Ειδησεογραφικό site

Θερμό επεισόδιο με 130 πυρκαγιές το περασμένο Σαββατοκύριακο – Τι φοβάται η κυβέρνηση

118

 

Ως δεύτερη προειδοποιητική βολή από τους Τούρκους, μετά την κράτηση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, αντιμετωπίζεται πλέον από κρατικούς αξιωματούχους η άνευ προηγουμένου πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε πολλά σημεία της επικράτειας, όπως σε Αττική, Βοιωτία, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία, Λακωνία και Κρήτη.

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Αρχικώς εκτιμήθηκε ότι η εκδήλωση  130 πυρκαγιών σε διάστημα 24 ωρών, μεταξύ της 17ης και 18ης Μαρτίου, ήταν αποτέλεσμα των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, των έντονων ανέμων και της αβλεψίας αγροτών οι οποίοι είθισται τέτοια περίοδο να «καθαρίζουν» τα κτήματά τους καίγοντας κλαδιά και ξερόχορτα. Ανατρέχοντας ωστόσο στο παρελθόν, οι επιτελείς της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει ανάλογο ιστορικό προηγούμενο ενώ και οι δορυφόροι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δεν κατέγραψαν κάποιο ακραίο φαινόμενο που θα δικαιολογούσε την παράλληλη σχεδόν εκδήλωση τέτοιων μετώπων. Κι όσο περνούσαν οι ώρες, τόσο πλήθαιναν οι πληροφορίες ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Όχι τυχαία, ούτε κι ασυντόνιστα.

Συνομιλητές του κ. Τσίπρα επεσήμαναν ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε διεξοδικά την Τρίτη το απόγευμα συζητώντας, μεταξύ άλλων, το θέμα με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών και Άμυνας. Κι η διαπίστωση ήταν τραγική καθώς στο μυαλό τους γυρόφερνε ο εξής συνειρμός: «Αν έχουμε Μάρτη μήνα σε μια μέρα τόσες πυρκαγιές, το καλοκαίρι τι μας περιμένει;». Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Κ», η ΕΥΠ άρχισε αμέσως έρευνες σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.  δημιουργώντας λίστα αλλοδαπών (σ.σ. οι περισσότεροι μπαινοβγαίνουν σε hot spot) για τους οποίους υπάρχουν υποψίες συνεργασίας με τουρκικές μυστικές και παρακρατικές υπηρεσίες. Γενική διαπίστωση: «Είναι παντού σπαρμένοι». Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε αναγκαία η άτυπη ενημέρωση των ευρωπαϊκών αρχών και ορισμένων διπλωματικών ακολούθων ξένων πρεσβειών.

 

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ 2007

 

Τον Μάρτιο του 2017, δέκα χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος ανέφερε ότι επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. «Πολλοί στην προσπάθειά τους να απαξιώσουν τη διακυβέρνηση Καραμανλή, κλείνουν τα μάτια ακόμη και μπροστά στα προφανή» υποστήριξε, σχολιάζοντας τα γεγονότα της εποχής. «Ήταν ξεκάθαρη η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ για τον ρόλο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στις πυρκαγιές στην Ελλάδα» είπε.

Λίγες μέρες αργότερα ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου υποστήριζε ότι διέθετε ηχητικό ντοκουμέντο με συνομιλίες Τούρκων που εκπονούσαν το εμπρηστικό σχέδιο τονίζοντας: «… Δεν είναι η πρώτη φορά που το πολιτικο-στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας σχεδίασε παράνομες και εγκληματικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Δεν αποκαλύπτω κάποιο μυστικό εάν αναφέρω ότι για πολλά χρόνια οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις γνώριζαν πως ήταν έργο Τούρκων πρακτόρων οι φωτιές, που συνήθως ξεκινούσαν στην αρχή της τουριστικής περιόδου, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Κατόπιν συζητήσεων με πολιτικούς και στρατιωτικούς παρά­γοντες στην Αθήνα, είμαι πεπεισμένος ότι ειδικά οι φωτιές του 2007 τοποθετήθηκαν στη βάση σχεδίου της Άγκυρας. Τα γεγονότα του 1964 στην Κύπρο ήταν αποτέλεσμα της πλέον χείριστης τουρκικής προβοκάτσιας, η οποία δυστυχώς παρουσιάστηκε από ελληνόφωνους πράκτορες της Τουρκίας στη Λευκωσία ως έργο Ελληνοκυπρίων φανατικών. Μόλις πριν από μερικά χρόνια πληροφορηθήκαμε την αλήθεια. Η Τουρκία είναι ένας γείτονας, με τον οποίο πρέπει να βρούμε τρόπο να ζούμε σε καθεστώς ειρήνης. Όμως πρέπει να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι οι Τούρκοι επιχειρούν πάντα “εξαγωγή” των προβλημάτων τους στην ευρύτερη γειτονιά μας…».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.