Ειδησεογραφικό site

Ο Μέγας Βλαντιμίρ: 18 + 6 χρόνια για τον απόλυτο άρχοντα του Κρεμλίνου

2.110
Της Μαλένας Παππά
Τσάρο της Ρωσίας και απόλυτο άρχοντα του Κρεμλίνου μέχρι το 2024 ανέδειξαν οι εκλογές τον Βλαντιμίρ Πούτιν με ποσοστό 76,65%. Με την σαρωτική 4η εκλογική του νίκη, έσπασε ακόμα και το προηγούμενο εκλογικό του ρεκόρ, 63,6% το 2012, ενώ τον ψήφισαν 55,5 εκατομμύρια Ρώσοι.
Οι εκλογές που συνέπεσαν χρονικά με την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία που έγινε το 2014, διεξήχθησαν σε ένα κλίμα τεταμένων σχέσεων με τη Δύση.
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία και την κατηγορούν για παρέμβαση στις Αμερικανικές εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, παρά του ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχτεί κάτι τέτοιο. Στον αντίλογο οι Ρώσοι, δείχνουν την προεκλογική καμπάνια στην Ουάσιγκτον, της υποψήφιας για την προεδρία στη Ρωσία, Ξένια Σόμπτσακ που πέρασε ασχολίαστη, και χωρίς να αποδοθούν οι αντίστοιχες κατηγορίες παρέμβασης στις εκλογές στις ΗΠΑ. Μία ακόμα επίθεση ήρθε και λίγες μέρες πριν τις εκλογές από τη Βρετανία, που αν και χωρίς αποδείξεις κατηγορεί τη Μόσχα για απόπειρα δολοφονίας με δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ και οδήγησε στην απέλαση των 23 Ρώσων διπλωματών.
Σε αντίθεση με τις Ιταλικές εκλογές, που έδιναν σαν πρόβλεψη, την αβεβαιότητα, την ακυβερνησία και την πολιτική αστάθεια, οι εκλογές της Κυριακής στη Ρωσία, είχαν ιδιαίτερα προβλέψιμο αποτέλεσμα, νικητή τον Πούτιν. Από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες ο Πάβελ Γκρουντίνιν με το Κομμουνιστικό κόμμα έλαβε 11,82%, ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι το 5,68%, ενώ η υποψήφια της Πρωτοβουλίας Πολιτών, Ξένια Σόμπτσακ το 1,66%.
Εντάσεις υπήρξαν και κατά τη διάρκεια των εκλογών. Για πολλά περιστατικά νοθείας έκαναν λόγο ακτιβιστές και ΜΚΟ, καθώς και το κίνημα του Αλεξέι Ναβάλνι που αποκλείστηκε από την εκλογική αναμέτρηση εξαιτίας καταδίκης του αρχηγού του. Σύμφωνα με την κυβέρνηση υπήρξε επί τόπου αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, ενώ στο 80% των εκλογικών κέντρων υπήρχαν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης. Καταγγελίες ανήμερα των εκλογών υπήρξαν και από Ρώσους της Ουκρανίας που επιχείρησαν να προσέλθουν στις πρεσβείες τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και έφυγαν άπρακτοι μετά από μπλόκο της Ουκρανικής αστυνομίας που τους απαγόρευσε να ψηφίσουν.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σε συγκέντρωση κοντά στην Κόκκινη πλατεία, με δάκρυα στα μάτια, ο Πούτιν ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του για την υποστήριξή τους και τους διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει ένα μεγάλο μέλλον μπροστά της, υπό την προϋπόθεση ότι ο λαός της θα παραμείνει ενωμένος.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατηγορία κατά της Μόσχας για δηλητηρίαση του Σκριπάλ, χαρακτηρίζοντάς τη “μεγάλη ανοησία” και διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία “έχει καταστρέψει όλα τα χημικά της όπλα” και «είναι έτοιμη να συνεργασθεί με το Λονδίνο».
Συγκεκριμένα ο Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους, “Το ότι κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι στη Ρωσία κάποιος θα μπορούσε να κάνει τέτοια πράγματα πριν από τις εκλογές και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου είναι παράλογο, μεγάλη ανοησία. Το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι ότι αν υπήρχε ένα στρατιωτικού τύπου χημικό αέριο, οι άνθρωποι θα πέθαιναν επί τόπου. Είναι προφανές. Το δεύτερο πράγμα είναι ότι η Ρωσία δεν διαθέτει αυτό το είδος των μέσων. Καταστρέψαμε όλα τα χημικά μας όπλα υπό την εποπτεία των διεθνών παρατηρητών. Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργασθεί και να συμμετάσχει στις αναγκαίες έρευνες, αλλά θα πρέπει και η άλλη πλευρά να το θέλει. Προς το παρόν, δεν το βλέπουμε”.
