Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου: Αυξήσεις ερήμην της οικονομίας

1.980

 

Κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη να αυξηθούν οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ύστερα από την τεράστια πτώση που κατέγραψαν τα χρόνια των Μνημονίων.

Ωστόσο, η άνοδος του κατώτατου μισθού κατά 11%, δηλαδή στα 650 ευρώ (από τα 586 ευρώ προηγουμένως και τα 751 ευρώ το 2012), ουσιαστικά έρχεται να καλύψει πάνω από το ένα τρίτο της «διαδρομής».

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν έχει καλυφθεί εξίσου το πρόβλημα που δημιούργησε αυτήν τη δυσάρεστη και επώδυνη «ανάγκη». Δηλαδή αν έχει ανακάμψει ανάλογα η οικονομία, αν υπάρχει αντίστοιχο «άλμα» σε παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα, απασχόληση και εξαγωγές ώστε να είναι «συμβατή» αυτή η κίνηση. Κυρίως για όσους θα επωμισθούν το κόστος της.

Όμως, οι τελευταίες προβλέψεις του ΙΟΒΕ μιλούν για χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες «πτήσεις» του ΑΕΠ φέτος (περί το 2%), ενώ της Κομισιόν για νέα πτώση στον πρόδρομο δείκτη οικονομικής συγκυρίας.

Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι από πλευράς ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα κατεβαίνει «σκαλιά» στις «λίστες» που δημοσιοποιούν οι οργανισμοί. Γιατί ακόμη οι μεταρρυθμίσεις είναι στον… δρόμο και γιατί δεν έχει διασφαλισθεί η αλλαγή σελίδας.

Πράγματι, τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας αυτής της υστέρησης στις μεταρρυθμίσεις, της απουσίας επενδύσεων και σχεδίου τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, οι μισθωτοί επωμίσθηκαν το βάρος της στήριξης της παραγωγικότητας.

Δεν ήταν δίκαιο. Επίσης, δεν ήταν καθόλου εύκολο για τους πολίτες.

Ωστόσο, το ζήτημα που τώρα τίθεται είναι αν όλοι αυτοί οι κόποι θα έχουν αποτέλεσμα ή αν θα πάνε χαμένοι λόγω σπασμωδικών κινήσεων με σαφέστατο προεκλογικό προσανατολισμό.

Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Το καθαρό ποσό που λαμβάνει στα «χέρια» του ο εργαζόμενος αν αφαιρεθούν τα «χαράτσια», φορολογικά και ασφαλιστικά, είναι πολύ μικρότερο από αυτό που ανακοινώθηκε. Αντίστοιχα, αυτό που πληρώνει ο εργοδότης, αν προστεθούν οι εισφορές, πολύ μεγαλύτερο.

Είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά με το «μείγμα» αυτής της πολιτικής. Η οποία έχει κοντά πόδια. Το πολύ έως τις εκλογές. Όμως έτσι δεν πάμε πουθενά. Η χώρα πρέπει να έχει συνέχεια και οι επιλογές μακρόπνοο σχεδιασμό…

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.