρόσεξε μη γίνεις Μεϊμαράκης…», προειδοποίησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ οι βουλευτές του τον πρόεδρό τους Πάνο Καμμένο, υπενθυμίζοντάς του πώς την πάτησε ο τέως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας όταν εκείνο το «μαύρο για την Ελλάδα» καλοκαίρι του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας τον «αποκοίμησε» (προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο), διαβεβαιώνοντας πως δεν θα πάει σε εκλογές και πριν αλέκτορας φωνήσαι τρεις έστησε κάλπες.

Του Μιχαήλ Αντωνίου

 

Όχι πως ο παμπόνηρος πολιτικάντης υπουργός Άμυνας δεν το είχε στα υπ’ όψιν του, όταν περνούσε το απόγευμα της Δευτέρας την πόρτα του μεγάρου Μαξίμου για να συναντήσει τον μικρό Αλέξη, που ξέρει να οδηγεί με μαεστρία το… τρενάκι των μικροκομματικών τακτικισμών και ας γνωρίζει πως έτσι οδηγεί τη χώρα σε εκτροχιασμό. Άλλωστε και ο ίδιος την ίδια τακτική ακολουθεί… Είχε επίσης στα υπ΄όψιν του (γι’ αυτό και είχε γίνει έξαλλος) πως ο πρωθυπουργός του την έφερε «αδειάζοντάς» τον για μία ακόμη φορά όταν ήλθε σε επαφή (δύο φορές) με την Άνγκελα Μέρκελ ζητώντας της να μεσολαβήσει στον Ερντογάν για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων Αξιωματικών, χωρίς να τον ενημερώσει… Στα υπ΄ όψιν του είχε ακόμα πως όταν οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό φτάσουν στα μη περαιτέρω, τουλάχιστον ένας «δικός του», ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Θανάσης Παπαχριστόπουλος, θα την κάνει για… ΣΥΡΙΖΑ μεριά (στήριξε, δύο μέρες μετά, Φίλη στην «κόντρα» για τα Θρησκευτικά) και επειδή το… κομματικό του καράβι θα βουλιάζει, τουλάχιστον άλλος ένας ο συνεπώνυμός του (Δημήτρης στο μικρό όνομα) θα «λακίσει» προς Μοσχάτο (ΝΔ)…

ΣΩΣΙΒΙΟ

Έχοντας στα υπ΄ όψιν όλα αυτά, αλλά ακόμα και το γεγονός ότι η προσπάθειά του να αναζητήσει «σωσίβιο προσωπικής στήριξης» στον αμερικανικό παράγοντα (τον οποίο πάντα θεωρούσε του… χεριού του) «ναυάγησε», αφού «έφαγε πόρτα» από τον Λευκό Οίκο και τον Ντόναλντ Τραμπ (γι’ αυτό και ματαίωσε το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον, επικαλούμενος τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες)… Δεν ξεχνούσε επίσης πως υπάρχει η πίεση των δανειστών που μέχρι το τέλος του Μάη μπορεί να βάλει εν τοις πράγμασι «ταφόπλακα» στο αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια. Δεν ξεχνούσε πως είναι σφόδρα πιθανόν η ελληνική πλευρά να «διασυρθεί» από τον Γιούνκερ στην συνάντηση Ευρωπαίων και Ερντογάν στη Βάρνα, με μία μη «καταδίκη» της Τουρκίας και παράλληλα με τη χρηματοδότησή της για το προσφυγικό… Δεν ξεχνούσε τα διαδραματιζόμενα πέριξ της ονοματολογίας (και όχι μόνο) των Σκοπίων. Δεν ξεχνούσε τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε «καραγκιόζ μπερντέ» η Προκαταρκτική για τη Νοβάρτις και πως πολύ θα ήθελε ο Τσίπρας, η Κουμουνδούρου και αρκετοί από τις Βρυξέλλες να τον πετάξουν σαν τρίχα από το ζυμάρι της κυβέρνησης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής… Έτσι ο φόβος πως μπορεί να είναι ήδη… καμένος από χέρι επεκράτησε όταν τελικά μπήκε στο πρωθυπουργικό γραφείο ήταν έτοιμος (άλλωστε το είχαν συνεννοηθεί από πριν) για τον… συμβιβασμό και για το «θέατρο σκιών» που θα επακολουθούσε. Στη συνάντηση, βέβαια, δεν ίσχυσε το «μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια».