Αν και η μετεκλογική δήλωση Πούτιν ήταν σύντομη και μετρημένη, οι σχολιασμοί Ρώσων στα ΜΜΕ ήταν καυστικοί.
“Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τη Μεγάλη Βρετανία επειδή, για ακόμη μία φορά, δεν κατάλαβε τη ρωσική νοοτροπία. Για ακόμη μια φορά μας άσκησε πίεση τη στιγμή ακριβώς που έπρεπε να κινητοποιηθούμε», δήλωσε ο Αντρέι Κοντράτσοφ, εκπρόσωπος του επιτελείου της εκστρατείας του Πούτιν. “Η δαιμονοποίηση του Πούτιν στη Δύση είχε στην πραγματικότητα το αντίθετο αποτέλεσμα στη Ρωσία: μια συσπείρωση χωρίς προηγούμενο γύρω από το πρόσωπό του», πρόσθεσε ο γερουσιαστής Αλεξέι Πουσκόφ.
Η πορεία του Πούτιν  
Γεννημένος στις 7 Οκτωβρίου 1952 σε οικογένεια εργατών, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα εργατικής κατοικίας και μεγάλωσε στους δρόμους του Λένιγκραντ, από όπου έμαθε ότι: “Εάν ο καβγάς είναι αναπόφευκτος, χτύπα πρώτος”.
Πτυχιούχος της Νομικής και εξωτερικός συνεργάτης της KGB διατήρησε ένα πόστο στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας από το 1985 έως το 1990. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, έγινε σύμβουλος εξωτερικών σχέσεων του τότε φιλελεύθερου δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης Ανατόλι Σαμπτσάκ. Το 1996 άρχισε να εργάζεται στο Κρεμλίνο και 2 χρόνια αργότερα ορίστηκε αρχηγός της FSB, διαδόχου της KGB. Έπειτα από σειρά επιθέσεων, την 1η Οκτωβρίου 1999, ξεκινά τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας, που ναι μεν σημαδεύτηκε από τις ωμότητες του ρωσικού στρατού, έγινε ωστόσο το θεμέλιο της δημοφιλίας του Πούτιν στη Ρωσία, καθιερώνοντάς τον ως άνθρωπο με σιδηρά πυγμή, ικανό στη λήψη δύσκολων αποφάσεων.
Ο Μπορίς Γέλτσιν παραιτείται τέλη του 1999 και ορίζει πρωθυπουργό τον ήδη ισχυρό άνδρα της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τον είχε γοητεύσει με τη διακριτικότητα και την αποτελεσματικότητά του.
Μετά από μία εύκολη εκλογική νίκη το 2000, εδραιώνει την εξουσία του μέσω κρατικών θεσμών ισχύος και στρέφεται κατά των ολιγαρχών που πλούτισαν με τις αδιαφανείς ιδιωτικοποιήσεις του ΄90 , τους αποκλείει από την πολιτική σκηνή και καταδιώκει και φυλακίζει τους μη συνεργάσιμους.
Το 2008 ο Πούτιν αναθέτει προσωρινά την προεδρία στον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, περιορισμένος από το ρωσικό Σύνταγμα που προβλέπει δύο μόνο συνεχείς προεδρικές θητείες και κρατά για τον εαυτό του το πόστο του πρωθυπουργού, ωστόσο το 2012 επανέρχεται ως πρόεδρος έπειτα από μία ακόμα εύκολη εκλογική νίκη.
Ιδιαίτερα διακριτικός με την προσωπική του ζωή, ο Πούτιν, έχει δύο κόρες από την πρώην σύζυγό του και διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ, ενός  ανθρώπου με μια κανονική, λιτή ζωή, που αγαπά τα ιστορικά μυθιστορήματα, την κλασική μουσική, το τζούντο, την ιππασία, το ψάρεμα και τη φύση.
