Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου: Ευκλείδη, δώσ’ τα όλα… έρχονται εκλογές

2.005

 

Δεν έχει τέλος η παροχολογία και η επιδοματολογία στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση στοχεύοντας σε συγκεκριμένη εκλογική πελατεία. Διανομή επιδομάτων και παροχών μέσω του Προϋπολογισμού, αυξήσεις αποδοχών στο Δημόσιο, μπαράζ υποσχέσεων για προσλήψεις και μείωση «χαρατσιών» για αγρότες.

Και τούτο τη στιγμή που η μεσαία τάξη, ο παραγωγικός τομέας της οικονομίας, δεν έχει λαμβάνειν τίποτα. Δεν μετέχει στη «μοιρασιά», αλλά και δεν ωφελείται από την επιχειρούμενη αποδόμηση ψηφισμένων μέτρων. Η μεσαία τάξη θα τραβήξει το «κάρο» των κατά 1 δισ. ευρώ υψηλότερων σε αξία φόρων του 2019. Και των κατά 550 εκατ. ευρώ χαμηλότερων επενδύσεων.

Το «Ευκλείδη, δώσ’ τα όλα» επιχειρείται να εφαρμοσθεί σε μια οικονομία βαθιά πληγωμένη και σε βάρος μιας μεσαίας τάξης και αγοράς που δεν έχουν άλλες αντοχές.

Σε μια αγορά που περίμενε κάποιο σημάδι αλλαγής σελίδας και έμεινε με τις «υποσχέσεις» για μείωση με το σταγονόμετρο των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις από το 2020.

Το ζήτημα είναι ότι η παροχολογία θα συνεχισθεί. Η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί τις επόμενες ημέρες το «μέρισμα» του 2018 που δημιούργησαν τα θηριώδη πλεονάσματα. Τα επέβαλε στην αγορά και θα τα μοιραστεί, και πάλι, με την προεκλογική της «πελατεία».

Και υπάρχουν και άλλες «αποθήκες». Υπάρχει και το «μαξιλάρι» του κωδικού «πιστώσεων προς κατανομή» καθαρής αξίας 3 δισ. ευρώ περίπου στον νέο Προϋπολογισμό. Το ποσό αυτό ή θα κλείσει «τρύπες» δικαστικών αποφάσεων ή θα καλύψει κυβερνητικές ανεπάρκειες ή θα τροφοδοτήσει νέα «δώρα» προς ημετέρους, όσο ο δρόμος προς τις κάλπες θα ζυγώνει.

Αλλά έτσι δεν εξαερώνεται μόνο κάθε ίχνος αντοχής στον επιχειρηματικό κόσμο. Επιπλέον, χάνεται ακόμα ένα κομμάτι της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας. Έναντι των αγορών και των «θεσμών».

Σημειώνεται ότι παρά τα στραβά μάτια που κάνουν οι Βρυξέλλες στο πλαίσιο μιας πολιτικής συμφωνίας ανοχής, η έκθεση της Κομισιόν αναδεικνύει την απουσία ρευστότητας και το μεγάλο έλλειμμα μεταρρυθμίσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι το στοίχημα στον δρόμο προς τις εκλογές έχει να κάνει με την ίδια τη χώρα και με την επόμενη ημέρα που θα ξημερώσει γι’ αυτήν.

 

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.