ΑΝΕΛ ΚΑΤΑ ΦΙΛΗ

Μπορεί και οι δύο να είναι «κατεργάρηδες» αλλά μεταξύ τους κάθε άλλο παρά ειλικρίνεια επικρατεί… Ο μεν Τσίπρας (οι πληροφορίες περί αυτού όλο και πληθαίνουν) έχει στο μυαλό του το «στρίβειν διά των εκλογών» μέχρι (ακόμα και) τον Μάιο, ο δε Καμμένος, αφορμής δοθείσης και αξιολογώντας τα δεδομένα, να επιχειρήσει «ηρωική έξοδο». Γι’ αυτό και αφήνει ανοικτές «καβάτζες». Γι’ αυτό και το σφιχταγκάλιασμα μετά τη συνάντηση της Δευτέρας και οι διαβεβαιώσεις περί ειδυλλιακών σχέσεων κάθε άλλο παρά στα σοβαρά θα μπορούσε να τις πάρει κανείς. Βεβαίως και δείχνουν εικόνα ξεπεσμού, βεβαίως και γίνονται μόνο για να εξακολουθήσουν να είναι γατζωμένοι για όσο μεγαλύτερο χρόνο μπορούν στην εξουσία, βεβαίως και βάζει σε περιπέτειες τη χώρα, αλλά από κάτω το καζάνι βράζει…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα νέα «σύννεφα» που εμφανίστηκαν πάνω από τις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων εμφανίστηκαν, αρχής γενομένης από την Τετάρτη, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακυρώνει τις αλλαγές του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στο μάθημα των Θρησκευτικών. ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες κινήθηκαν σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση και έτσι επιβεβαίωσαν ότι η συμβίωσή τους από δω και πέρα όχι απλώς δεν θα είναι ανέφελη αλλά θα περιλαμβάνει όλο και πιο συχνά και με πολλές ευκαιρίες, δημόσιες αντιπαραθέσεις με σκληρές εκφράσεις.

Ουσιαστικά, δηλαδή, μόλις ημέρα μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου στο μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός συνασπισμός δείχνει ότι θα κινηθεί με έναν εντελώς προβληματικό τρόπο. Κι αν οι βουλευτές των δύο κομμάτων αξιοποιούν το θέμα των θρησκευτικών για να αναδείξουν τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές τους, τότε είναι σαφές ότι μόλις ανακύψουν ακόμη πιο σημαντικά ζητήματα στην πολιτική ατζέντα, όπως η έγκριση μίας συμβιβαστικής συμφωνίας για το όνομα των Σκοπίων, που θα περιλαμβάνει το όνομα «Μακεδονία», τα πράγματα θα φτάσουν σε οριακό σημείο. Πιθανόν δε, αυτό να έχουν αντιληφθεί και οι δύο πλευρές, ότι δηλαδή η ρήξη είναι θέμα χρόνου και συγκυριών ουσιαστικά και γι’ αυτό δεν επιδεικνύουν καμία διάθεση κατανόησης των διαφορετικών απόψεων, που υπάρχει μεταξύ των δύο συμμάχων. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την περιφρούρηση της εκλογικής βάσης, που έχει το κάθε κόμμα και λιγότερο για τη σύμπνοια, που οφείλουν να επιδεικνύουν δύο κυβερνητικού συνεργάτες.

Ως προς το σενάριο των πρόωρων εκλογών (μέσα στο Μάιο) συνηγορεί και το παρακάτω: Σε μια ρήτρα «μη αντιστρεψιμότητας» των μεταρρυθμίσεων η οποία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο» που ετοιμάζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καταλήγουν σύμφωνα με πληροφορίες (από τις Βρυξέλλες) η Κομισιόν και το Βερολίνο. Μετά από μια μακρά περίοδο «χειμερίας νάρκης» στη Γερμανία, λόγω της ανυπαρξίας κυβέρνησης, τα πρώτα μηνύματα από τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στην καρδιά της Ευρώπης, όπου τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρά την προσπάθειά της να τετραγωνίσει τον κύκλο, η Κομισιόν παραδέχεται μέσω αρμόδιων στελεχών ότι η λεγόμενη «μετά-μνημονιακή περίοδος» θα βασιστεί σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο «ελληνικής ιδιοκτησίας» το οποίο όμως θα κατοχυρώνει τα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων. Το «ολιστικό» αυτό πλάνο θα παρουσιαστεί από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στο άτυπο Eurogroup της Σοφίας στις 27 Απριλίου. Η «μη αντιστρεψιμότητα» περιλαμβάνει και τα μέτρα μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων που έχει ήδη ψηφίσει η ελληνική Βουλή και θα ενεργοποιηθούν από το 2019 και μετά. Αφορά δε σε μεγάλο βαθμό το φόβο των Ευρωπαίων για την πραγματοποίηση μαζικών διορισμών στο Δημόσιο πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.