Η ζωή στη Ρωσία του Πούτιν  
Με τον Πούτιν στο “τιμόνι” της χώρας για 18 χρόνια, η θέση της Ρωσίας στον κόσμο αλλά και η ζωή των κατοίκων της βελτιώθηκε, ενώ υπάρχει μια αίσθηση σταθερότητας και εθνικής υπερηφάνειας.
Οι 10 από τις βασικές αλλαγές υπό την προεδρία Πούτιν:
1. Τα επίπεδα φτώχειας έχουν μειωθεί σημαντικά και αυτό ενώ η Ρωσική οικονομία εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
2. Κατά την πρώτη θητεία του Πούτιν οι μισθοί αυξάνονταν σταθερά κατά περισσότερο από 10% ετησίως. Μετά το 2012 υπήρξε μία καμπή σε αυτόν τον δείκτη λόγω σειράς κρίσεων και οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση. Μεταξύ 2011 και 2014, το εισόδημα αυξήθηκε κατά 11% και η οικονομία της Ρωσίας επεκτάθηκε σημαντικά.
3. Η αγάπη των Ρώσων για τα αυτοκίνητα της Lada συνεχίζεται. Το 2017 από το σύνολο του 1.595.737 αυτοκινήτων που πωλήθηκαν τα 311.588 ήταν Lada.
4. Το πρώτο κατάστημα ΙΚΕΑ άνοιξε στη Ρωσία το 2000, κοντά στη Μόσχα και έγινε αμέσως ένα από τα 10 κορυφαία καταστήματα της Σουηδικής πολυεθνικής, ενώ μέχρι το 2015 είχε γίνει η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά. Πλέον υπάρχουν 14 καταστήματα σε όλη τη χώρα.
5. Παρά την μείωση στην κατανάλωση βότκας, οι Ρώσοι πίνουν περισσότερη σαμπάνια.
6. Εταιρείες κολοσσοί έχουν αναπτυχθεί στη Ρωσία και στον Διαδικτυακό τομεά, με κορυφαία την πλατφόρμα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης VK με περίπου 90 εκατομμύρια χρήστες έναντι των 20 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.
7. Παρά του ότι τα τσίρκα αποτελούν παραδοσιακό κομμάτι της διασκέδασης των Ρώσων, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε πτώση έως και 60% κυρίως λόγω του έντονου ανταγωνισμού από Δυτικούς αντιπάλους όπως το Cirque du Soleil.
8. Κρίση αντιμετωπίζουν και οι δημόσιες βιβλιοθήκες που άρχισαν να μειώνονται λόγω της πρόσβασης στο Διαδίκτυο.
9. Ένας από τους μεγάλους στόχους του Πούτιν ήταν η αντιμετώπιση της δραματικής μείωσης των γεννήσεων που είδε ραγδαία πτώση το 1991, την περίοδο του τερματισμού του κομμουνισμού. Κατάφερε να αντιστρέψει αυτήν την τάση, με δαπάνη 53 δις δολαρίων.
10. Η στρατιωτική ισχύς ήταν ανέκαθεν μέρος της εθνικής ταυτότητας της Ρωσίας, αλλά με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι προϋπολογισμοί μειώθηκαν και το πλήγμα στις ένοπλες δυνάμεις ήταν μεγάλο. Ο Πούτιν όχι μόνο αντέστρεψε αυτή την κατάσταση, αλλά ανέδειξε ξανά τη Ρωσία σε σύγχρονη στρατιωτική δύναμη.
Το μέλλον  
Βασικοί στόχοι του Ρώσου προέδρου για την επόμενη 6ετιά θα είναι η επιπλέον βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η ενίσχυση της άμυνας.
«Το κύριο ζήτημά μας είναι η εσωτερική ατζέντα. Πρέπει να διασφαλίσουμε τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και να την κάνουμε καινοτόμο, είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία της χώρας μας και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού είναι ζωτικής σημασίας. Αναπόφευκτα, υπάρχουν ζητήματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, αλλά σήμερα η εσωτερική ατζέντα είναι ύψιστης σημασίας. Σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, μειώσαμε τη μείωση τους για το τρέχον και το επόμενο έτος, γεγονός που δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην άμυνα μας, επειδή οι κύριες επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων συστημάτων όπλων έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα και την ανάπτυξη για την οποία δεν έχω μιλήσει ακόμη. Δεν θα υπάρξει αύξηση των δαπανών, έχουμε τα πάντα, έχουμε ασφαλή αποθέματα στον τομέα αυτό», δήλωσε ο Πούτιν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.